Τελευταία Νέα
Commodities

Η Rio Tinto βλέπει ισχυρές βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον χαλκό

Η Rio Tinto βλέπει ισχυρές βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον χαλκό

Σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον χαλκό είναι «αρκετά υγιείς», με τα παγκόσμια αποθέματα να υποχωρούν και οι διακοπές των ορυχείων να έχουν περιορίσει την προσφορά από τη Λατινική Αμερική, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής χαλκού του Rio Tinto, Bold Baatar.

«Βλέπουμε αρκετά καλά θεμελιώδη στοιχεία», είπε στο Reuters μετά το άνοιγμα της υπόγειας φάσης του ορυχείου χαλκού Oyu Tolgoi στη Μογγολία, το οποίο πρόκειται να είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο όταν τεθεί πλήρως σε λειτουργία.

«Τα φυσικά αποθέματα χαλκού βρίσκονται σε χαμηλά πολυετών», είπε, προσθέτοντας ότι η ζήτηση χαλκού στην Κίνα ήταν «σχετικά ισχυρή».

Τα παγκόσμια αποθέματα χαλκού που διατηρούνται σε αποθήκες που παρακολουθούνται από το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών τον περασμένο μήνα, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει μετά την COVID 19, ενώ οι μετοχές του Shanghai Futures έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες λόγω εποχικής ανάκαμψης της ζήτησης και καθώς έπεφταν οι τιμές.

Τιμές

Ο χαλκός αναφοράς στο LME διαπραγματεύθηκε με πτώση 0,6% στα 8.876 δολάρια ο τόνος την Τρίτη, σε σταθερό δολάριο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο μιας τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ και καθώς η κινεζική ζήτηση δεν έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα όσο κάποιοι ήλπιζαν προηγουμένως.

Ωστόσο, έχει κερδίσει περισσότερο από 5% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα, και περίπου ένα τέταρτο από τα μέσα Ιουλίου, όταν έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020.

«Συνολικά, στην πραγματικότητα, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις χαλκού όσον αφορά το έλλειμμα εφοδιασμού που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και τις διαταραχές που συμβαίνουν σε χώρες όπως το Περού.

«Έτσι αυτή τη στιγμή, ακόμη και στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, υπάρχει μια αρκετά υγιής εικόνα της ζήτησης», είπε ο Baatar.

Τα ορυχεία χαλκού στο Περού και τη Χιλή έχουν διαταραχθεί από διαδηλώσεις που έχουν αποκλείσει τους δρόμους, επηρεάζοντας την είσοδο των προμηθειών ορυχείων και τη συγκέντρωση των αποστολών.

Ωστόσο, τα βασικά ορυχεία χαλκού στο Περού αυξάνουν τη δραστηριότητα και πάλι, σύμφωνα με στοιχεία ηλεκτρικής ενέργειας που αναλύθηκαν από το Reuters, ενισχύοντας δυνητικά την προσφορά από τον Νο 2 παραγωγό στον κόσμο.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης