Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Zinglerse (ACER): Τα μηνύματα της ενεργειακής κρίσης του Τεξας για Ελλάδα και Ευρώπη

Zinglerse (ACER): Τα μηνύματα της ενεργειακής κρίσης του Τεξας για Ελλάδα και Ευρώπη
Το καίριο ερώτημα που αναδεικνύεται σύμφωνα με τον Christian Zinglerse είναι αν ένα τέτοιο black out θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη

 Το ευρωπαϊκό σχέδιο ολοκλήρωσης της αγοράς ενέργειας είναι το πιο φιλόδοξο και συνεπώς το πιο απαιτητικό τέτοιου είδους έργο στον κόσμο

Τα καταστροφικά γεγονότα στο Τέξας αναδεικνύουν τους πιθανούς κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια από ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά και τα οφέλη της διασύνδεσης ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος.

Αυτό επισημαίνει με άρθρο του στο Euractive Christian Zinglerse διευθυντής του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών της ΕΕ (ACER) μιλώντας για το απόλυτο σοκ των διακοπών ρεύματος στο Τέξας που έπληξε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια καταναλωτές, προκαλώντας απώλειες ζωής και ευρεία οικονομική αλλά και πολιτική ζημιά.

Φιλόδοξο σχέδιο για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Τα γεγονότα του Τέξας αποτελούν αφύπνιση για την Ευρώπη και ο ACER, θεωρεί ότι μπορούν να αντληθούν πολύτιμα διδάγματα.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο ολοκλήρωσης της αγοράς ενέργειας είναι το πιο φιλόδοξο και συνεπώς το πιο απαιτητικό τέτοιου είδους έργο στον κόσμο που στοχεύει στη δημιουργία μιας βιώσιμης ασφαλούς αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στην μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Το καίριο ερώτημα που αναδεικνύεται σύμφωνα με τον Christian Zinglerse είναι αν ένα τέτοιο black out θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη και αν ναι, πως θα αντιμετωπιζόταν;

Τα γεγονότα στο Τέξας επισημαίνουν τους κινδύνους ενεργειακής ασφάλειας που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στο Τέξας, το 30-40% της παραγωγικής ικανότητας κατέστη μη διαθέσιμη σε σύντομο χρονικό διάστημα με τρομερές συνέπειες.

Ο κίνδυνος αυτός δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως ωστόσο στην Ευρώπη έχει γίνει τεράστια συλλογική προσπάθεια τα τελευταία δέκα χρόνια για τον καθορισμό και την εφαρμογή φιλόδοξων κανόνων ακριβώς για τον μετριασμό ενός τέτοιου κινδύνου.

Για παράδειγμα έχει γίνει:

  • Συντονισμός και συνοχή των εκτιμήσεων κινδύνου και δράσεων μέσω κοινών κανόνων προκειμένου να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών κατά τη διάρκεια κρίσεων ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Κανόνες για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα λειτουργεί καλύτερα σε κανονικές συνθήκες, ενώ απαιτείται από τους διαχειριστές δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας να αλληλοϋποστηρίζονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Σημαντική ενίσχυση του περιφερειακού συντονισμού.

Οι κοινοί κανόνες της Ευρώπης αποσκοπούν στον προγραμματισμό, τον μετριασμό και την αντιμετώπιση των γεγονότων όπως αυτά του Τέξας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Τέξας πέραν του γεγονότος ότι η απώλεια φορτίου ήταν πολύ μεγάλη, παράλληλα ήταν πολύ χαμηλά και τα αποθεματικά περιθώρια.

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό μπορεί να είναι επωφελές καθώς μειώνει το κόστος για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, όμως όταν τα περιορισμένα αποθέματα γίνονται ακόμη πιο μικρά, εμφανίζεται το πρόβλημα.

Σύστημα ΑΠΕ με back up θερμικών μονάδων και η διασφάλιση της Ελλάδας

Με άλλα λόγια ένα σύστημα βασισμένο στις ΑΠΕ έχει ανάγκη από back up θερμικών μονάδων για να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε οποιεσδήποτε συνθήκες.
Αυτό για την περίπτωση της Ελλάδας που βρίσκεται αρκετά μακριά από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και οι διασυνδέσεις δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πλήρη επάρκεια, δείχνει ότι απαιτούνται επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες θα πρέπει να αμείβονται για να παρέχουν στο σύστημα την αναγκαία ασφάλεια ακόμη και σε συνθήκες κρίσης.  

Εξάλλου η αντιμετώπιση των αναγκών επάρκειας του συστήματος με συντονισμένο τρόπο θα συμβάλει στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων ασφάλειας εφοδιασμού με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Σύμφωνα με τον κ. Christian Zinglerse, η παρακολούθηση της αγοράς από τον ACER δείχνει ότι η αντιμετώπιση της επάρκειας σε πανευρωπαϊκό (και όχι εθνικό) επίπεδο θα αποφέρει ετήσια οφέλη περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με απλά λόγια, η πρόσβαση σε πόρους σε γειτονικά κράτη μέλη μειώνει το συνολικό κόστος της εξασφάλισης επαρκών πόρων σε ολόκληρη την Ευρώπη - ένα θέμα αυξανόμενης σημασίας σε μια εποχή μαζικής ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Τέξας παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλα διασυνδεδεμένα συστήματα πολλαπλών κρατών, το παραμένει ένα ασυνήθιστα απομονωμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η έλλειψη διασυνδεσιμότητας έχει πολύ σημαντικά μειονεκτήματα για την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Αντίθετα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης είναι διασυνδεδεμένη εδώ και δεκαετίες. Αυτή η αλληλεξάρτηση αποφέρει οφέλη για τους παραγωγούς (μεγαλύτερη αγορά),  για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά (επιλογές χαμηλότερων διαθέσιμων τιμών εν μέσω ασφαλούς εφοδιασμού) και για εκείνους που είναι επιφορτισμένοι με τη λειτουργία του συστήματος (μείωση του κόστους εξισορρόπησης, και λειτουργίας του συστήματος), εάν συντονίζονται σωστά .

Σε περίπτωση προβλήματος του τοπικού συστήματος, μια χώρα της ΕΕ μπορεί να βασίζεται στην σχεδόν στιγμιαία υποστήριξη των γειτόνων της.

Εδώ, η υπενθύμιση για την Ευρώπη είναι ότι η ασφαλής και λειτουργία του συστήματος υψηλής διασύνδεσης είναι πολύπλοκη. Απαιτεί ένα περίπλοκο «playbook» με πολλούς κανόνες και διασφαλίσεις.

Έχοντας δημιουργήσει για πολλά χρόνια αυτό το playbook, πρέπει να εφαρμοστεί με επιμέλεια και να συμπληρωθεί από ισχυρή επιχειρησιακή συνεργασία επιτόπου τόσο σε περιφερειακό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αυτό θα χρειαστεί στενή παρακολούθηση από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές και τον ACER, ενημερώνοντας τους κανόνες όταν ενδείκνυται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης