Ενέργεια

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ ετοιμάζει δάνεια 40 δισ. δολ. για την καθαρή ενέργεια

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ ετοιμάζει δάνεια 40 δισ. δολ. για την καθαρή ενέργεια

Έχει εξασφαλίσει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μπαταριών

 

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer Granholm δήλωσε την Τετάρτη 3/3/2021 ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια από το πρόγραμμα δανείων του υπουργείου της, τα οποία ως επί το πλείστον δεν χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να ενισχύσουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
«Είμαι έτοιμη να ανανεώσω αυτούς τους "κινητήρες" ώστε να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε την επόμενη γενιά καινοτομίας και ανάπτυξης», δήλωσε ο Granholm κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του CERAWeek.

Σύμφωνα με το Reuters η Granholm είπε ότι ο Jigar Shah, ειδικός στη χρηματοδότηση της καθαρής ενέργειας, θα διευθύνει το γραφείο προγραμμάτων δανείων του υπουργείου.
Ο Shah ήταν πρόσφατα συνιδρυτής και πρόεδρος της Generate Capital, αν βοήθησε τους επιχειρηματίες να επιταχύνουν την απανθρακοποίηση. Χρηματοδότησε επίσης την SunEdison, μια εταιρεία χρηματοδότησης ηλιακής ενέργειας.

«Θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων για τους Αμερικανούς φορολογούμενους, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας», δήλωσε η Granholm, της οποίας ο διορισμός επιβεβαιώθηκε από τη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα, με την υποστήριξη πολλών Ρεπουμπλικάνων από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων πολιτείες.
«Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε σε προηγμένα οχήματα, δέσμευση άνθρακα, προηγμένους αντιδραστήρες και πολλά άλλα», δήλωσε η Granholm, πρώην κυβερνήτης του Μίσιγκαν, η οποία εξασφάλισε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μπαταριών.

Πιθανότατα θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στα σχέδια του Προέδρου Biden να θέσει τη χώρα σε ένα δρόμο για πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας έως το 2050.Το γραφείο δανείων του Υπουργείου Ενέργειας ιδρύθηκε το 2009 κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Obama. Δάνεισε χρήματα και έχει επιστροφές από επιτυχημένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Tesla., αλλά έχει δεχθεί επικρίσεις από μερικούς Ρεπουμπλικάνους για την υποστήριξη της Solyndra, μιας αποτυχημένης εταιρείας ηλιακής ενέργειας.
Η Granholm είπε επίσης ότι το υπουργείο έχει δημιουργήσει ένα γραφείο για τη δημιουργία ενεργειακών θέσεων εργασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης