Ενέργεια

Ιράν: Ξεκίνησε η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου 60%

Ιράν: Ξεκίνησε η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου 60%
Αβάσιμες χαρακτήρισε ο Ροχανί τις ανησυχίες Βερολίνου, Παρισιού και Λονδίνου

Το Ιράν άρχισε να εμπλουτίζει ισότοπο ουρανίου 235 σε ποσοστό 60%, μετέδωσε σήμερα ένα ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε την Κυριακή στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ, την ευθύνη για την οποία απέδωσε η Τεχεράνη στο Ισραήλ, η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επρόκειτο να εμπλουτίσει το μετάλλευμα αυτό στο 60% πολύ πιο πάνω από το 20% στο οποίο το εμπλουτίζει από τον Ιανουάριο και από το ανώτατο όριο του 3,67% που επιτρέπεται βάσει της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη (14/4), η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέρη (μαζί τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν) της συμφωνίας, "σημείωσαν με μεγάλη ανησυχία" την ιρανική ανακοίνωση για εμπλουτισμό στο 60%.

Χθες, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαρακτήρισε αβάσιμες τις "ανησυχίες", που εξέφρασαν το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι, λέγοντας πως η χώρα του δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης