Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Exxon: Στα 4,69 δισ. δολ. τα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο - Μείωση του χρέους κατά 2,7 δισ. δολ

Exxon: Στα 4,69 δισ. δολ. τα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο - Μείωση του χρέους κατά 2,7 δισ. δολ

Τα κέρδη από τις επιχειρήσεις χημικών και πλαστικών αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ που ανήλθαν σε 2,32 δισ. δολ.

 

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε την Παρασκευή 30/7/2021 τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη της σε διάστημα άνω του ενός έτους, ενισχυμένα από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και  το ρεκόρ κερδών στις χημικές της δραστηριότητες.

Τα καθαρά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν σε 4,69 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με ζημιά 1,08 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα χρόνο, τα οποία περιλάμβαναν κέρδος που σχετίζεται με την αντιστροφή της διαγραφής αποθέματος. Τα αισιόδοξα αποτελέσματα μετά από μια αμφισβητούμενη διαμάχη για την κατεύθυνση της εταιρείας έδειξαν πώς οι παραγωγοί πετρελαίου εκμεταλλεύονται την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου για να μειώσουν το χρέος και να ενισχύσουν τις πληρωμές των μετόχων αντί να ξοδέψουν περισσότερα για να αυξήσουν την παραγωγή.
"Η θετική δυναμική συνεχίστηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο σε όλες τις επιχειρήσεις μας καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αύξησε τη ζήτηση για τα προϊόντα μας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Darren Woods.
Η Exxon ανακοίνωσε ότι οι κεφαλαιουχικές της δαπάνες για το 2021 αναμένεται να είναι στο χαμηλότερο επίπεδο του προηγούμενου εύρους των 16 έως 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Νωρίτερα την ίδια μέρα, η ανταγωνίστρια Chevron μείωσε τον προϋπολογισμό της για το 2021, αν και οι δύο παραγωγοί των ΗΠΑ αναμένουν υψηλότερες δαπάνες το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς επαναλαμβάνουν επενδύσεις σε βασικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της Permian. "Η ExxonMobil προστέθηκε στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου με ταχέως βελτιωμένα αποτελέσματα, ανακάμπτοντας από τα βάθη της κρίσης του COVID κατά το δεύτερο τρίμηνο πέρυσι", δήλωσε ο Peter McNally του Third Bridge Group.
Η Exxon χρησιμοποίησε και πάλι υψηλότερες ταμειακές ροές για να καλύψει ένα τεράστιο χρέος που δημιουργήθηκε για να διατηρήσει το μέρισμα των μετόχων της εν μέσω ιστορικών ζημιών.
Η εταιρεία μείωσε το χρέος της κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ανεβάζοντας τις συνολικές μειώσεις στα περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του 2020.

Εξοικονόμηση κόστους

Η Exxon ανακοίνωσε επίσης ότι έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2023 σε σχέση με το 2019.
Το πρώτο εξάμηνο του 2021, μείωσε το κόστος πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, πέρα από τις μειώσεις των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Η Exxon κέρδισε 1,10 δολάρια ανά μετοχή το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς για 99 σεντ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, η εταιρεία είχε δώσει μια ευρεία ένδειξη για τα αποτελέσματά της, ωθώντας αρκετούς αναλυτές να μειώσουν τις προβλέψεις των κερδών τους.
Τα κέρδη από τις επιχειρήσεις χημικών και πλαστικών αυξήθηκαν σχεδόν πέντε φορές σε σχέση με ένα χρόνο πριν σε ρεκόρ 2,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς τα περιθώρια αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής ζήτησης για πλαστικές συσκευασίες, τους αυστηρούς περιορισμούς στην προσφορά και τη ναυτιλία.
Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου αύξησαν τα κέρδη στην επιχείρηση εξερεύνησης και παραγωγής της εταιρείας σε 3,19 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η παραγωγή μειώθηκε κατά 2% στα 3,6 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμα με το πετρέλαιο την ημέρα κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει υψηλότερους όγκους πετρελαίου και φυσικού αερίου το τρέχον τρίμηνο λόγω της μειωμένης προγραμματισμένης συντήρησης. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις διύλισης και εμπορίας δεν έχουν ακόμη ανακάμψει και σημείωσαν ζημιά 227 εκατομμυρίων δολαρίων, που πλήττονται κυρίως από το κόστος συντήρησης και την υπερπροσφορά προϊόντων.
Η επιχείρηση διύλισης της Exxon στις ΗΠΑ έχει χάσει χρήματα για έξι τρίμηνα στη σειρά. Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, οι επιχειρήσεις διύλισης σημείωσαν αρνητικό ρυθμό στα πέντε από το τελευταίο εξάμηνο.
Οι μετοχές της εταιρείας, οι οποίες αυξήθηκαν 43% φέτος μετά τη βουτιά κατά την περίοδο της πανδημίας, μειώθηκαν κατά 2,3% στα 57,59 δολάρια, εν μέσω μιας ευρύτερης πτώσης των αποθεμάτων ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης