Ενέργεια

Στα προ COVID επίπεδα επιστρέφουν τα margins των διυλιστηρίων πετρελαίου - Αυξάνεται η παραγωγή

Στα προ COVID επίπεδα επιστρέφουν τα margins των διυλιστηρίων πετρελαίου - Αυξάνεται η παραγωγή

 Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαϊκών προϊόντων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014

 

Τα διυλιστήρια πετρελαίου αυξάνουν την παραγωγή για να καλύψουν μια συγχρονισμένη αύξηση της ζήτησης σε Ασία, Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η συντήρηση των εργοστασίων και οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου θα περιορίσουν την προσφορά το τέταρτο τρίμηνο σύμφωνα με αξιωματούχους και αναλυτές που επικαλείται το Reuters.

Tα κέρδη για την παραγωγή καυσίμων επίγειων μεταφορών όπως το ντίζελ και η βενζίνη έχουν ανακάμψει παγκοσμίως για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, καθώς οι χώρες σταδιακά εξέρχονται από τους περιορισμούς μετακίνησης που προκάλεσε ο COVID-19.
Η κρίση άνθρακα και φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, η οποία ανάγκασε ορισμένες γεννήτριες ενέργειας να κάψουν κηροζίνη, ντίζελ ή μαζούτ και να τα προμηθευτούν πριν από την αιχμή της χειμερινής ζήτησης θέρμανσης, υποστηρίζει επίσης τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου.
Οι τιμές του αργού και βασικών εξευγενισμένων προϊόντων αυξήθηκαν περισσότερο από 60% το 2021 σε υψηλά πολυετίας.
«Τα περιθώρια διύλισης βρήκαν επιτέλους κάποιο έδαφος», δήλωσε η Sri Paravaikkarasu, διευθύντρια πετρελαίου Ασίας στην ενεργειακή εταιρεία FGE, και προέβλεψε μια «μεγάλη αύξηση» στις πωλήσεις αργού αυτό το χειμώνα.
Η αύξηση θα ξεκινήσει «από την Ινδία, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα, ενώ η Ταϊβάν και η Ιαπωνία θα πάρουν την σκυτάλη, καθώς τα διυλιστήρια προσπαθούν να επωφεληθούν από τα τρέχοντα υψηλά περιθώρια κέρδους», πρόσθεσε.


οιλ1_1.PNG


Οι ροές πετρελαίου της Ασίας αναμένεται να φθάσουν τα 29,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το τέταρτο τρίμηνο, έναντι 29,1 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως πριν από ένα χρόνο και 30,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο του 2019, δήλωσε η Paravaikkarasu.Η Formosa Petrochemical Corp της Ταϊβάν ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς καυσίμων της Ασίας, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επεξεργαστεί 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, από 370.000-380.000 βαρέλια τον Οκτώβριο. Αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 460.000 βαρέλια την ημέρα, ή το 79% της χωρητικότητας της Formosa, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του 2022, δήλωσε ο εκπρόσωπος της KY Lin.
«Η αύξηση της παραγωγής δεν θα γίνει τόσο γρήγορα καθώς έχουμε συντήρηση σε μια μονάδα τον Οκτώβριο», σημείωσε.
Στη Νότια Κορέα, μια μεγάλη διυλιστική εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή κατά το τέταρτο τρίμηνο κατά περίπου 5% έναντι του τρίτου τριμήνου, δήλωσε πηγή εξοικειωμένη με το θέμα, αρνούμενη να κατονομάσει σύμφωνα με το Reuters. Στέλεχος της Hindustan Petroleum Corp Ltd) της Ινδίας δήλωσε ότι τα διυλιστήρια του ομίλου της εταιρείας λειτουργούσαν με πλήρη δυναμικότητα.

Περιθώρια διύλισης

Τα σύνθετα περιθώρια διύλισης της Σιγκαπούρης, ένας δείκτης για την κερδοφορία των διυλιστηρίων στην κορυφαία περιοχή κατανάλωσης πετρελαίου της Ασίας, έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2019 πάνω από τα 8 δολάρια το βαρέλι αυτόν τον μήνα. Τα margins είχαν γίνει αρνητικά πέρυσι, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό τον Μάιο, καθώς η πανδημία οδήγησε σε κατάρρευση τη ζήτηση.
Στη Βορειοδυτική Ευρώπη, τα περιθώρια διύλισης ξεπέρασαν τα 9 $ την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, ενώ τα περιθώρια διύλισης στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ είναι περίπου 14 $, σχεδόν τριπλάσια από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

οιλ2_1.PNG

Η άνοδος των περιθωρίων έρχεται με φόντο τη σταθερή πτώση των αποθεμάτων σε βασικές αγορές. Τα συνδυασμένα αποθέματα προϊόντων πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη βορειοδυτική Ευρώπη, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία μειώθηκαν στο χαμηλότερο από το 2014 από τις 14 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την FGE.
Ο τυφώνας Ιda διέκοψε τις δραστηριότητες στο κορυφαίο διυλιστήριο των ΗΠΑ, τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ το Νο 2 διυλιστήριο Κίνα έχει περιορίσει τις εξαγωγές στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων.
Η Consultancy Energy Aspects μείωσε τις προβλέψεις της για το αργό στην Κίνα κατά 400.000 bpd στα 15,18 εκατομμύρια bpd για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς το νέο διυλιστήριο Shenghong Petrochemical καθυστέρησε την έναρξη λειτουργίας του και η έλλειψη ποσοστώσεων εξαγωγής προϊόντων περιόρισε την παραγωγή των κρατικών διυλιστηρίων.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Κίνας εξακολουθεί να αυξάνεται από 14,63 εκατομμύρια bpd το τρίτο τρίμηνο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας βλέπει την παγκόσμια παραγωγή αργού στα 79,6 εκατομμύρια βαρέλια το τέταρτο τρίμηνο, από 77,9 εκατομμύρια βαρέλια το τρίτο τρίμηνο, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία.

Ακριβό φυσικό αέριο

Ωστόσο, οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου επίσης αναμένεται να επιβραδύνουν την εξέλιξη, σύμφωνα με στελέχη. Στην Ευρώπη, οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου αναγκάζουν τα διυλιστήρια να προσαρμόσουν τις εργασίες τους για να περιορίσουν την έκθεσή τους σε δαπανηρές εισροές, όπως το υδρογόνο που απαιτεί φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη και χρησιμοποιείται από τις διυλιστήρια για την απομάκρυνση του θείου από τα προϊόντα πετρελαίου.
"Επηρεαζόμαστε από τις τρέχουσες υψηλές τιμές ενέργειας, όπως και κάθε άλλος καταναλωτής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας", δήλωσε εκπρόσωπος της διυλιστηρίου Varo Energy. «Για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε τους πελάτες μας, έχουμε προσαρμόσει τις δραστηριότητές μας για να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου, διατηρώντας παράλληλα την ικανότητά μας να προμηθεύουμε προϊόντα».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ροές αργού αναμένεται να μειωθούν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο στα 15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς ο τομέας ξεκινά τη φθινοπωρινή συντήρηση, ανέφερε η Energy Aspect.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης