Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί η ΔΕΗ δεν φοβάται νέα ληξιπρόθεσμα - Τα ισχυρά χαρτιά στην κρίση - Υποτιμημένη στα τρέχοντα επίπεδα

Γιατί η ΔΕΗ δεν φοβάται νέα ληξιπρόθεσμα - Τα ισχυρά χαρτιά στην κρίση - Υποτιμημένη στα τρέχοντα επίπεδα
Υπερβολική διάσταση σε ενδεχόμενα ληξιπρόθεσμα δίνουν επενδυτές αγνοώντας στρατηγικά πλεονεκτήματα και πηγές κερδοφορίας της Επιχείρησης
Δεν υπάρχει επιδείνωση όσον αφορά την εισπραξιμότητα της ΔΕΗ από τους πελάτες- καταναλωτές της, σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμολογίων σύμφωνα με ασφαλείς πηγές.
Αυτό επιτυχγάνεται, καθώς διαθέτει μια σειρά από προϊόντα, όπως το σταθερό τιμολόγιο και η ρήτρα αναπροσαρμογής που επιτρέπουν στο πελατολόγιό της να ανταποκριθεί στην επιδείνωση των δεδομένων της αγοράς λόγω των εξωγενών παραγόντων.
Ένα μικρό μέρος του μεγάλου εύρους των θεσμικών επενδυτών, που εισήλθαν στην μετοχή κατά την πρόσφατη αύξηση του περασμένου Νοεμβρίου, έχει ξεκινήσει να ρευστοποιεί  μετοχές λόγω αβεβαιότητας, καθώς η ορατότητα για την εκτόνωση της κρίσης δεν διαφαίνεται ακόμα και οι επενδυτές αυτοί ανησυχούν για επιπτώσεις διαρκείας.
Έτσι η μετοχή βρέθηκε κάτω από τα επίπεδα, που έγινε η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ, στοιχείο που έχει να κάνει με την ανησυχία των διεθνών χαρτοφυλακίων για την πορεία του κλάδου διεθνώς. Από εκεί προέκυψε και η φημολογία της κυβερνητικής παρέμβασης στα πρότυπα της Γαλλίας και της EDF, που όμως στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει για προφανείς λόγους. Και γιατί ακριβώς ακολουθείται αντίστροφη πολιτική με κρατική παρέμβαση στις εταιρίες και επιδοτήσεις στους λογασριαμούς.

Έρχονται τα κεφάλαια των Αυστραλών - Κερδοφόρος η χονδρική

Ένα κρίσιμο στοιχείο έχει να κάνει με την άνοδο των τιμών του CO2, που σημαίνει μια δαπάνη που μπορεί να ξεπεράσει τα 850 εκατ  για το 2022 εφόσον οι τιμές των ρύπων σταθεροποιηθούν στα 80 ευρώ /τόνο είτε και υψηλότερα. Όμως από την άλλη πλευρά, η εταιρία έχει λαμβάνειν από την μεταβίβαση των εκτάσεων στις υπό απολιγντιποίηση περιοχές.
Το πιο ενδιαφέρον ζήτημα που έχει μπροστά και άμεσα ο όμιλος είναι η είσπραξη των 2,1 δισ από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο από μόνο του θα σημάνει μια σημαντική βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από μέρα σε μέρα αναμένεται η έγκριση από την DG Copm της συναλλαγής, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του deal σε οικονομικό επίπεδο αλλά και την είσοδο των εκπροσώπων του Macquarie στο Δ.Σ. του Οργανισμού τον ερχόμενο μήνα.
Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ αν και αποτέλεσε έναν από τους καταλύτες για τη νέα εποχή της ΔΕΗ, ουδέποτε τελικά αποτιμήθηκε  στην αγορά.

Κατά δεύτερον η παρούσα κατάσταση της χονδρικής δίνει κερδοφορία και μάλιστα σημαντική  στην επιχείρηση, αλλά από κανέναν σοβαρό αναλυτή δεν έχουμε δει σύγκριση αυτής με ενδχόμενες απώλειες από την λιανική. Δηλαδή η ΔΕΗ μπορεί να έχει κάποια ρίσκα από επισφάλειες, οι οποίες δεν διαφαίνονται, αλλά λειτουργεί με αυξημένη κερδοφορία για  το σύνολο της παραγωγής της με τις τρέχουσες τιμές του χρηματιστηρίου ενέργειας, είτε αφορά την λιγνιτική παραγωγή, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ/MWh σε τελικό κόστος, είτε τα αποσβεσθέντα υδροηλεκτρικά που έχουν αυξήσει αυτούς τους μήνες την συμμετοχή τους στο μείγμα.

Αναμένεται η θεσμοθέτηση της στρατηγικής εφεδρείας

Παράλληλα εντός του προσεχούς διαστήματος θα κατατεθούν από την ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες οι βελτιώσεις στο market reform plan, για να εγκριθεί  από την Κομισιόν ο μηχανισμός της στρατηγικής εφεδρείας (strategic reserve), που θα της επιτρέψει να έχει το σαφές χρονοδιάγραμμα της απόσχισης των λιγνιτικών μονάδων από τα χαρτοφυλάκιό της και θα αποζημιώνει το κόστος λειτουργίας αυτών, όταν είναι αναγκαίες στο σύστημα. Με τις παρούσες τιμές της χονδρικής αγοράς κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο προς το παρόν, αλλά θα αποτελέσει μια δικλείδα ασφαλείας μελλοντικά.

Αυτό που αναμένει η αγορά, είναι εικόνα της ΔΕΗ για το δ΄τρίμηνο του 2021 και η κατεύθυνση που θα δώσει το μάνατζμεντ για το 2022.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν κάνει νόημα η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας να ισορροπεί στο άθροισμα των κεφαλαίων, που έχει λάβει από την αύξηση και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ή και χαμηλότερα.

Παράλληλα τα projects και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ προετοιμάζονται και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το σχήμα με το οποίο θα συμπράξει η ΔΕΗΑΝ στα offshore αιολικά.
Τέλος για το κούρεμα των οφειλών ύψους 82 εκατ ευρώ που προκύπτει, από όσα έχουν συμφωνήσει οι πιστωτές της Χαλυβουργίας Ελλάδος για το σχέδιο εξυγίανσης και βιωσιμότητας της εν λόγω εταιρίας, η ΔΕΗ δεν συμφωνεί, δεν το θεωρεί βιώσιμο και θα το προσβάλει νομικά εξαντλώντας τα περιθώρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης