Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Στο «χέρι» του Putin η περαιτέρω ένταση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη

Reuters: Στο «χέρι» του Putin η περαιτέρω ένταση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη
Τα μέσα νοικοκυριά της Δυτικής Ευρώπης ξόδευαν περίπου 1.200 ευρώ ετησίως σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια το 2020
Σχετικά Άρθρα

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εντείνεται ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο αγωνίζονται να σταματήσουν την κρίση μέσω μέτρων πολιτικής και επιδοτήσεων.

Το περασμένο έτος σημειώθηκε μια εκπληκτική άνοδος 330% στις τιμές του φυσικού αερίου σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, χτυπώντας εξαιρετικά σκληρά τους καταναλωτές την ίδια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει και να προσαρμοστεί στη συνεχιζόμενη πανδημία των νέων στελεχών του κορωνοϊού.

Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαίοι ηγέτες «έχουν ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ προσπαθώντας να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις τιμές ρεκόρ της ενέργειας και τους εαυτούς τους από την οργή των ψηφοφόρων», σύμφωνα με ρεπορτάζ και ανάλυση του Reuters. «Οι αναλυτές της BofA υπολογίζουν ότι τα μέσα νοικοκυριά της Δυτικής Ευρώπης ξόδευαν περίπου 1.200 ευρώ ετησίως σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια το 2020. Με βάση τις τρέχουσες τιμές χονδρικής, εκτιμούν ότι θα αυξηθεί κατά 54% στα 1.850 ευρώ» γράφει το Reuters.

Η ανεπιτυχής αναχαίτιση των ζημιών

Οι προσπάθειες για την προστασία των καταναλωτών στις ενεργειακές αγορές περιλαμβάνουν την κατάργηση του φόρου ΦΠΑ στην οικιακή κατανάλωση ηλ. Ενέργειας, απευθείας οικονομική ανακούφιση στα ευάλωτα νοικοκυριά, την επιβολή μορατόριουμ στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, όλα αυτά δεν αρκούν με αποτέλεσμα η κρίση να συνεχίζεται σε αμείωτους ρυθμούς. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του αναλυτή στην Bank of America Securities, Harry Wyburd

Με ανεπαρκή πολιτική ισχύ για την καταπολέμηση της κρίσης και αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, η κρίση πρόκειται να γίνει πολύ, πολύ χειρότερη. Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίζουν να διαταράσσουν τον ενεργειακό τομέα και να καθιστούν τις προμήθειες ανίκανες να συμβαδίσουν με τη ζήτηση.

Επιπλέον, τα γεωπολιτικά θέματα με τη Ρωσία μια ακόμη σημαντική εστία προβλημάτων. Η Ρωσία παρέχει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης και πάνω από το 50% του φυσικού αερίου της Γερμανίας. Εικάζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος αρνείται να ανοίξει την «κάνουλα» λόγω Nord Stream 2. Ο αγωγός, ο οποίος θα διοχετεύει ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο κατευθείαν στη Γερμανία, παρακάμπτοντας εξ ολοκλήρου την Ουκρανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, αποτελεί σημείο μεγάλων γεωπολιτικών εντάσεων, καθώς πολλοί στη Δύση πιστεύουν ότι θα έδινε στο Κρεμλίνο πάρα πολύ μεγάλη εξουσία έναντι της Ευρώπης.

Το Βερολίνο, ωστόσο, δέχεται σοβαρές πιέσεις να σταματήσει το έργο και να αποφύγει την υποταγή στη Ρωσία, ειδικά σε μια εποχή που η επιθετικότητα του έθνους γίνεται ανησυχητικά ανεξέλεγκτη και η εισβολή στην Ουκρανία είναι ανοιχτή.

Νέα απειλή

Το ενδεχόμενο πραξικόπημα αποτελεί σημαντική απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη σε μια εποχή που η ενεργειακή οικονομία βρίσκεται ήδη σε κρίση. «Εάν η Ρωσία επιλέξει να διακόψει τις προμήθειες στα μέσα του χειμώνα ως απάντηση στην επιβολή κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία, το ενεργειακό κόστος θα εκτοξευόταν στα ύψη.  «Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης για τη Ρωσία είναι μια κρίσιμη ασπίδα για τον Putin» σύμφωνα με τα διεθνή μέσα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης