Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιταλία: Σχέδια για προσθήκη 8 GW πράσινης ενέργειας φέτος

Ιταλία: Σχέδια για προσθήκη  8 GW πράσινης ενέργειας φέτος

Το πρώτο τετράμηνο του 2022, έχουν εγκριθεί περίπου 3 GW νέων εγκαταστάσεων πράσινης ενέργειας

 

Η Ιταλία θα μπορούσε να προσθέσει έως και 8 GW χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φέτος μετά τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης από την κυβέρνηση, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός οικολογικής μετάβασης Roberto Cingolani σύμφωνα με το EnergyMarketPrice.

Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, έχουν εγκριθεί περίπου 3 GW νέων εγκαταστάσεων πράσινης ενέργειας και επιπλέον 4 GW πρόκειται να λάβουν εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (EIA), η οποία θα μπορούσε να τους επιτρέψει να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας είπε στο κοινοβούλιο της χώρας.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επιτάχυνση σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, καθώς ο αριθμός των EIA που θα διεκπεραιωθούν θα αυξήσει τον αριθμό των προτάσεων που θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες», σημείωσε. «Ο στόχος παραμένει να ξεπεράσουμε τα 7-8 GW στο τέλος του έτους και ενδεχομένως να τα καταφέρουμε καλύτερα».

Μέτρα

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η κυβέρνηση ενέκρινε πολλά μέτρα για να περικόψει την περίπλοκη και μακρά διαδικασία αδειοδότησης, η οποία εμπόδισε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας και άφησε τις περισσότερες δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της κυβέρνησης σε μεγάλο βαθμό υπογεγραμμένες.

Στον τελευταίο διαγωνισμό - τον έβδομο στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτήσεων της Ιταλίας - η κρατική εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών της χώρας GSE διέθεσε λιγότερο από το ένα τρίτο των 4,8 GW που προσφέρθηκε.

Η GSE ξεκίνησε μια νέα διαδικασία υποβολής προσφορών νωρίτερα φέτος, προσφέροντας ισχύ 3,3 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δεν είχε εκχωρηθεί σε προηγούμενους διαγωνισμούς. Το αποτέλεσμα της όγδοης δημοπρασίας θα πρέπει να ανακοινωθεί έως τα τέλη Μαΐου.

Η Ιταλία χρειάζεται να προσθέτει περισσότερα από 8 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάθε χρόνο για να επιτύχει τους στόχους της βάσει των σχεδίων της ΕΕ. Ωστόσο, η χώρα έχει κατασκευάσει κατά μέσο όρο λιγότερο από 1 GW ετησίως τα τελευταία χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης