Ενέργεια

Φυσικό αέριο από Αίγυπτο και Ισραήλ για τα ελληνικά FSRU στην ατζέντα του ΥΠΕΝ στο Κάϊρο - Συμφωνία της ΕΕ

Φυσικό αέριο από Αίγυπτο και Ισραήλ για τα ελληνικά FSRU στην ατζέντα του ΥΠΕΝ στο Κάϊρο - Συμφωνία της ΕΕ

Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία της παροχής φυσικού αερίου

Σχετικά Άρθρα
(upd)Στο Κάιρο βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, προκειμένου να συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο του East Med Gas Forum, του διακρατικού οργανισμού συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο.


Σήμερα 15/6,  Αίγυπτος, Ισραήλ και ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία για εξαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Ενέργειας. Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen εξέφρασε την ικανοποίησή της τονίζοντας ότι: «Με αυτή τη συμφωνία, θα εργαστούμε σκληρά για τη σταθερή παράδοση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με αυτόν τρόπο, θα επιταχυνθούν οι παραδόσεις ενέργειας στην Ευρώπη και θα επιτευχθεί η απαραίτητη ενεργειακή ασφάλεια. Παράλληλα, χτίζουμε τις κατάλληλες υποδομές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες είναι το μέλλον».

233233.JPG


Υπενθυμίζεται ότι στο East Med Gas Forum συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη και η υπουργική συνάντηση του Καίρου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο που η Ευρώπη αναζητεί πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου προκειμένου να υλοποιήσει χωρίς προβλήματα επάρκειας την πολιτική της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει συμφωνία στα κράτη-μέλη της ΕΕ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την ενίσχυση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα αυτό σύμφωνα με πληροφορίες ετέθη και κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Σκρέκα με την γενική διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπή κ. Joergensen.
Αξίζει να σημειωθει ότι το WEN έχει αναφερθεί εδώ και πολύ καιρό στο εν λόγω θέμα, καταγράφοντας το γενικότερο πλαίσιο εναλλακτικών προτάσεων για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.

Τροφοδοσία με φυσικό αέριο

Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν το φυσικό αέριο που θα αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προέρχεται από την Αίγυπτο, ή το Ισραήλ, ή οποιαδήποτε άλλη πηγή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Έτσι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο κ. Σκρέκας με τους ομολόγους του υπουργούς θα είναι οι δυνατότητες τροφοδοσίας της Ελλάδας με υγροποιημένο φυσικό αέριο που μέσω των υποδομών που υπάρχουν στη χώρα μας θα μεταφέρεται στις γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ρεβυθούσα και τα FSRU που έχουν δρομολογηθεί μπορούν να υποδεχθούν ποσότητες LNG από τα τερματικά της Αιγύπτου, μέσα από εμπορικές συμφωνίες.

Ήδη η Energean έχει υπογράψει MOU με την αιγυπτιακή EGAS για προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου έως 3 BCM ετησίως από τα ισραηλινά κοιτάσματα που διαθέτει η εταιρεία.

Χρειάζονται βέβαια νέες ανακαλύψεις και η εταιρεία έχει σε εξέλιξη και ένα μεγάλο γεωτρητικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου ανακάλυψε πρόσφατα το κοίτασμα "Αθηνά" και εντόπισε την "Περιοχή Ολύμπου" που εκτιμάται ότι φιλοξενεί περίπου 58 BCM.

Η “Περιοχή Ολύμπου" αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία του κόμβου φυσικού αερίου που η εταιρεία ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει στην Κύπρο, δημιουργώντας μία πρόσθετη όδευση του αερίου της Ανατ. Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Για την ροή ποσοτήτων από τα τερματικά της Αιγύπτου προς την Ευρώπη απαιτείται η περαιτέρω ανάπτυξη του Ισραηλινού κοιτάσματος Λεβιάθαν, ενώ το Ισραήλ θα προχωρήσει και σε νέο γύρο παραχωρήσεων με στόχο νέες ανακαλύψεις. Επιπλέον, το επικρατέστερο σενάριο για την ανάπτυξη της κυπριακής «Αφροδίτης» είναι να καταλήξει με αγωγό στο τερματικό Idku της Shell στην Αίγυπτο και από εκεί υγροποιημένο στις ευρωπαϊκές αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει δημοσίως ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει μια τριμερή συμφωνία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ πριν από το καλοκαίρι.Πάντως η τροφοδοσία με φυσικό αέριο δεν είναι το μόνο ζήτημα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Ηλεκτρική διασύνδεση

Στο περιθώριο του East Med Gas Forum ο κ. Σκρέκας αναμένεται να συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας της Αιγύπτου και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει είναι και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου η οποία ως γνωστόν έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι.

Πρόκειται για το έργο που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου και προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου που θα ξεκινάει από τη βορειοαφρικανική χώρα και θα καταλήγει στην Αττική. Θα μεταφέρει 3 GW πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται στην Αίγυπτο. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 3,5 δις. ευρώ για τη μεταφορά «καθαρής» ενέργειας στην Ελλάδα και την εξαγωγή της στην αγορά της Ευρώπης μέσω των διασυνδέσεων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την Ιταλία.

Το συγκεκριμένο έργο είναι αντικείμενο συνεργασίας του ΑΔΜΗΕ με τον διαχειριστή ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου η επικεφαλής του οποίου είχε επισκεφθεί πριν από μερικούς μήνες την Ελλάδα. Εντός του Ιουνίου αναμένεται να βρεθεί στο Κάιρο και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης ανταποδίδοντας την επίσκεψη της Αιγυπτιακής αντιπροσωπείας. Οι δύο εταιρίες συνεργάζονται στενά για τον τεχνικό τμήμα της διασύνδεσης.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης