Ενέργεια

Aιχμές Δαγούμα κατά Υπουργείου - ΥΠΕΝ: Σεβόμαστε την ΡΑΕ, εφαρμόζουμε κοινοτικές οδηγίες

Aιχμές Δαγούμα κατά Υπουργείου - ΥΠΕΝ: Σεβόμαστε την ΡΑΕ, εφαρμόζουμε κοινοτικές οδηγίες

Τι προσδιορίζει ως σημεία αντιπαράθεσης ο πρόεδρος της  ΡΑΕ - Τι απαντά το ΥΠΕΝ

 

Σχετικά Άρθρα
«Αν η χώρα θέλει να προχωρήσει πρέπει να εμπιστεύεται και να στηρίζει τον ανεξάρτητο ρυθμιστή της αγοράς ενέργειας που ξέρει τη δουλειά του και την κάνει πολύ καλά». Με τη φράση αυτή που ειπώθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την ενόχληση και την πικρία του για μια σειρά σημείων τριβής μεταξύ της ΡΑΕ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για αποφάσεις του ΥΠΕΝ στις οποίες είτε έχει αγνοηθεί η θέση της ΡΑΕ είτε και έχει παρακαμφθεί μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων οι οποίες μάλιστα καταργούν προηγούμενες αποφάσεις της Αρχής. Οι περιπτώσεις είναι πολλές με την πλέον πρόσφατη αυτή που αφορά την πιστοποίηση των θυγατρικών εταιριών της ΔΕΠΑ Υποδομών. Η ΡΑΕ είχε διαφωνήσει με το ΤΑΙΠΕΔ και τον υποψήφιο αγοραστή Italgaz ως προς το χρόνο διατήρησης του υφιστάμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών. Το πρόβλημα που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ναυάγιο την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση η οποία ακυρώνει τις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ και δίνει τη δυνατότητα νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού των θυγατρικών και όχι ιδιοκτησιακού διαχωρισμού βάση του οποίου είχαν εκδοθεί οι αποφάσεις της ΡΑΕ.


Παράκαμψη αποφάσεων


Ο κ. Δαγούμας δήλωσε ότι προτίθεται να στείλει σχετικό φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζοντας έντονη δυσφορία για την παράκαμψη των αποφάσεων της ΡΑΕ.
Στο ζήτημα απάντησε χθες το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας αναφέροντας ότι το ΥΠΕΝ εφαρμόζει την ευρωπαϊκή οδηγία 2009/73/ΕΚ που προβλέπει νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό για τη δραστηριότητα της διανομής φυσικού αερίου. Και ο κ. Σκρέκας προσθέτει: «Ως εκ τούτου η κατάργηση των αποφάσεων της ΡΑΕ που αφορούν στην πιστοποίηση των εταιρειών διανομής αερίου δεν συνιστά παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Αρχής την όποια σέβεται το ΥΠΕΝ και ουδόλως αμφισβητεί, αλλά επακόλουθο της εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας».

Πέραν αυτού ωστόσο ο κ. Δαγούμας εξέφρασε δυσφορία και για τη νομοθετική ρύθμιση που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ με την οποία επιστρέφονται στη ΔΕΗ περίπου 300 εκατ ευρώ από χρεώσεις ΥΚΩ παλαιότερων ετών (από το 2004) που δεν τις είχαν αποδοθεί. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ δεν υποβλήθηκε ποτέ στην Αρχή τέτοιο αίτημα ενώ σημείωσε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση αναθεωρούνται παλαιότερες αποφάσεις της ΡΑΕ που εκκαθάριζαν τις παλαιές ΥΚΩ.

Ένα άλλο μείζον θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ της ΡΑΕ και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχει τη μορφή υπουργικής απόφασης και όχι απόφασης της ΡΑΕ εν αντιθέση με όλους τους υπόλοιπους Κώδικες. Ο κ. Δαγούμας υποστηρίζει ότι και ο συγκεκριμένος Κώδικας πρέπει να είναι υπό την ευθύνη της ΡΑΕ σημειώνοντας ότι οι όποιες προτάσεις της Αρχής για αλλαγή του Κώδικα με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς λιανικής απορρίπτονται από το υπουργείο.

Η επιστροφή στους καταναλωτές

Επίσης σκληρή κριτική ο πρόεδρος της ΡΑΕ στο ΥΠΕΝ για τη μη επιστροφή 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές από τις υψηλές τιμές στην αγορά Εξισορρόπησης κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας της. «Ρωτήστε το υπουργείο γιατί δεν έχει υιοθετήσει την εισήγηση της ΡΑΕ να επιστραφούν 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης», είπε χαρακτηριστικά.
Διαφωνεί επίσης, με τη ρύθμιση που επιβάλλει την επανυποβολή του συνόλου των φακέλων για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας η οποία, όπως υποστήριξε, λειτουργεί υπέρ των μελετητών, συμβούλων και ακαδημαϊκών που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.

Τόνισε πάντως ότι η μείωση στην χονδρεμπορική τιμή και η φορολόγηση των υπερκερδών είναι στη σωστή κατεύθυνση, αν και έχει επιφυλάξεις για τον νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς λιανικής. Ανησυχεί για το ενδεχόμενο εναρμονισμών πρακτικών αλλά όπως είπε αυτό θα φανεί με την εφαρμογή του μέτρου. Πάντως η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της αγοράς ο οποίος απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.


Ασφάλεια εφοδιασμού

Σε σχέση, τέλος, με την ασφάλεια εφοδιασμού ο κ. Δαγούμας υπογράμμισε ότι στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα δεν θα μπορεί να ικανοποιεί συνδυαστικά και την εσωτερική ζήτηση και την ζήτηση από γειτονικές χώρες που είναι σε πολύ πιο δύσκολη θέση και προσβλέπουν στην υποστήριξη από τη χώρα μας, όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία.
Τέλος σε ότι αφορά το θέμα της υποχρεωτικής αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% επί της ετήσιας κατανάλωσης δήλωσε ότι γίνονται συζητήσεις με την Ιταλία και θα ακολουθήσει συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προσδιοριστεί το τελικό ποσοστό αποθήκευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης