Ενέργεια

Γερμανία: Η Uniper αποτελεί μόνον το μίτο της Αριάδνης για την κρίση που έρχεται

Γερμανία: Η Uniper αποτελεί μόνον το μίτο της Αριάδνης για την κρίση που έρχεται

Συναγερμό σήμανε η πρώτη γερμανική εταιρεία που πλήτεται από την κρίση του φυσικού αερίου

 

Η γερμανική Uniper βρίσκεται σε συζητήσεις για μια πιθανή κυβερνητική διάσωση, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις από τη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου χτυπούν όλη την Ευρώπη, οδηγώντας σε πτώση των μετοχών της ενεργειακής εταιρείας.

Η πτώση της προσφοράς φυσικού αερίου ανάγκασε τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας σε όλη την ήπειρο σε ακριβές αγορές spot για να καλύψουν το χάσμα, ενώ οι κυβερνήσεις, που ανησυχούν για τον αυξανόμενο πληθωρισμό, έχουν περιορίσει τις τιμές για τους καταναλωτές, πιέζοντας τα οικονομικά των προμηθευτών.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Uniper, έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους πελάτες της ρωσικής Gazprom, σχετικά με μέτρα σταθεροποίησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Κλάους-Ντίτερ Μάουμπαχ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες περιλαμβάνουν πιθανές εγγυήσεις, αύξηση πιστωτικών διευκολύνσεων ή ακόμη και ανάληψη μετοχικού μεριδίου από το κράτος αλλά δεν ανέφερε πόσα κεφάλαια ζητούσε.

Οι μετοχές της Uniper στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με πτώση 14,4% σημειώνοντας πτώση κατά 66% από την αρχή του έτους και βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαρτίου 2017. Η Φινλανδική Fortum η οποίο έχει μερίδιο 78% στη Uniper, υποχώρησε 6,1%.
Η Fortum είπε ότι υποστηρίζει την Uniper, η οποία αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από τις οικονομικές της προβλέψεις και να εκδώσει προειδοποίηση κερδών, με πιστωτικά όρια και εγγυήσεις, αλλά επεσήμανε ότι η φύση της κρίσιμης κατάστασης απαιτεί «εθνικές και τομεακές προσπάθειες».

Ο επικεφαλής του συμβουλίου εργαζομένων της Uniper δήλωσε ότι το κράτος πρέπει να παρέμβει, λαμβάνοντας πιθανώς την πλειοψηφία.

Σολτς: Η κυβέρνηση ξέρει τι να κάνει

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, αναφερόμενος στην Uniper δήλωσε ότι η κυβέρνηση ξέρει τι να κάνει όταν επρόκειτο να βοηθήσει τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν εξωτερικά σοκ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κατάσταση της Uniper θα αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση να επιτρέψει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές, ένα βήμα που η Γερμανία δεν έκανε όταν πέρασε στο στάδιο «συναγερμού» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το Βερολίνο φοβάται τις δημόσιες διαμαρτυρίες εάν οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου πλήξουν άμεσα τους καταναλωτές. Σχεδιάζει να γεμίσει την αποθήκευση φυσικού αερίου στο 80% για να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα και έχει φτάσει μέχρι στιγμής το 61%.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη αναλαμβάνουν δράση για να στηρίξουν στρατηγικές εταιρείες. Η Ισπανία ενέκρινε ένα πακέτο διάσωσης και η Τσεχία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για την προσφορά βοήθειας, ενώ οι νέοι κανόνες στην Ουγγαρία επιτρέπουν στην κυβέρνηση να εποπτεύει τις εταιρείες ενέργειας.
Στη Βρετανία, ωστόσο, δεκάδες ενεργειακές εταιρείες που βρίσκονται παγιδευμένες μεταξύ του αυξανόμενου κόστους και του ανώτατου ορίου των τιμών της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταρρεύσει τους τελευταίους 12 μήνες.

Ήταν στραβό το κλίμα ... 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει την εξάρτηση της ΕΕ και ιδιαίτερα της Γερμανίας από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. Η Uniper, η πρώτη ενεργειακή εταιρεία στη Γερμανία που ζήτησε βοήθεια από το κράτος, δήλωσε ότι είχε λάβει μόνο το 40% των συμβατικά συμφωνημένων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Gazprom από τις 16 Ιουνίου.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η φθίνουσα προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου πυροδότησε μια ξέφρενη αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το θαλάσσιο αέριο με δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), συχνά σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Ήδη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Uniper είχε ζητήσει μια πιστωτική γραμμή 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την κρατική τράπεζα KfW, η οποία δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί είπε ο Μάουμπαχ.
Η εταιρεία έπρεπε να διαγράψει ένα δάνειο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τον Nord Stream 2, τον Μάρτιο.

Επίσης προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί συμβόλαια με πελάτες, ανέφεραν οι traders.

Η καναδική τράπεζα RBC, η οποία σημειώσε ότι η Uniper είχε ήδη υποβαθμιστεί στη χαμηλότερη βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας από την S&P, δήλωσε: «Εκτός και αν υπάρξει παρέμβαση για την υποστήριξη της εταιρείας, η κατάσταση φαίνεται επισφαλής». Οι αναλυτές της τράπεζας είπαν ότι η εστίαση θα στραφεί σε άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Η γερμανική RWE ανέφερε σε δήλωσή της στο Reuters ότι η ρευστότητά της είναι επαρκής και δεν βρισκόταν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Εν όψει των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου που λήγουν στις 2 Αυγούστου, η Uniper, η οποία περιλαμβάνει τις δραστηριότητες της πρώην πρωταθλήτριας φυσικού αερίου Ruhrgas και εξυπηρετεί πελάτες σε όλη την Ευρώπη, απέσυρε την πρόβλεψη για τα κέρδη του 2022.
Τώρα αναμένει ότι τα κέρδη προ τόκων και φόρων θα είναι «σημαντικά χαμηλότερα» των προηγούμενων ετών.

Άνοδος τιμών

Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου κινούνται ανοδικά από πέρυσι λόγω μιας ισχυρότερης από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη μετά την COVID-19, ενώ οι ρωσικές εξαγωγές είχαν μειωθεί και τα αποθέματα είχαν εξαντληθεί.

Η Ευρώπη αναμένει με αγωνία την προγραμματισμένη συντήρηση κατά τη διάρκεια 11-21 Ιουλίου στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος φέρνει αέριο στη Γερμανία από τη Ρωσία, ελπίζοντας η Ρωσία να ανοίξει ξανά τον αγωγό όπως είχε προγραμματιστεί.
Η Gazprom υποστηρίζει ότι είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας που εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της.

Η ολλανδική τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο ανέβηκε κατά 6,2%. Η Aurora Energy Research ανέφερε ότι οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά δύο τρίτα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εάν σταματήσουν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, η τιμή της μετοχής της Gazprom υποχώρησε κατά 28% την Πέμπτη, αφού οι μέτοχοι μπλόκαραν ένα σχέδιο πληρωμής μερισμάτων για τα αποτελέσματα του περασμένου έτους.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης