Ενέργεια

Ζημιές 15% στην κερδοφορία της Rosneft το 9μηνο του 2022 - Η «αγκαλιά» της Ασίας

Ζημιές 15% στην κερδοφορία της Rosneft το 9μηνο του 2022 - Η «αγκαλιά» της Ασίας
Λόγω των κυρώσεων που θέτει σε εφαρμογή η Ευρώπη, οι Ρώσοι εξαγωγείς πετρελαίου διαφοροποιούν τις πωλήσεις τους

Η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Rosneft ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα κέρδη 9μηνου υπέστησαν ζημιά, μετά τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων στη Γερμανία, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο ενός μεγάλου διυλιστηρίου πετρελαίου που ανήκει στη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, τόνισε ότι ενίσχυσε τις πωλήσεις πετρελαίου στην Ασία εν μέσω αυξανόμενης ρήξης με την Ευρώπη, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 591 δισεκατομμύρια ρούβλια (9,4 δισεκατομμύρια δολάρια), με μείωση κατά 15% από το ρεκόρ των 696 δισεκατομμυρίων ρούβλια που αναφέρθηκε για την ίδια περίοδο το 2021.

Τον Σεπτέμβριο, η Γερμανία έθεσε μια μονάδα της Rosneft υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής του κλάδου, αναλαμβάνοντας το διυλιστήριο Schwedt της επιχείρησης, το οποίο προμηθεύει το 90% των καυσίμων του Βερολίνου, εν μέσω ευρύτερης σύγκρουσης με τη Ρωσία για την Ουκρανία.

Η ανάπτυξη στην Ασία

Λόγω των κυρώσεων που θέτει σε εφαρμογή η Ευρώπη, οι Ρώσοι εξαγωγείς πετρελαίου διαφοροποιούν τις πωλήσεις τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, δήλωσε ότι η εταιρεία βελτιστοποίησε με επιτυχία τα κανάλια διανομής: οι προμήθειες πετρελαίου στην Ασία αυξήθηκαν κατά περίπου 1/3 και αντιστάθμισαν πλήρως τη μείωση των προμηθειών στους ευρωπαίους αγοραστές.

Η Rosneft ανέφερε ότι τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 21,8% τον Ιανουάριο - Σεπτέμβριο στα 2,01 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Η εταιρεία είπε επίσης ότι η εννεάμηνη παραγωγή υδρογονανθράκων της το 2022 έφτασε τα 4,97 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, αυξημένη κατά 2,2% από έτος σε έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης