Ενέργεια

ΡΑΕ: Αυτοί είναι οι 9 Κύριοι Δείκτες Απόδοσης που θα προσδιορίζουν το WACC του ΑΔΜΗΕ

ΡΑΕ: Αυτοί είναι οι 9 Κύριοι Δείκτες Απόδοσης που θα προσδιορίζουν το WACC του ΑΔΜΗΕ
Στόχος της ΡΑΕ είναι η επέκταση του και στους άλλους δυο Διαχειριστές δικτύων, δηλαδή των ΔΕΣΦΑ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ένα ακόμη βήμα για την υιοθέτηση συστήματος bonus – malus στη λειτουργία και τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ, γίνεται με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που θεσμοθετεί τους Κύριους Δείκτες Απόδοσης (KPIs) του Διαχειριστή.
Για την κατάρτιση της απόφασης που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ έχει προηγηθεί πολύμηνη διαβούλευσης και όπως φαίνεται η πρώτη εφαρμογή της θα γίνει τον Μάρτιο του 2023 για την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2022.

Eννέα δείκτες αξιολόγησης

Με την απόφαση τροποποιείται ο Κώδικας Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και προστίθεται παράρτημα στο οποίο περιγράφονται οι εννέα Κύριοι Δείκτες Απόδοσης του ΑΔΜΗΕ.
Πρόκειται για τους λεγόμενους Δείκτες Αξιολόγησης Απόδοσης (ΚΡΙs), οι οποίοι σταθμίζουν μία σειρά από δεδομένα και ανάλογα με την επίτευξή τους ή μη, το ρυθμιζόμενο έσοδο του Διαχειριστή, όπως αυτό διαμορφώνεται με βάση τον συντελεστή απόδοσης κεφαλαίου (WACC) θα μπορεί να επαυξάνεται ή να μειώνεται, εντός ενός εύλογου εύρους, το οποίο προσδιορίζεται στην απόφαση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση έρχεται σε μια χρονική στιγμή που ο ΑΔΜΗΕ έχει υποβάλει στη ΡΑΕ αίτημα για την αναθεώρηση του ρυθμιζόμενου εσόδου του από 6,1% που είναι σήμερα σε 8,51% έως το 2025, λόγω της αλλαγής των διεθνών οικονομικών συνθηκών.

Εφαρμογή του bonus – malus

Πάντως παρά την προώθηση της εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης του ΑΔΜΗΕ το σύστημα bonus- malus σε ότι αφορά τα έσοδα του δεν φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί αμέσως ενώ στόχος της ΡΑΕ είναι η επέκταση του και στους άλλους δυο Διαχειριστές δικτύων, δηλαδή των ΔΕΣΦΑ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως αναφέρει η Αρχή στην απόφασης της η ύπαρξη πλήρως λειτουργικής αγοράς ενέργειας έχει καθοριστική σημασία για τη διατήρηση του ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την εξασφάλιση της δυνατότητας σε όλους τους καταναλωτές να προμηθεύονται ενέργεια σε λογικές τιμές.
Για να εμπεδωθεί δε, η επιχειρησιακή ασφάλεια του συστήματος μεταφοράς, είναι σημαντικό να οριστεί σύνολο ελάχιστων απαιτήσεων για τη λειτουργία του.

Μηχανισμός παρακολούθησης

Στο πλαίσιο αυτό, η ΡΑΕ, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου, εισάγει μηχανισμό παρακολούθησης της απόδοσης του Διαχειριστή όσον αφορά στις αρμοδιότητες του με την χρησιμοποίηση Κύριων Δεικτών Απόδοσης (ΚΔA).

Σκοπός της χρήσης των ΚΔΑ είναι αφενός, η διαφάνεια και αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει ο Διαχειριστής προς τους Χρήστες του Συστήματος, αφετέρου η ευθυγράμμισή της στρατηγικής του Διαχειριστή με τις επιταγές της εποχής, όπως η εξυπηρέτηση της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Δείκτες Απόδοσης

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αρχή εξέτασε και υιοθέτησε Κύριους Δείκτες Απόδοσης που αφορούν την Ασφάλεια Εφοδιασμού (ή Συνέχειας Τροφοδότησης), της Ποιότητας Τροφοδότησης και της Διαθεσιμότητας του Συστήματος Μεταφοράς.
Ειδική αναφορά κάνει η ΡΑΕ στην υπόθεση της διείσδυσης ΑΠΕ για την οποία και μάλιστα υιοθέτησε Κύριο Δείκτη Απόδοσης για την παρακολούθηση της χρονικής εξέλιξης των περικοπών ισχύος ΑΠΕ, εξετάζοντας την επίδραση της ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς σε αυτές, σε συνδυασμό με την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος.

Δείκτες Σφάλματος 

Τέλος, όσον αφορά στη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης η Αρχή υιοθέτησε διαδεδομένους στη διεθνή πρακτική στατιστικούς δείκτες σφάλματος για την παρακολούθηση των προβλέψεων που δημοσιεύει καθημερινά ο ΑΔΜΗΕ για την συνολική ζήτηση και την παραγωγή των Σταθμών ΑΠΕ. Με αυτόν τον τρόπο η Αρχή επιδιώκει να περιοριστεί ο αριθμός και ο όγκος των απαιτούμενων πρόσθετων ενεργειών εξισορρόπησης, συγκρατώντας το κόστος αγοράς εξισορρόπησης, με πολλαπλό όφελος για τους καταναλωτές.

Οι δείκτες που υιοθετούνται με την απόφαση της ΡΑΕ αφορούν την ασφάλεια εφοδιασμού, την ποιότητα τροφοδότησης, τη διαθεσιμότητα του συστήματος μεταφοράς, την Αγορά Εξισορρόπησης είναι οι εξής :

• Δεικτών Παρακολούθησης της Μη Εξυπηρετούμενης Ενέργειας και του Μέσου Χρόνου Διακοπής Τροφοδότησης – KPIs 1 και 2
• Δείκτης Παρακολούθησης Ποιότητας Συχνότητας – KPI 3
• Δείκτης Παρακολούθησης Ποιότητας Τάσης – KPI 4
• Δείκτης Παρακολούθησης Απορριπτόμενης Παραγωγής ΑΠΕ – KPI5
• Δείκτης Παρακολούθησης Απωλειών του Συστήματος Μεταφοράς – KPI 6
• Δείκτης Παρακολούθησης Διαθεσιμότητας Συστήματος Μεταφοράς – KPI 7
• Δείκτες Παρακολούθησης Σφάλματος Ακρίβειας Πρόβλεψης Ζήτησης και Παραγωγής των ΑΠΕ – KPIs 8 και 9

Σύμφωνα με την απόφαση ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να καταρτίζει ετησίως μια έκθεση για την απόδοση της λειτουργίας του Συστήματος Μεταφοράς που θα υποβάλλεται στη ΡΑΕ έως τις 30 Μαρτίου του επόμενου έτους.
Η απόφαση προβλέπει την υποβολή από τον ΑΔΜΗΕ στη ΡΑΕ, στο πλαίσιο της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης απόδοσης έτους αναφοράς 2022, των μηνιαίων δεδομένων για τους Κύριους Δείκτες Απόδοσης (ΚΔΑ), που θα καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τον 11ο μήνα του 2020 έως και τον 12ο μήνα του 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης