Όπως έχει καταγράψει το WEN:
Στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες τα EBITDA της Enel Rumania σε επίπεδο ομίλου και αντίστοιχη θα είναι η συνεισφορά που αναμένει η ΔΕΗ στα αποτελέσματά της από την πιθανή εξαγορά που έχει δρομολογήσει με την συμφωνία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων που υπέγραψε με τον ιταλικό όμιλο την περασμένη εβδομάδα. Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για την αγορά της Ρουμανίας είναι στρατηγικό τονίζουν αρμόδια στελέχη στο W και αποκαλύπτουν ότι θα εξετάσουν “κάθε δυνατότητα ανάπτυξης και μονάδας φυσικού αερίου” επισημαίνοντας ότι η Ρουμανία διαθέτει δική της παραγωγή φυσικού αερίου.
Και η Βουλγαρία στο στόχαστρο
Η Ρουμανία, έχει όμως και τα αρνητικά της, επισημαίνουν τα στελέχη της ΔΕΗ. Σαν νοοτροπία, αργούν να πάρουν αποφάσεις και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, υπάρχουν πολλά κέντρα εξουσίας και βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης με τη Ρωσία, παράγοντας που έχει καταστήσει τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για τις ΗΠΑ η παρουσία των οποίων συνεχώς ενισχύεται. Απο γεωπολιτικής άποψης αποτελεί ταυτόχρονα μέρος ενός άξονα Ρουμανία - Βουλγαρία - Ελλάδα που θα ενισχύσει σημαντικά και το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Η ΔΕΗ στοχεύει στην ενίσχυση της θέσης της σε αυτό τον άξονα και στο πλαίσιο αυτό εξετάζει είσοδο μέσω εξαγοράς έργων ΑΠΕ στη Βουλγαρία. Είναι πολύ πιθανόν μάλιστα η πρώτη εξαγορά για έργα περί τα 70-100 MW να ανακοινωθεί πριν εκπνεύσει το 2022.
Το τίμημα για το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ
Η ΔΕΗ προσβλέπει σε υψηλές αποδόσεις από το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της ιταλικής εταιρίας στη Ρουμανία, το οποίο διαπραγματεύεται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που πωλούνται αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα. "Αν πούμε ότι στην Ελλάδα πουλήθηκαν εν λειτουργία ΑΠΕ σε τιμή από 1 ώες 17 φορές του ΕΒΙTDA εμείς αγοράζουμε στη Ρουμανία όχι πάνω από 7 φορές " αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ. Η Εnel, μέσω της Enel Green Power Romania διαθέτει εν λειτουργία έργα ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) συνολικής ισχύος 534 MW και αδειοδοτημένα έργα 5.000 MW εκ των οποίων τα 2000 υπό κατασκευή.
Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης βλέπει η ΔΕΗ και στο κομμάτι του δικτύου, που από μόνο του αξιολογείται ως "εξαιρετικής αξίας assets”. Παρ ότι το δίκτυο ηλεκτρισμού της Ρουμανίας είναι παλαιό έχουν τοποθετήσει smart κατά ένα μεγάλο ποσοστό και συνολικότερα οι δείκτες του είναι πολύ καλύτεροι από τους ελληνικούς, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν στελέχη της ΔΕΗ. Αντίστοιχα πολύ καλύτεροι είναι και οι δείκτες στην προμήθεια, όπως μεταφέρουν τα ίδια στελέχη, με τους Ρουμάνους να εμφανίζονται απόλυτα συνεπείς στην αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος, κάτι που φαίνεται να αποτελεί μια παραδοσιακή συμπεριφορά που έρχεται από το παρελθόν όταν κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι δεν θα πληρώσει μια δημόσια εταιρία.
Στα θετικά της εξαγοράς είναι και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της Ρουμανικής αγοράς. Είναι μια χώρα εκατ. με κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όση η Ελλάδα, ενώ το δίκτυο δεν έχει φτάσει ακόμη σε όλες τις περιοχές της χώρας.
www.worldenergynews.gr