Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος 4% για το πετρέλαιο - Στα 78 δολ. κινείται το brent, στα 72 δολ. το αργό

Άνοδος 4% για το πετρέλαιο - Στα 78 δολ. κινείται το brent, στα 72 δολ. το αργό

Εκτός αγοράς μισό εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τους Κούρδους

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 4% τη Δευτέρα, καθώς η διακοπή της προσφοράς μισού εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τους Κούρδους, η συζήτηση για τον πυρηνικό πόλεμο από τον Ρώσο Vladimir Putin και οι διαβεβαιώσεις για τον πληγέντα από την κρίση τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ βοήθησαν στην τόνωση της διάθεσης για ρίσκο στο πετρέλαιο.

Οι αγορές αργού παρακολουθούνταν στενά για να καθοριστεί πόσο επιτυχημένες θα είναι να περιορίσουν μια μεγάλη πιθανή απώλεια για το πρώτο τρίμηνο που πλησιάζει κα στο τέλος του τον Μάρτιο.

Περί τις 20:45 ώρα Ελλάδας το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate ή WTI ενισχυόταν 4,6% στα 72,43 δολάρια το βαρέλι. Τα κέρδη της Δευτέρας στηρίζουν την ανάκαμψη του δείκτη του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε 3,8% την περασμένη εβδομάδα μετά την πτώση 13% την προηγούμενη εβδομάδα.
Το Brent σημείωνε άνοδο 4,21%, στα 78,15 δολ. Ο δείκτης αναφοράς του αργού πετρελαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε άνοδο 2,8% την περασμένη εβδομάδα, μετά την πτώση 12% .

«Ήταν μερικές ασταθείς εβδομάδες για το αργό, παγιδευμένο στην τραπεζική καταιγίδα, καθώς οι επενδυτές αναγκάζονται να μειώσουν τις προσδοκίες τους για την οικονομία, η οποία, με τη σειρά της, έχει επιβαρύνει πολύ τις προοπτικές ζήτησης», δήλωσε ο Craig Erlam, αναλυτής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών OANDA.

«Με το κλίμα να βελτιώνεται αργά και τις αποδόσεις να αυξάνονται προσεκτικά, το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές του πετρελαίου. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος για να καταλαγιάσει η σκόνη και οι τιμές να αντανακλούν πλήρως τις νέες προοπτικές μετά από μια τόσο ταραγμένη περίοδο που θα διασφαλίσει ότι η αστάθεια παραμένει προς το παρόν».

Αποστολές πετρελαίου

Περίπου το μισό τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, ή 450.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), των εξαγωγών αργού από το Κουρδιστάν σταμάτησαν να διοχετεύονται το Σάββατο, αφού μια νίκη σε μια υπόθεση διαιτησίας επιβεβαίωσε ότι χρειαζόταν η συναίνεση της Βαγδάτης για να αποσταλεί το πετρέλαιο από την Τουρκία, ανέφερε το Reuters, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να επιβάλει περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Στο τραπεζικό μέτωπο, η First Citizens BancShares Inc (NASDAQ:FCNCA) δήλωσε ότι θα αποκτήσει τις καταθέσεις και τα δάνεια της αποτυχημένης Silicon Valley Bank, κλείνοντας ένα κεφάλαιο στην κρίση εμπιστοσύνης που έπληξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στο ρωσικό μέτωπο, τα σχέδια του Προέδρου Putin να τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία αντιπροσώπευαν τα πιο έντονα πυρηνικά σήματα μέχρι τώρα. Ήταν επίσης μια προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ για τη στρατιωτική υποστήριξή του στην Ουκρανία, η οποία ζήτησε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως απάντηση. Το ΝΑΤΟ επέκρινε τον Putin για, όπως αποκάλεσε, την «επικίνδυνη και ανεύθυνη» ρητορική του για τα πυρηνικά.

Όσον αφορά τη ρωσική παραγωγή πετρελαίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak είπε ότι η Μόσχα ήταν κοντά στην επίτευξη του στόχου της για μείωση της παραγωγής αργού κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε περίπου 9,5 εκατομμύρια bpd. Ωστόσο, οι εξαγωγές αργού της Ρωσίας αναμένεται να παραμείνουν σταθερές καθώς μειώνει την παραγωγή διυλιστηρίων τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία από πηγές του κλάδου και τους υπολογισμούς του Reuters την Παρασκευή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης