Ενέργεια

Στον "πάγο" παραμένουν οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων για ΕΤΜΕΑΡ και αντιστάθμιση

Στον

Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί από την Κομισιόν η επίσημη εγκριτική απόφαση και ως εκ τούτου το ΥΠΕΝ δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του μηχανισμού

 

Ανοιχτά παραμένουν εδώ και αρκετούς μήνες δυο σημαντικά ζητήματα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων. Ο λόγος για την επιστροφή των ποσών που αφορούν στο μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ των επιχειρήσεων της Μέσης Τάσης για το 2021, αλλά και για την καταβολή της αποζημίωσης των ενεργοβόρων επιχειρήσεων που εντάσσονται στο μηχανισμό της αντιστάθμισης.

Σε ότι αφορά την επιστροφή του ΕΤΜΕΑΡ υπολογίζεται ότι οι επιλέξιμες επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης θα πρέπει να λάβουν συνολικά για το 2021 περίπου 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την επιστροφή χρημάτων που έχουν καταβάλει ήδη μέσω των λογαριασμών του ρεύματος καθώς πλήρωναν ΕΤΜΕΑΡ 8,78 ευρώ/MWh, ενώ εφόσον είναι επιλέξιμες για τη χαμηλή κλίμακα του ειδικού τέλους θα έπρεπε να καταβάλουν 2,55 ευρώ/MWh. Οι σχετικές δηλώσεις των επιχειρήσεων έχουν γίνει εδώ και μήνες στην ειδική πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ και μάλιστα έχει ολοκληρωθεί η καταχώρηση των προβλεπόμενων στοιχείων από τις επιχειρήσεις όχι μόνο για το 2021 αλλά και για το 2022.

Επί του παρόντος το όλο ζήτημα παραμένει παγωμένο ενώ σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η καθυστέρηση σχετίζεται άμεσα και με τις πολιτικές εξελίξεις δεδομένου ότι δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων που θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον ΕΤΜΕΑΡ δηλαδή από τα 8,78 ευρώ/MWh θα περάσουν στα 17 ευρώ/MWh.

Πέραν όμως του ΕΤΜΕΑΡ σημαντική είναι και η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων για τη λεγόμενη αντιστάθμιση. Η Κομισιόν στις 7 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την έγκριση για την Ελλάδα, του ειδικού καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων για την αποζημίωσης των ενεργοβόρων επιχειρήσεων λόγω της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την αποφυγή της διαρροής άνθρακα (αντιστάθμιση).

Το συνολικό σχήμα αφορά την καταβολή 1,36 δις ευρώ για την περίοδο 2021-2030. Η πρώτη καταβολή για το 2021 θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Απριλίου και θα πρέπει να είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του έτους οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα πρέπει να λάβουν τις αποζημιώσεις ύψους 116 εκατ. ευρώ για το 2022.

Εν αναμονή της έκδοσης απόφασης

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί από την Κομισιόν η επίσημη εγκριτική απόφαση και ως εκ τούτου το ΥΠΕΝ δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του μηχανισμού, αλλά και το άνοιγμα από τον ΔΑΠΕΕΠ της πλατφόρμας στην οποία θα πρέπει οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν τη αποζημίωση.

Οι κλάδοι που θα ωφεληθούν από το μέτρο είναι οι εξής: κατασκευή δερμάτινων ενδυμάτων, παραγωγή αλουμινίου, παραγωγή ανόργανων βασικών χημικών ουσιών, παραγωγή μόλυβδου, ψευδάργυρου και κασσίτερου, παραγωγή χαρτοπολτού, κατασκευή χαρτιού και χαρτονιού, παραγωγή βασικού σιδήρου χάλυβα και σιδηροκραμάτων, μεταποίηση προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγή χαλκού, παραγωγή άλλων μη σιδηρούχων μετάλλων, παραγωγή πλαστικών, παραγωγή γυαλιού και παραγωγή βιομηχανικών αερίων όπως το υδρογόνο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στον νέο σχετικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου και τη εγκριτική απόφαση για την Ελλάδα δεν θα συμπεριλαμβάνονται η κλωστοϋφαντουργία και τα λιπάσματα, ενώ έχει συμπεριληφθεί ο κλάδος των πετρελαιοειδών. Επίσης ο κλάδος του τσιμέντου δεν εντάσσεται στους δικαιούχους αντιστάθμισης ούτε τώρα αλλά ούτε και στο παρελθόν.

Έτσι μεταξύ των εταιριών που θα είναι δικαιούχοι της αντιστάθμισης είναι Αλουμίνιο Ελλάδος, ο Όμιλος Βιοχάλκο και τα διυλιστήρια της Helleniq Energy και της Motor Oil.

Σημειώνεται ότι για να είναι επιλέξιμοι για αποζημίωση, οι δικαιούχοι θα πρέπει είτε
i) να εφαρμόζουν ορισμένες συστάσεις ενεργειακού ελέγχου, είτε
ii) να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε
iii) να επενδύσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης σε έργα που έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της εγκατάστασης. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με μία από τις υποχρεώσεις αυτές εντός τριών ετών από τη χορήγηση της ενίσχυσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης