Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Καμία ανησυχία για την επάρκεια το καλοκαίρι διαβεβαιώνουν ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ

Καμία ανησυχία για την επάρκεια το καλοκαίρι διαβεβαιώνουν ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ

Που κατέληξε η σύσκεψη στο ΥΠΕΝ εν όψει της θερινής περιόδου

 

UPD (13.30) Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα σύσκεψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους Διαχειριστές του Συστήματος και του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας και της ΡΑΑΕΥ. Σε αυτήν, εξετάστηκαν τα δεδομένα προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, οπότε αναμένονται αιχμές φορτίου.


Η τεχνική διαθεσιμότητα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είναι εξαιρετική και το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος είναι απόλυτα επαρκής για την κάλυψη του φορτίου ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες καύσωνα και ταυτόχρονα, περιορισμένης παραγωγής από ΑΠΕ, σύμφωνα με σενάρια που παρουσίασε με προσομοίωση ο ΑΔΜΗΕ. Αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικές οι νέες μονάδες «Πτολεμαΐδας 5» και «Αγίου Νικολάου 2», όπως επίσης και το σύνολο των μονάδων παραγωγής λιγνίτη και φυσικού αερίου. Επιπλέον προστέθηκαν 1390 MW νέα ισχύς ΑΠΕ από την 1 Ιουνίου 2022 μέχρι σήμερα.

Σχετικά με τυχόν λειτουργικές δυσκολίες που αφορούν σε εφεδρείες, συμφορήσεις και τοπικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, οι Διαχειριστές έχουν εκπονήσει σχέδια αντιμετώπισής τους, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και ασκήσεις ετοιμότητας. Κατά το διάστημα των δύο τελευταίων ετών γίνονται εντατικά κλαδέματα και καθαρισμοί, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν εξ αιτίας προβλημάτων από ενδεχόμενες φωτιές. Επιπλέον  οι Διαχειριστές έχουν ήδη προβεί σε ενέργειες για την εξασφάλιση επαρκούς δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και εφεδρειών στα νησιά. Συμφωνήθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή σύστημα διαρκούς πληροφόρησης και συντονισμού μεταξύ ΥΠΕΝ, Διαχειριστών και Ρυθμιστικής Αρχής για την αντιμετώπιση τυχόν συμβάντων κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Συμπερασματικά, διαπιστώθηκε ότι έχει επιτευχθεί για φέτος υψηλός βαθμός ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καταστάσεων.

Nωρίτερα, το WEN έγραφε:

Δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την επάρκεια του συστήματος τους καλοκαιρινούς μήνες. Την διαβεβαίωση αυτή έδωσαν στον υπηρεσιακό υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παντελή Κάπρο οι εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΑΕΥ κατά την χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο ίδιος εν όψει της θερινής περιόδου προκειμένου να ενημερωθεί για την ετοιμότητα του συστήματος να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

Οι αρμόδιοι φορείς έκαναν μια αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης του ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο φέτος είναι αρκετά πιο ενισχυμένο σε σχέση με πέρυσι πρωτίστως λόγω της πρόσθετης ισχύος 1500 μεγαβάτ που μπορούν να διαθέσουν οι νέες μονάδες, της Mytilineos στη Βοιωτία (826 MW) και η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ ¨Πτολεμαίδα V” (660 ΜW).


Στο σύστημα έχει προστεθεί επίσης σε σχέση με πέρυσι επιπλέον ισχύ από ΑΠΕ 100 μεγαβάτ, ενώ τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, που αποτελούν την μεγάλη εφεδρεία για τις θερινές καταναλώσεις, βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αν και χαμηλότερα σε ποσοστό 6-7% σε σχέση με πέρυσι, ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι είναι επαρκή, όπως και τα αποθέματα λιγνίτη και την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Στον ΑΔΜΗΕ δεν ανησυχούν ακόμη και για την ανταπόκριση των παλαιότερων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε περίπτωση που κληθούν να συνεισφέρουν για την κάλυψη της ζήτησης, αφού ο χρόνος λειτουργίας τους το προηγούμενο διάστημα ήταν περιορισμένος και δεν έχουν καταπονηθεί.

Το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί

Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο ενός βαρύ φορτίου σε συνδυασμό με μεγάλο όγκο εξαγωγών, εκτίμηση των Διαχειριστών είναι ότι το σύστημα θα μπορέσει να ανταποκριθεί με μια καλή διαχείριση. Ο αυξημένος όγκος εξαγωγών, μπορεί να προκύψει στην περίπτωση που αυξηθούν οι τιμές ρεύματος στις γειτονικές χώρες λόγω προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει στην παραγωγή πυρηνικών και υδροηλεκτρικών μονάδων η ξηρασία που παρατηρείται στη Νότια και Δυτική Ευρώπη.

Σε ότι αφορά στο θέμα των περικοπών ενέργειας από ΑΠΕ σε περιόδους υψηλής παραγωγής και χαμηλής ζήτησης, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να στείλει στη ΡΑΑΕΥ τη σχετική εισήγηση για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο Διαχειριστής φέρεται να προτείνει οριζόντιες και αναλογικές περικοπές, με βάση την ισχύ παραγωγής την συγκεκριμένη στιγμή κάθε σταθμού ΑΠΕ και όχι με βάση την εγκατεστημένη ισχύ.

Το ποσοστό της ισχύος θα αποφασίζεται κάθε φορά ανάλογα με την υπερπαραγωγή των ΑΠΕ και την κατανάλωση. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ολοκληρώσει ένα πρώτο κύκλο συζητήσεων επ αυτού με τους φορείς των ΑΠΕ και η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι υπάρχει πλήρη κατανόηση των αναγκών γα περικοπές όταν απειλείται η ευστάθεια του συστήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης