Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Montel: Ιδανική για τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου η πτώση των τιμών των EUA (εκπομπών ρύπων)

Montel: Ιδανική για τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου η πτώση των τιμών των EUA (εκπομπών ρύπων)
Ο άνθρακας διαμορφώθηκε στα 80 ευρώ/τόνο με αυξανόμενες τις short θέσεις - Πλησιάζει τα επίπεδα του lock down
Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα έπεσαν κάτω από τα 80 ευρώ/τόνο την Πέμπτη 1 Ιουνίου για δεύτερη συνεχή ημέρα, καθώς η επιδείνωση των προοπτικών ζήτησης ενίσχυσε τα στοιχήματα των κερδοσκόπων για πτώση των τιμών.

Το συμβόλαιο αναφοράς EUA στις 23 Δεκεμβρίου του 2022 διαπραγματεύθηκε τελευταία στα 80,09 ευρώ/τόνο, μειωμένο κατά 0,93 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη διαπραγμάτευσή του.
Ωστόσο, τη στιγμή της δημοσίευσής του δεν είχε αγγίξει το ενδοημερήσιο χαμηλό της Τετάρτης στα 79,31 ευρώ/τόνο, την πιο αδύναμη τιμή από τις 18 Ιανουαρίου.

Αντίθετες τάσεις

Οι αναλυτές επεσήμαναν μια σειρά από αντίθετες τάσεις που αντιμετωπίζει η αγορά, μεταξύ των οποίων:
- η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου η οποία ενθαρρύνει την απομάκρυνση από την παραγωγή με μεγαλύτερη ένταση εκπομπών άνθρακα.

- Επιπρόσθετα, ένα επιδεινούμενο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον επιβαρύνει επιπλέον την Ευρώπη παρά τις φθηνότερες τιμές της ενέργειας, όπως επιβεβαιώθηκε εκ νέου την Τετάρτη 31/5 με το χαμηλό πέντε μηνών της κινεζικής εργοστασιακής δραστηριότητας.

«Η προοπτική της περιορισμένης βιομηχανικής παραγωγής της ΕΕ να επιστρέψει σε χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου παραμένει ασθενής, με την πτωτική ζήτηση να διατηρεί τα περιθώρια εξαιρετικά στενά για τους παραγωγούς της ΕΕ», δήλωσε ο Lewis Unstead της εταιρείας συμβούλων εμπορευμάτων Icis.
«Στο εγγύς μέλλον, αυτό αναμένεται να περιορίσει την άνοδο των ρύπων καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέφτουν».

Σωρευτικά οι εκπομπές του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 19% από την αρχή του έτους ως σήμερα, πρόσθεσε ο Unstead, που σημαίνει ότι «πλησιάζουμε στα επίπεδα που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια των lockdown το 2020».

Με οδηγό την τιμή του φυσικού αερίου

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει σε χαμηλά δύο ετών κάτω των 25 ευρώ/MWh από τότε που σημείωσαν ρεκόρ πάνω από τα 340 ευρώ/MWh το περασμένο καλοκαίρι, λόγω της κρίσης εφοδιασμού που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό έχει βελτιώσει τα οικονομικά των αεριοστροβίλων συνδυασμένου κύκλου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε τέτοιο βαθμό που έχουν εκτοπίσει ακόμη και τον λιγνίτη κατά σειρά αξιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του London Stock Exchange Group (LSEG).

Τις αντίθετες τάσεις για τους ρύπους ενίσχυσαν οι δημοπρασίες και η προοπτική πρόσθετης προμήθειας στο πλαίσιο των πωλήσεων της RePowerEU που προγραμματίζονται από τον επόμενο μήνα, δήλωσαν παράγοντες της αγοράς.

«Ο μόνος παράγοντας που υποστηρίζει τον άνθρακα είναι η αγορά από μακροπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς επενδυτές «αγοράστε και κρατήστε»», δήλωσε ο Yan Qin, επικεφαλής αναλυτής άνθρακα της LSEG.

Κίνδυνος σύντομης συμπίεσης

Τα επενδυτικά κεφάλαια επέκτειναν τις καθαρά short θέσεις τους από 4,7 εκατ. τόνους σε 13,8 εκατ. τόνους, ανέβασαν τις βραχυπρόθεσμες θέσεις στους 33,1 εκατ. τόνους και μείωσαν τις μακροπρόθεσμεςστους 19,3 εκατ. τόνους.
«Όταν τα επενδυτικά κεφάλαια δημιουργούν τέτοιες καθαρές θέσεις πώλησης, θα μπορούσαν εύκολα να συμπιεστούν», δήλωσε ο Qin.

Μια άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου την περασμένη Τετάρτη - που συνδέεται με μια διαρροή στη νορβηγική εγκατάσταση LNG Melkoya - υποστήριξε την ανάκαμψη από το χαμηλό τεσσάρων μηνών του άνθρακα, είπε ο Qi, ωστόσο, απέτυχε να διατηρήσει την ανάγκη πίεση από την ανάγκη ρευστοποίησης μη επικερδών θέσεων και οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν την Πέμπτη, αφού η Equinor είπε ότι η διαρροή είχε επιδιορθωθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης