Ενέργεια

Συνομιλία Putin και Mohammed bin Salman για τη συμφωνία πετρελαίου του ΟΠΕΚ+

Συνομιλία Putin και Mohammed bin Salman για τη συμφωνία πετρελαίου του ΟΠΕΚ+

 Για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην αγορά ενέργειας

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην αγορά ενέργειας και επαίνεσαν τη συνεργασία στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+, ανέφερε το Κρεμλίνο.

«Έκαναν μια εις βάθος συζήτηση για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας στο πλαίσιο του OPEC+, το οποίο τους επιτρέπει να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για τη διατήρηση της ισορροπίας ζήτησης και προσφοράς πετρελαίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Putin και ο διάδοχος, που έχουν τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες συζητώντας τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς πετρελαίου, πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες συνομιλίες μετά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+, στην οποία η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την απογοήτευσή της για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας .

Σε εκείνη τη συνάντηση, οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να διατηρήσουν τις τρέχουσες περικοπές μέχρι το τέλος του 2024, ενώ ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι θα μειώσει οικειοθελώς την παραγωγή του κατά 1 εκατομμύριο bpd τον Ιούλιο, σε περίπου 9 εκατομμύρια bpd. Η περικοπή της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να παραταθεί πέρα από τον Ιούλιο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman.

Μείωση παραγωγής

Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 500.000 bpd από τον Μάρτιο. Οι περικοπές κατά 500.000 bpd παρατάθηκαν μέχρι το τέλος του 2023 και μετά τη συνεδρίαση της Κυριακής - μέχρι το τέλος του 2024.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τις εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες δεν αντικατοπτρίζουν περικοπές - αντίθετα, οι εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου δια θαλάσσης αυξάνονται.

Η Ρωσία έχει σταματήσει να αναφέρει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου και η αγορά και οι αναλυτές πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα παρακολούθησης πλοίων, πηγές εμπορίου και στατιστικές εισαγωγών στην Κίνα και την Ινδία σχετικά με την ποσότητα της ρωσικής προσφοράς.

Μετά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη αυτό το Σαββατοκύριακο, ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman δήλωσε αναφερόμενος στη Ρωσία: «Συζητήσαμε με τη Ρωσία το θέμα της παραγωγής της και της ζητήσαμε να διευκρινίσει τα δεδομένα της και ενισχύσαμε την έννοια της διαφάνειας με τη Ρωσία σχετικά με τα στοιχεία παραγωγής για το πετρέλαιο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης