Ενέργεια

Μυτιληναίος: Οι επιφυλάξεις για τις προτάσεις ΔΕΣΦΑ στις προμήθειες φυσικού αερίου

Μυτιληναίος:  Οι επιφυλάξεις για τις προτάσεις ΔΕΣΦΑ στις προμήθειες φυσικού αερίου

Τι αναφέρει για τις ρυθμίσεις  του ΑΔΜΗΕ

 

Επιφυλάξεις εκφράζει η Μυτιληναίος για τις ρυθμίσεις που προτείνει ο ΔΕΣΦΑ σε ότι αφορά τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου έως ότου ενεργοποιηθούν τα νέα σημεία εισόδου φυσικού αερίου Αμφιτρίτη που είναι το σημείο σύνδεσης με το FSRU της Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνή σημείο σύνδεσης με τον IGB. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις του ΔΕΣΦΑ αφορούν την περίοδο δοκιμών καλής λειτουργίας του FSRU της Αλεξανδρούπολης και την περίοδο αύξησης της πίεσης λειτουργίας του τμήματος του αγωγού Κήποι – Κομοτηνή

Με επιστολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η Μυτιληναίος επισημαίνει σημεία της πρότασης που κατά την άποψη της πρέπει να εξεταστούν από τη ΡΑΑΕΥ προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. 

 

Ελαχιστοποίηση διακοπών

Σε ότι αφορά τις δοκιμές καλής λειτουργίας η Μυτιληναίος σημειώνει ότι είναι κατανοητή η ανάγκη βραχυπρόθεσμων υψηλών ωριαίων ρυθμών στο Σημείο Εισόδου Αμφιτρίτη και τους πιθανούς της ημερήσιας ποσότητας φυσικού αερίου που παραδίδεται στο Σιδηρόκαστρο και τη Νέα Μεσημβρία. Ωστόσο υποστηρίζει ότι οι διαχειριστές των Σημείων Σιδηρόκαστρο και Νέα Μεσημβρία που ενδεχομένως θα διακόπτονται θα πρέπει να εξαντλήσουν τα μέσα που Operating Balancing Account αλλά και ενδεχομένως να προχωρήσουν σε επιπλέον τροποποιήσεις τους ώστε να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα και την βαρύτητα των ενδεχόμενων διακοπών. 

Πέραν αυτών η εταιρία θεωρεί ότι για να είναι οι χρήστες προετοιμασμένοι γι αυτά τα σενάρια θα πρέπει μαζί με την απόφαση έγκρισης της εισήγησης του ΔΕΣΦΑ να ανακοινωθεί και ένα ενδεικτικό πρόγραμμα των ημερών που ενδέχεται να υπάρξει αυτός ο περιορισμός. Επίσης θεωρεί ότι το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να επικαιροποιείται σε κάθε αλλαγή. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Μυτιληναίος εάν δεν υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες οι χρήστες δεν θα μπορούν να προγραμματίσουν σωστά τις απολήψεις τους και ενδέχεται να υποστούν οικονομική ζημιά από απρόσμενες διακοπές. 

Η Μυτιληναίος θέτει ένα ακόμη ζήτημα που αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου χωρίς διαγωνιστική διαδικασία από έναν και μόνο προμηθευτή ο οποίος μάλιστα έχει οριστεί κατ΄ εξαίρεση και δεν έχει επιλεγεί ως ο μόνος χρήστης μεταφοράς του σημείου σύνδεσης. Όπως αναφέρει η επιλογή αυτή είναι ενάντια στη λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού και δεν συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του κόστους για την αγορά φυσικού αερίου. 

 

Με διαγωνισμό η προμήθεια

 

Η εταιρία προτείνει η προμήθεια φυσικού αερίου να αποσυνδεθεί από τον χρήστη μεταφοράς και να γίνει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με αντικείμενο την παράδοση της ποσότητας από οποιοδήποτε σημείο εισόδου στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι χρήστες που δραστηριοποιούνται στα σημεία εισόδου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τεχνική απαίτηση παράδοσης αερίου από το σημείο εισόδου Αμφιτρίτη μπορεί να επιλυθεί με μηχανισμό Operating Balance Account μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και του διαχειριστή της Αμφιτρίτης όπως συμβαίνει στα άλλα σημεία εισόδου του Εθνικού Συστήματος. 

Τέλος η εταιρία σημειώνει ότι στην περίπτωση που δεν ακολουθηθεί αυτή η προσέγγιση είναι απαραίτητο η προμήθεια του φυσικού αερίου να γίνει με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με διαφανή και αδιάβλητο τρόπο. Άρα θα πρέπει να συνδεθεί η τιμή προμήθειας με την τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης