Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιταλία: Μείωση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω φυσικού αερίου

Ιταλία: Μείωση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω φυσικού αερίου

Οι χαμηλές τιμές του ορυκτού καυσίμου ωθούν σε πτώση τις ρυθμιζόμενες τιμές

Οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου αυτή τη χειμερινή περίοδο θα οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις στις ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Ιταλία το 2ο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την ιταλική αρχή ενέργειας ARERA.

«Θα δούμε τον αντίκτυπο στην ηλεκτρική ενέργεια τον Μάρτιο και ρεαλιστικά θα είναι σημαντικός», δήλωσε στο Reuters ο Stefano Besseghini (Πρόεδρος της ARERA) στο περιθώριο εκδήλωσης του κλάδου στο Μιλάνο στις 13/3/2024 ο οποίος αναφερόταν στις ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που κάλυψαν περίπου το 1/3 των ιταλικών νοικοκυριών πέρυσι.

Η Ιταλία θα ξεκινήσει τη σταδιακή κατάργηση του συστήματος ρυθμιζόμενων τιμών τον Ιούλιο.

Οι περισσότεροι από τους καλυπτόμενους πελάτες θα μετακινηθούν σε τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην ελεύθερη αγορά, ενώ περίπου 4,5 εκατομμύρια ευάλωτοι πελάτες (όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες) θα παραμείνουν στο ρυθμιζόμενο καθεστώς τιμών.

Λόγω της σχετικά μεγάλης εξάρτησής της από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η Ιταλία έχει δει άγριες διακυμάνσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια.

 

Αιτία υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας το 2023

Το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία είναι περίπου 45%, πολύ υψηλότερο εν συγκρίσει με Γερμανία, Γαλλία ή Ισπανία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία ήταν υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πέρυσι.

Ωστόσο, η διολίσθηση των τιμών του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες (παρότι είναι χειμερινός) θα οδηγήσει σε χαμηλότερους λογαριασμούς το δεύτερο τρίμηνο.

 

Γιατί έπεσε η τιμή του φυσικού αερίου τον χειμώνα

Η ασθενής ζήτηση από την ευρωπαϊκή βιομηχανία λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης και των αδύναμων οικονομιών, ήταν ένας από τους λόγους της πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, παρά την περίοδο αιχμής της ζήτησης για θέρμανση.

Τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, η αδύναμη ζήτηση από τη βιομηχανία και η αυξημένη εμπιστοσύνη ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να περάσει τον χειμώνα χωρίς μεγάλες διαταραχές της προσφοράς οδήγησαν τους εμπόρους να γίνουν πιο ανοδικοί στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης