Ενέργεια

Το 2025 η τελική επενδυτική απόφαση για τον νέο πυρηνικό αντιδραστήρα της Ρουμανίας

Το 2025 η τελική επενδυτική απόφαση για τον νέο πυρηνικό αντιδραστήρα της Ρουμανίας
Η Ρουμανία διαθέτει ήδη ένα πυρηνικό εργοστάσιο σε λειτουργία στο Cernavodă, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα
Η Ρουμανία επιδιώκει να αναπτύξει την τεχνολογία των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειώσει τις εκπομπές ρύπων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ενέργειας Sebastian Burduja δήλωσε αυτή την εβδομάδα όπως μαθαίνουμε από το Energy Market Price, ότι η τελική επενδυτική απόφαση για ένα νέο πυρηνικό σταθμό στο Doicesti θα ληφθεί το 2025.

Ο Burduja έκανε αυτή τη δήλωση τη Δευτέρα (18/3), ενώ επισκέφθηκε τη μελλοντική τοποθεσία του SMR – σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο άνθρακα στη νοτιοανατολική Ρουμανία-, προβλέποντας ότι το κόστος επένδυσης θα φτάσει τα 5,5 δις. ευρώ για τη μονάδα ισχύος 462MW.

Λίγα λόγια για τους SMR

Οι SMR είναι μια νέα πυρηνική τεχνολογία που μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί μόνο στη Ρωσία και την Κίνα.

Με την παραγωγή μικρότερων και πιο τυποποιημένων αντιδραστήρων, η ενεργειακή βιομηχανία ελπίζει να μειώσει το κόστος των νέων έργων πυρηνικής ενέργειας.

Στη Ρουμανία τώρα, το εν λόγω έργο αναπτύσσεται από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Ro-power, η οποία το 2021 προσέγγισε την αμερικανική εταιρεία NuScale ως τον πιθανό πάροχο της τεχνολογίας SMR.

Εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου, το ρουμανικό έργο θα είναι το πρώτο στον κόσμο που θα αναπτύξει την τεχνολογία της NuScale.

Οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρουμανία, Kathleen Kavalec, υποσχέθηκε χρηματοδοτική στήριξη ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έργο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η δέσμευση αυτή «επιβεβαιώνει την κοινή μας δέσμευση για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον».

Η αμερικανική NuScale ανακοίνωσε στο μεταξύ τον Νοέμβριο του 2023 ότι θα ολοκληρώσει ένα πιλοτικό έργο στις ΗΠΑ που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία, επικαλούμενη την έλλειψη πόρων που θα μπορούσαν να προσμετρηθούν για την ανάπτυξη.

Πριν από την ολοκλήρωσή του, το αμερικανικό έργο υπολογιζόταν ότι θα κόστιζε περίπου τα 9 δισ. δολάρια, με τη RoPower να δηλώνει τότε ότι διατηρεί την εμπιστοσύνη της στις τεχνολογίες SMR.

Ο υπουργός Burduja υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας του να ανοιχτεί στην πυρηνική ενέργεια, λέγοντας ότι αυτή σημαίνει ενέργεια με μηδενικές εκπομπές, άρα σημαίνει ότι είναι μια ασφαλής ενέργεια.

Πάνω από 2000 νέες θέσεις εργασίας

Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και περισσότερες από 230 μόνιμες θέσεις εργασίας για τη λειτουργία του εργοστασίου, όπως επίσης και χιλιάδες ακόμα θέσεις εργασίας σε συναφείς κλάδους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η Ρουμανία διαθέτει ήδη ένα πυρηνικό εργοστάσιο σε λειτουργία στο Cernavodă, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο παράγει το 33% της συνολικής ενέργειας στη χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης