Ενέργεια

Γιατί είναι win-win το mega -deal Μυτιληναίου - ΔΕΗ

Γιατί είναι win-win το mega -deal Μυτιληναίου - ΔΕΗ

Η συμφωνία αφορά 90 έργα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία

 

Ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά deals στην Ευρώπη ανακοινώθηκε χθες από τη ΔΕΗ και την Μυτιληναίος, που συνεργάζονται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η συμφωνία αφορά χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 2 GW και αξίας 2 δις ευρώ σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία. Πρόκειται για 90 έργα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, που σήμερα ανήκουν στη Μυτιληναίος, η οποία αναλαμβάνει να τα ολοκληρώσει και να τα παραδώσει για λειτουργία στη ΔΕΗ σταδιακά και εντός της επόμενης τριετίας.

Η Μυτιληναίος ενισχύει το ανεκτέλεστο με ένα κύκλο εργασιών ο οποίος ανάλογα με τις συνθήκες των τιμών μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ με ένα εύλογο περιθώριο κέρδους. Στην δραστηριότητα αυτή ο Όμιλος διαθέτει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της εξασφαλίζει την είσοδό της στην δύσκολη αγορά της Ιταλίας και τις προϋποθέσεις για να κάνει σημαντικά βήματα σε Κροατία και Βουλγαρία.

Σε ότι αφορά τη Μυτιληναίος, η συμφωνία είναι ενταγμένη πλήρως στη στρατηγική του asset rotation που εφαρμόζει με απόλυτη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, ενώ η ΔΕΗ ενισχύει τη δραστηριότητα της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υλοποιεί το στόχο της να αναδειχθεί σε κυρίαρχο ενεργειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ που διαθέτει μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, ανέρχεται σε 10,5 GW εξαιρουμένου του 1,5 GW έργων ΑΠΕ που αναπτύσσει στον Καναδά.

Από την πλευρά της ΔΕΗ, που σήμερα διαθέτει σε λειτουργία μονάδες παραγωγής πράσινης ενέργειας συνολικής ισχύος 4,6 GW (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών στην Ελλάδα και των σταθμών ΑΠΕ που αγόρασε στη Ρουμανία), η συμφωνία με τη Μυτιληναίος, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για την επίτευξη του στόχου να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πρέπει να σημειωθεί άλλωστε ότι ήδη διαθέτει έργα ΑΠΕ 2,8 GW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026 δηλαδή τα 8,9 GW εγκατεστημένης ισχύος σε έργα ΑΠΕ.

Άνοιγμα της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ με την παρουσία της σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες αυξάνοντας τα έσοδα της από την πώληση πράσινης ενέργειας.
Μέσω της συμφωνίας με τη Μυτιληναίος η ΔΕΗ αποκτά συνολικά 90 φωτοβολταϊκά έργα, εκ των οποίων 503 MW στην Ιταλία, 516 MW στη Ρουμανία, 500 MW στη Βουλγαρία και 445 MW στην Κροατία. Η κατασκευή των έργων θα γίνει από τη Μυτιληναίος και θα παραδίδονται στη ΔΕΗ σταδιακά με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των χωρών στα οποία βρίσκονται.

Μάλιστα όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής ΑΠΕ του ομίλου ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μαύρος, η συμφωνία δημιουργεί αξία και για τα δυο μέρη ενώ εδραιώνει την παρουσία της ΔΕΗ τ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η σταδιακή προσθήκη των νέων έργων στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ, σε νέες χώρες, δίνει νέες δυνατότητες μοχλεύσεις στο συνολικό πλάνο δημιουργίας ενεργειακών διαδρόμων στην ευρύτερη περιοχή.

Έντονη δυναμική στην Ιταλία

Σε ότι αφορά τη Μυτιληναίος και την αγορά της Ιταλίας που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τον όμιλο, εκτιμάται ότι η συμφωνία με τη ΔΕΗ θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική για την επιτάχυνση υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της. Σημειώνεται ότι η Μυτιληναίος διαθέτει μακροχρόνια παρουσία και ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων στην Ιταλία που ξεπερνά τα 2,5 GW, ενώ στοχεύει να διευρύνει την παρουσία της στη γειτονική χώρα ενώ τίποτα δεν αποκλείει περαιτέρω συνεργασία με τη ΔΕΗ εκεί.

Μάλιστα ο ο Energy Chief Executive Director της Μυτιληναίος Γιάννης Καλαφατάς, μίλησε για σημαντική συμφωνία δύο κορυφαίων ελληνικών εταιριών, με διεθνή αντίκτυπο, καθώς διευρύνουν περαιτέρω το αποτύπωμά τους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με την ΔΕΗ για την ανάπτυξη έργων «πράσινης» ενέργειας, είπε ο κ. Καλαφατάς σημειώνοντας ότι η συμφωνία δείχνει δυνατότητες της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. «Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν και να είναι καταλύτες της δυναμικής αυτής» κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης