Ενέργεια

Το «παζλ» της δέσμευσης άνθρακα της πετρελαιοβιομηχανίας

Το «παζλ» της δέσμευσης άνθρακα της πετρελαιοβιομηχανίας
Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για την τεχνολογία CCS τα επόμενα χρόνια, με την ελπίδα ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αντλούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες
Οι βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν μπει για τα καλά σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να αυξήσουν την ικανότητα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, στην προσπάθειά τους για απανθρακοποίηση.

Σύμφωνα με το Oil Price, παρά το γεγονός ότι αυτές οι βιομηχανίες είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές, πολλοί κολοσσοί των υδρογονανθράκων αισιοδοξούν ότι μπορούν να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές τους με τη χρήση τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS).

Αυτή είναι, αντικειμενικά μιλώντας, μια από τις ελάχιστες μεθόδους με τις οποίες μπορούν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να μειώσουν τους ρύπους τους, διατηρώντας παράλληλα υψηλή την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας και οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν τώρα ότι η «Big Oil» εξαρτάται υπερβολικά από την τεχνολογία CCS αντί να επιδιώκει ουσιαστικές αλλαγές προς μια πράσινη μετάβαση.

Η τεχνολογία CCS υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να δεσμεύσει διοξείδιο του άνθρακα με τον ρυθμό που απαιτείται για την απαλλαγή από τον άνθρακα σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις.

Τεράστια ποσά στην CCS

Εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στην CCS τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν την τεχνολογία που απαιτείται για την αποτελεσματική δέσμευση και αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων CO2 από βιομηχανικές δραστηριότητες και δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι για το κατά πόσον η σημερινή τεχνολογία μπορεί να δεσμεύσει την τεράστια ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που υπόσχονται πολλές πετρελαϊκές εταιρείες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει χαρακτηρίσει την τεχνολογία CCS ως κρίσιμη για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών σε όλο τον κόσμο, ενώ θεωρείται ως ένας από τους λίγους δυνατούς τρόπους για την απαλλαγή από τον άνθρακα σε βιομηχανίες που είναι δύσκολο να σταματήσουν να λειτουργούν και στις οποίες συνεχίζουμε να βασιζόμαστε μέχρι να αναπτυχθούν εναλλακτικές μέθοδοι παραγωγής και υλικά.

Ο ΙΕΑ προειδοποίησε επίσης ότι δεν είναι βιώσιμο για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να μετριάσουν τα μεγάλα νέα έργα ορυκτών καυσίμων απλώς και μόνο με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας CCS στη λειτουργία τους.

Πολλές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στην τεχνολογία CCS για να δικαιολογήσουν τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες εξερεύνησης και την τεράστια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για τις επόμενες δεκαετίες, αν και ο ΔΟΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ένα σενάριο μηδενικού καθαρού άνθρακα έως το 2050.

Πως λειτουργεί η CCS

Το CCS λειτουργεί συνήθως με τη χρήση χημικής απορρόφησης για τη δέσμευση του CO2 που εκπέμπεται από μια καμινάδα σε μια εγκατάσταση.

Στη συνέχεια, οι εκπομπές υγροποιούνται και μεταφέρονται μέσω ενός αγωγού για να θαφτούν χιλιάδες μέτρα κάτω από το έδαφος σε εξαντλημένες πετρελαιοπηγές ή γεωλογικούς σχηματισμούς.

Η διαδικασία αυτή κάθε άλλο παρά απλή είναι και η ανάπτυξη της τεχνολογίας CCS σε εμπορική κλίμακα είναι τόσο περίπλοκη όσο και δαπανηρή.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, πρέπει να δεσμεύονται περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο μετρικοί τόνοι CO2 ετησίως έως το 2030, δηλαδή πάνω από 20 φορές περισσότεροι από αυτούς που δεσμεύτηκαν το 2022.

Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε έξι δισεκατομμύρια τόνους το 2050, περίπου 130 φορές περισσότερους από ό,τι το 2022.

Οι κολοσσοί

Παρά τις μεγάλες υποσχέσεις, πολλές εταιρείες υπολείπονται των στόχων τους για τη δέσμευση άνθρακα, καθώς μέχρι σήμερα, μόνο το 5% των έργων CCS που έχουν ανακοινωθεί έχουν φτάσει σε τελική επενδυτική απόφαση, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Υπάρχουν ακόμη ελάχιστα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η τεχνολογία CCS μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά σε εμπορική κλίμακα.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για την τεχνολογία CCS τα επόμενα χρόνια, με την ελπίδα ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αντλούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες.

Η Chevron αναμένει να δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών, ενώ η Exxon έχει δεσμευτεί για επενδύσεις ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι προβλεπόμενες συνολικές δαπάνες για έργα CCS ανέρχονται σε περίπου  241 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως έως το 2030 ,με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να ηγούνται επί του παρόντος αυτών των προσπαθειών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης