Ενέργεια

Creg (ρυθμιστής Βελγίου) : Η υπερπροσφορά γαλλικών εξαγωγών ρίχνει τις τιμές - Ζητά συνενόηση με την RTE

Creg (ρυθμιστής Βελγίου) : Η υπερπροσφορά γαλλικών εξαγωγών ρίχνει τις τιμές - Ζητά συνενόηση με την RTE

Το Βέλγιο απαιτεί διεξαγωγή έρευνας από κοινού με την Γαλλία για τις τεράστιες γαλλικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας

Η Creg (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Βελγίου) ζητά μια κοινή γαλλο-βελγική έρευνα για «μαζικούς» περιορισμούς στις εξαγωγές της Γαλλίας στα ανατολικά της σύνορα που παρατηρήθηκαν τον τελευταίο μήνα.


Τη σχετική αποκάλυψη έκανε στην ιστοσελίδα montelnews.com, διότι θεωρεί ότι οι συνεχιζόμενες περικοπές τις οποίες η γαλλική TSO RTE αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει για να διασφαλίσει την ασφάλεια του δικτύου (αυτό υποστήριξε), επιβάρυναν τις ήδη χαμηλές γαλλικές τιμές σε μια υπερπροσφερόμενη αγορά, οι οποίες διατηρούνται πολύ κάτω από εκείνες στο Βέλγιο και τη Γερμανία, ανέφεραν οι αναλυτές.

Η RTE προειδοποίησε ότι οι περιορισμένες ροές διασύνδεσης μεταξύ της Γαλλίας και όλων των γειτονικών της χωρών στο 40% της μάξιμουμ χωρητικότητας, «θα συνεχιστούν μέχρι τις αρχές Μαΐου».

Το γαλλικό grid (Δίκτυο) θα «υπόκειται σε παρόμοιους περιορισμούς» από τον Αύγουστο έως τα μέσα Οκτωβρίου, πρόσθεσε.


Πτώση στις γαλλικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και στις τιμές

Η μεταβολή στον τομέα εξαγωγών της Γαλλίας επηρεάζει και τις τιμές.

«Έχουμε δει μια μείωση στις προς τις γειτονικές χώρες, γεγονός που συμβάλλει σε πολύ χαμηλές τιμές», δήλωσε ο Emeric de Vigan (Αντιπρόεδρος για την ενέργεια στην εταιρεία συμβούλων Kpler).

«Από τις 11 Μαρτίου η RTE άρχισε να μειώνει μαζικά τις γαλλικές εξαγωγές.

Αυτά τα ζητήματα επηρεάζουν μαζικά την αγορά» είπε ένας Γερμανός έμπορος.

Οι περικοπές χωρητικότητας έρχονται εν μέσω ισχυρής παραγωγής αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, που δημιουργούσαν επίσης υπερπροσφορά εν μέσω χαμηλής ζήτησης ενέργειας, δήλωσε ο Clement Bouilloux (ειδικός της γαλλικής αγοράς στο EnAppSys) στο Montel.

Οι γαλλικές τιμές επόμενης ημέρας μειώθηκαν στο 1,42 ευρώ/MWh το περασμένο Σάββατο και εκκαθαρίστηκαν στα 18,39 ευρώ/MWh την Παρασκευή, 40 ευρώ και 24 ευρώ κάτω από τις τιμές της Γερμανίας και του Βελγίου, αντίστοιχα.

Εντωμεταξύ, το γαλλικό συμβόλαιο του πρώτου μήνα εμφανίστηκε τελευταία να υπολείπεται κατά 19,82 ευρώ κάτω από το γερμανικό ομόλογό του.

«Σε ένα κανονικό πλαίσιο, με κανονικές δυνατότητες διασύνδεσης, αυτές οι διαφορές τιμών είναι πολύ μικρότερες», δήλωσε εκπρόσωπος της Creg.

Η καθαρή δυναμικότητα μεταφοράς της Γαλλίας στη Γερμανία, δηλαδή η δυναμικότητα που διατέθηκε από την RTE στην αγορά πριν από τη δημοπρασία της επόμενης ημέρας, ήταν κατά μέσο όρο 2,6 GW την περασμένη εβδομάδα, από 5,7 GW κατά μέσο όρο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, οι μηνιαίες εξαγωγικές δυνατότητες από τη Γαλλία στην Ιταλία είχαν μειωθεί στο μισό από περίπου 3,5 GWh υπό κανονικές συνθήκες σε 1,8 GWh, σύμφωνα με έναν Ιταλό trder ηλεκτρικής ενέργειας.

 

«Κρίσιμη» ικανότητα

«Πολύ λίγες πληροφορίες είναι επί του παρόντος γνωστές από την Creg και τους παράγοντες της αγοράς, σχετικά με τους βασικούς λόγους για αυτές τις μειώσεις χωρητικότητας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Creg αποφάσισε να επικοινωνήσει με τη γαλλική ρυθμιστική αρχή (CRE).

Στόχος είναι να εντοπιστούν από κοινού η αιτία και το εύρος αυτών των προβλημάτων προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αντίκτυπος στα αποτελέσματα της σύζευξης της αγοράς», ανέφερε η βελγική Ρυθμιστική Αρχή.

«Το επίπεδο της διασυνοριακής χωρητικότητας ήταν «κρίσιμο» για τις τιμές χονδρικής ενέργειας σε μια «συνδεδεμένη και ολοκληρωμένη αγορά, όπως η Ευρώπη», γνωστοποίησε η Creg μέσω του Montel.

Η μεγιστοποίηση της διασυνοριακής χωρητικότητας ήταν «ένα από τα συστατικά στοιχεία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την οργάνωση των διασυνδεδεμένων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η Creg.

Οι μειώσεις παραγωγικής ικανότητας «επιτρέπονταν επομένως μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις», πρόσθεσε.

 

Τεταμένη κατάσταση

Σε σημείωμα που δημοσίευσε για τους παράγοντες της αγοράς στις 17/4, η RTE ανέφερε ότι «βιώνει μια τεταμένη κατάσταση» στο grid.

Από τις 5 Μαρτίου, υπήρξαν «σημαντικές εμπορικές ανταλλαγές» από τη Γαλλία προς το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία «σε συνδυασμό με τη μη διαθεσιμότητα του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης συντήρησης στην περιοχή της Λυών», όπως αποκάλυψε στο Montel.

«Η RTE χρειάστηκε να εφαρμόσει μειώσεις χωρητικότητας στα σύνορα για να διασφαλίσει την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεσμεύτηκε να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο αυτών των μέτρων» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης