Ενέργεια

Η Κίνα επανακαθορίζει την ενεργειακή της πολιτική για να πιάσει τους κλιματικούς της στόχους (Reuters)

Η Κίνα επανακαθορίζει την ενεργειακή της πολιτική για να πιάσει τους κλιματικούς της στόχους  (Reuters)
Η Κίνα έχει θέσει στόχο να μειώσει την ενεργειακή της ένταση κατά 2,5% το 2024, αφού έχασε τον στόχο του 2% πέρυσι
Η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας διέταξε τις επαρχίες της να καταρτίσουν τα εξατομικευμένα σχέδιά τους για την ενεργειακή απόδοση των εταιρειών τους που αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της κατανάλωσης και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με ανακοίνωση, για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με το Reuters, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) δήλωσε την Τρίτη (14/5) ότι το σχέδιο θα καλύπτει μέχρι το τέλος του 2025 τις εταιρείες που καταναλώνουν τουλάχιστον 5.000 μετρικούς τόνους τυποποιημένου ισοδύναμου άνθρακα, σε σχέση με τους 10.000 τόνους που περιγράφονται για το 2024.

Υπάρχουν περίπου 20.000 από αυτές τις εταιρείες σε εθνικό επίπεδο και όλες θα καλύπτονται από επιθεωρήσεις μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για το 2024, ο στόχος είναι οι επαρχίες να επιθεωρήσουν το 60% των εταιρειών με ετήσια κατανάλωση 10.000 τόνων.

«Πρόκειται σίγουρα για μια προσπάθεια να πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους», δήλωσε ο Yao Zhe, σύμβουλος παγκόσμιας πολιτικής της Greenpeace Ανατολικής Ασίας στο Πεκίνο.

Οι στόχοι του Πεκίνου

Η Κίνα έχει θέσει στόχο να μειώσει την ενεργειακή της ένταση, δηλαδή την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται ανά μονάδα οικονομικής ανάπτυξης, κατά 2,5% το 2024, αφού έχασε τον στόχο του 2% πέρυσι.

Ωστόσο, το κατά πόσο αυτή η μείωση μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου θα εξαρτηθεί κι από άλλους παράγοντες σε σχέση με την ενέργεια, δήλωσε ο Yao.

Ταυτόχρονα, η βελτίωση της ενεργειακής έντασης απαιτεί όχι μόνο τεχνικές αναβαθμίσεις αλλά και αλλαγές στην ίδια τη δομή της οικονομίας της Κίνας, πρόσθεσε ο Yao.

«Η πολιτική που εφαρμόζουμε τώρα αφορά στο πρώτο σκέλος, αλλά όλο και περισσότερο, φαίνεται πως είναι η αργή πρόοδος στο δεύτερο που εμποδίζει το υψηλότερο ποσοστό βελτίωσης της ενεργειακής έντασης», συμπλήρωσε ο Yao.

Καθυστερεί η Κίνα

Οι αναλυτές έχουν πει ότι η Κίνα έχει μείνει πολύ πίσω στο στόχο της να μειώσει την ενεργειακή ένταση κατά 13,5% και την ένταση του άνθρακα κατά 18% μεταξύ 2021 και 2025.

Πρόκειται για ενδιάμεσους στόχους που υποστηρίζουν τον στόχο της Κίνας να καταστεί ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι η ενεργειακή ένταση της χώρας μειώθηκε μόλις κατά 0,5% το 2023 και το Πεκίνο έχασε επίσης τον περσινό στόχο του για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης