Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο δρόμο της Γαλλίας και η Ισπανία – Αρνητικές τιμές ενέργειας «βλέπουν» οι αναλυτές

Στο δρόμο της Γαλλίας και η Ισπανία –  Αρνητικές τιμές ενέργειας «βλέπουν» οι αναλυτές
Η Ισπανία πρόσθεσε 521 MW πράσινης ισχύος τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένων 467 MW ηλιακής και 54 MW αιολικής ενέργειας
Οι χαμηλές τιμές ρεκόρ της Ισπανίας τον Απρίλιο ήταν «περιστασιακές» λόγω της υψηλής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μπορεί να επανεμφανιστούν την άνοιξη που έρχεται λόγω της αυξανόμενης ηλιακής και αιολικής ισχύος, δήλωσαν την Πέμπτη (16/5) εμπειρογνώμονες στο Montel.

Η μέση τιμή της ισπανικής spot ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 13,67 ευρώ/MWh τον Απρίλιο, ο φθηνότερος μήνας που έχει καταγραφεί από το 1998 που ξεκίνησαν οι καταγραφές, ενώ η χώρα είδε επίσης αρνητικές τιμές για πρώτη φορά τον ίδιο μήνα.

Αν και αυτό δεν πρόκειται «να αποτελέσει γενική τάση», τα επόμενα χρόνια οι τιμές θα είναι «ιδιαίτερα χαμηλές» την άνοιξη «αλλά όχι το υπόλοιπο έτος», δήλωσε ο Juan Bogas της Omie, σε εκδήλωση του λόμπι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Appa στη Μαδρίτη.

Εκτίμησε δε χαμηλές τιμές κατά τη διάρκεια των ωρών που υπάρχει αρκετός ήλιος, αλλά και υψηλές τιμές κατά τις ώρες αιχμής.

Αυξημένη η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ τον Απρίλιο

Η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ηπειρωτική Ισπανία αυξήθηκε κατά 21,5% σε ετήσια βάση σε σχεδόν 13,4 TWh τον Απρίλιο, ενισχυμένη από την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας που σχεδόν τριπλασιάστηκε σε 4,1 TWh, σε σύγκριση με 1,5 TWh τον ίδιο μήνα πέρυσι, όταν στην Ισπανία επικρατούσε ξηρασία.

Μεγαλύτερη συχνότητα

Η αγορά θα πρέπει να «αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κατάσταση» μηδενικών και αρνητικών τιμών και υψηλής μεταβλητότητας, δήλωσε στην εκδήλωση ο Santiago Gomez, πρόεδρος της Appa. «Είναι πιθανό να βλέπουμε παρόμοιες καταστάσεις πιο συχνά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι αρνητικές τιμές θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημαίνει ότι η Ισπανία «μπαίνει σε μια προβληματική κατάσταση», δήλωσε ο Χαβιέρ Ρεβουέλτα, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Afry στην Ισπανία.

Η Ισπανία πρόσθεσε 521 MW πράσινης ισχύος τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένων 467 MW ηλιακής και 54 MW αιολικής ενέργειας, και συνέδεσε περισσότερα από 6,5 GW πράσινης ισχύος στο δίκτυο πέρυσι, από περίπου 6,2 GW το 2022.

Την ίδια στιγμή, η χώρα σχεδιάζει να διπλασιάσει την εγκατεστημένη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 160 GW έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης