Ενέργεια

Κίνα: Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου συνεχίζουν να αυξάνονται κατακόρυφα

Κίνα: Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου συνεχίζουν να αυξάνονται κατακόρυφα
Οι εισαγωγές LNG της Κίνας το 2023 μειώθηκαν σε σύγκριση με το ρεκόρ του 2021
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, αύξησε τις εισαγωγές του καυσίμου κατά 31,5% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.

Με βάση το LNG Prime, τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων δείχνουν ότι η χώρα έλαβε 6,22 εκατομμύρια τόνους κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, η Κίνα εισήγαγε 25,91 εκατομμύρια τόνους LNG, σημειώνοντας τεράστια αύξηση της τάξης του 22,7% σε ετήσια βάση.

Το ποσό αυτό συγκρίνεται επίσης με τους 26,2 εκατομμύρια τόνους που εισήγαγε η Κίνα κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου-Απριλίου του 2021, το οποίο ήταν έτος ρεκόρ για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας με 78,93 εκατομμύρια τόνους.

Αναλυτικά

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οι τερματικοί σταθμοί εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας πήραν 7,25 εκατομμύρια τόνους LNG, αυξημένους κατά 22,9% σε ετήσια βάση, τον Φεβρουάριο οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,2% σε 5,95 εκατομμύρια τόνους, ενώ τον Μάρτιο οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 25,1% σε 6,65 εκατομμύρια τόνους, όπως έδειξαν προηγουμένως τα τελωνειακά στοιχεία.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του αερίου από αγωγούς, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα έφθασαν τους 10,29 εκατ. τόνους τον Απρίλιο, σημειώνοντας αύξηση 14,7% σε σύγκριση με περίπου 8,97 εκατ. τόνους τον Απρίλιο του 2023

Οι εισαγωγές αερίου από αγωγούς της Κίνας μειώθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο σε περίπου 4,07 εκατομμύρια τόνους.

Κάτω από τα 10 δολάρια οι τιμές μέχρι Απρίλη

Οι Κινέζοι αγοραστές αγόραζαν spot φορτία κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους λόγω των χαμηλών τιμών JKM.

Οι ασιατικές τιμές spot LNG ήταν κάτω από 10 δολάρια ανά MMBtu από το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου και μέχρι το δεύτερο μισό του Απριλίου.

Το JKM για τον Ιούλιο βρίσκεται σήμερα περίπου στα 11 δολάρια ανά MMBtu.

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας αυξήθηκαν κατά 12,6% το 2023 και η χώρα ξεπέρασε την Ιαπωνία ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

Η χώρα έλαβε περίπου 71,32 εκατομμύρια τόνους την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για αύξηση σε σύγκριση με περίπου 63,44 εκατ. τόνους LNG το 2022, όταν οι εισαγωγές μειώθηκαν λόγω των πολύ υψηλών τιμών spot και των αποκλεισμών της Covid.

Οι εισαγωγές LNG της Κίνας το 2023 μειώθηκαν σε σύγκριση με το ρεκόρ του 2021.

Το 2024, η Ιαπωνία εισήγαγε περίπου 17,7 εκατομμύρια τόνους κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου-Μαρτίου, μειωμένους κατά περίπου 2,08 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με τις ποσότητες της Κίνας.

Τα επίσημα στοιχεία για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ιαπωνίας τον Απρίλιο δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης