Ενέργεια

Πυρηνική ενέργεια: Πόσο κοντά είναι ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία σε συμφωνία; (Reuters)

Πυρηνική ενέργεια: Πόσο κοντά είναι ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία σε συμφωνία; (Reuters)
Θα μπορούσαν να υπάρξουν στρατηγικά και εμπορικά οφέλη για την Ουάσινγκτον
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan πρόκειται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία αυτό το Σαββατοκύριακο με στόχο την προώθηση συμφωνίας με το Ριάντ στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Reuters, η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται σε μια συνολικότερη στρατηγική εξομάλυνσης των ισραηλινοαραβικών σχέσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 123 του νόμου περί ατομικής ενέργειας των ΗΠΑ του 1954, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαπραγματεύονται συμφωνίες για τη συμμετοχή τους σε σημαντική συνεργασία με άλλα κράτη στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Ο νόμος θέτει εννέα κριτήρια για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων που πρέπει να πληρούν τα κράτη αυτά, ώστε να μην χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Τα κίνητρα της Σαουδικής Αραβίας

Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία δεν θα έμοιαζε εκ πρώτης όψεως για κύρια υποψήφια για μια τέτοια πυρηνική συμφωνία που συνήθως αποσκοπεί στην κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πιθανότεροι λόγοι για τους οποίους το Ριάντ προωθεί την πυρηνική ενέργεια στη χώρα είναι οι εξής:

Αφενός, γιατί στο πλαίσιο του φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού σχεδίου Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman, το βασίλειο στοχεύει στην παραγωγή σημαντικής ανανεώσιμης ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, κι αφετέρου γιατί μπορεί να επιθυμεί να αναπτύξει πυρηνική τεχνογνωσία σε περίπτωση που κάποια στιγμή θελήσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Η απειλή του Ιράν

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι αν το Ιράν αναπτύξει πυρηνικά όπλα, η Σαουδική Αραβία θα ακολουθήσει το παράδειγμά του, μια στάση που έχει τροφοδοτήσει βαθιά ανησυχία στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως το σουνιτικό μουσουλμανικό βασίλειο και το σιιτικό Ιράν βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες.

Πως θα ωφεληθούν οι ΗΠΑ

Θα μπορούσαν να υπάρξουν στρατηγικά και εμπορικά οφέλη για την Ουάσινγκτον, γράφει το Reuters.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έκρυψε την ελπίδα της να μεσολαβήσει σε μια μακρόπνοη, πολυμερή συμφωνία που θα οδηγήσει τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ στην εξομάλυνση των σχέσεων, πιστεύοντας πως η υποστήριξη της πρώτης για την εξομάλυνση μπορεί να εξαρτάται εν μέρει από την επίτευξη μιας πυρηνικής συμφωνίας.

Τα στρατηγικά οφέλη αφορούν την ενίσχυση της ασφάλειας του Ισραήλ, τη δημιουργία ενός ευρύτερου συνασπισμού κατά του Ιράν και την ενίσχυση των δεσμών των ΗΠΑ με ένα από τα πλουσιότερα αραβικά έθνη σε μια εποχή που η Κίνα επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στον Κόλπο.

Το εμπορικό όφελος θα ήταν η αναβάθμιση της αμερικανικής βιομηχανίας και νέα πιθανά συμβόλαια για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, καθώς οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες ανταγωνίζονται τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες.

Πάντως, μια ομαλοποίηση της σχέσης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, είναι σχεδόν αδιανόητη όσο μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα, μιας και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι Σαουδάραβες είναι πρόθυμοι να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους ενώ οι Παλαιστίνιοι πεθαίνουν στον πόλεμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης