Ενέργεια

Σε υψηλά έτους στα 32,38 ευρώ/MWh κινούνται οι παγκόσμιες τιμές LNG

Σε υψηλά έτους στα 32,38 ευρώ/MWh κινούνται οι παγκόσμιες τιμές LNG

Πάνω από 10% έχουν αυξηθεί οι τιμές από την προηγούμενη εβδομάδα

 

Η τιμή εκφόρτωσης για το LNG παράδοσης από το πλοίο (ή DES) στη βορειοδυτική Ευρώπη τον Ιούνιο εκτιμήθηκε αργά χθες στα 10,31 USD/MMbtu (32,38 EUR/MWh), 0,40 USD υψηλότερα σε ημερήσια βάση και η υψηλότερη τιμή από τις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία από την Spark Commodities.

Η τιμή LNG πρώτου μήνα για την Ασία στο JKM, για τον Ιούλιο, ανέβηκε επίσης κατά 0,32 USD στα 11,83 USD/MMbtu, το υψηλότερο επίπεδο για το συμβόλαιο σε κυλιόμενη βάση από τις 29 Δεκεμβρίου στη Nymex.

Αυτό έρχεται αφότου οι δύο παγκόσμιοι δείκτες αναφοράς για το LNG διαμορφώθηκαν σε υψηλό πολλών εβδομάδων τη Δευτέρα.

Οι αναλυτές της τράπεζας ANZ απέδωσαν την κορύφωση του JKM στη συνέχιση των «ανθεκτικών καλοκαιρινών αγορών», προσθέτοντας σε μια σημείωση ότι οι τιμές είχαν αυξηθεί περισσότερο από 10% την περασμένη εβδομάδα – ενισχυμένες από την αύξηση των αγορών από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για την ανανέωση των αποθεμάτων πριν από το καλοκαίρι.

Σημείωσαν επίσης ότι ένα «κύμα καύσωνα σε όλη την περιοχή» προκάλεσε φόβους για ισχυρότερη ζήτηση ψύξης καθώς οι Ινδοί αγοραστές αναζητούσαν επίσης προμήθεια, ενώ «ο αγώνας για φορτία LNG» είχε επιδεινωθεί από διακοπές όπως στο συγκρότημα Petronas LNG στη Μαλαισία και σε ένα τρένο του εργοστασίου Gorgon LNG στην Αυστραλία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς οδηγήθηκαν υψηλότερα από αυτόν τον «ανανεωμένο ανταγωνισμό για το LNG σε όλο τον κόσμο».

Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο του πρώτου μήνα στο ολλανδικό TTF διαμορφώθηκε την Τρίτη στα 33 ευρώ/MWh, το υψηλότερο επίπεδό του σε περισσότερο από ένα μήνα, και τελευταία ανέβηκε κατά 0,72 ευρώ στα 33,73 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης