Ενέργεια

Macron προς TotalEnergies: «Είναι προς το συμφέρον της να μείνει στη Γαλλία» - Κατηγορίες για greenwashing

Macron προς TotalEnergies: «Είναι προς το συμφέρον της να μείνει στη Γαλλία» - Κατηγορίες για greenwashing

Απάντηση του Γάλλου Προέδρου μετά τις συζητήσεις για πιθανή εισαγωγή της εταιρείας στη Wall

 

Η Γαλλία υποστηρίζει εταιρείες που πιστεύουν στη χώρα, δήλωσε ο Πρόεδρός της Emmanuel Macron σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μεγάλη πετρελαϊκή TotalEnergies και την πιθανή εισαγωγής της στην Wall Street.

Ένας πυλώνας του γαλλικού δείκτη blue chip CAC 40, η TotalEnergies είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο και σημαντικός παράγοντας γαλλικής επιρροής. Μια αλλαγή στο χρηματιστήριο θα ήταν επίσης πλήγμα για το κύρος του Παρισιού ως κέντρου διεθνών συναλλαγών.

"Η Γαλλία στηρίζει αυτούς που πιστεύουν στη Γαλλία, όχι τους άλλους. Δεν νομίζω ότι η Total παραπονέθηκε ποτέ ότι είναι Γαλλική όταν πήγε στις εξαγωγικές αγορές", είπε ο Macron στο περιοδικό L'Express. «Είναι προς το συμφέρον της TotalEnergies να μείνει στη Γαλλία»

Εστιάζοντας συνεχώς στο κοινό για το αποτύπωμα άνθρακα και τα απροσδόκητα ενεργειακά κέρδη, η TotalEnergies βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί δημοσίων σχέσεων στη χώρα καταγωγής της, όπου προσφέρει εκπτώσεις στην αντλία για τους οδηγούς και είναι μεγάλος εργοδότης.

Στις 26 Απριλίου, ο Pouyanne είπε στους αναλυτές η TotalEnergies εξετάζει «σοβαρά» μια πιθανή κύρια εισαγωγή στη Νέα Υόρκη για να εξασφαλίσει ευκολότερη πρόσβαση για τους επενδυτές των ΗΠΑ.
«Έχουμε όλο και περισσότερους αμερικανούς μετόχους και έχουμε λιγότερους Ευρωπαίους μετόχους, συμπεριλαμβανομένων Γάλλων μετόχων - πιθανώς λόγω όλης της συζήτησης για το ESG κ.λπ.», είπε ο Pouyanne αυτόν τον μήνα. Τόνισε ότι η εταιρεία του θα διατηρήσει την γαλλική εισαγωγή ακόμη και αν επιλέξει να εισέλθει στη Wall Street.

Ενώπιον της δικαιοσύνης για το greenwashing

Εν τω μεταξύ μια νομική αγωγή ορόσημο κατά του γαλλικού κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies ξεπέρασε σήμερα ένα σημαντικό εμπόδιο, καθώς ένας δικαστής επέτρεψε να προχωρήσει η υπόθεση.

Η Greenpeace France, οι Friends of the Earth France και η Notre Affaire a Tous, με την υποστήριξη της ClientEarth, κατέθεσαν αγωγή τον Μάρτιο του 2022 κατά της Total, υποστηρίζοντας ότι η διαφημιστική καμπάνια «επανεφεύρεσης» της εταιρείας παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους καταναλωτές καθώς παραπλανά το κοινό σχετικά με τα σχέδια της εταιρείας μέσο της κλιματικής κρίσης.

Η υπόθεση αμφισβητεί επίσης την κοινή προώθηση του ακριβού ορυκτού αερίου ως πηγής ενέργειας για την καθαρή μηδενική μετάβαση – ένα κρίσιμο ζήτημα για τους οικιακούς καταναλωτές ενέργειας που αναζητούν έναν πραγματικά πάροχο πράσινης ενέργειας ενώ αντιμετωπίζουν υψηλούς λογαριασμούς λόγω των τιμών του ορυκτού αερίου.

Η TotalEnergies ισχυρίστηκε ότι είναι «σημαντικός παίκτης στην ενεργειακή μετάβαση» και έχει δεσμευτεί να φτάσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές σε ολόκληρη την εταιρεία μέχρι το 2050. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει αρνηθεί ότι κάνει greenwashing.

Ωστόσο, τα επιχειρηματικά της σχέδια περιλαμβάνουν μια εκτεταμένη επέκταση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και η εταιρεία φαίνεται να αποφεύγει τυχόν σημαντικές μειώσεις εκπομπών μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σε απάντηση στη σημερινή απόφαση, ο δικηγόρος του ClientEarth Johnny White είπε:

«Η σημερινή κρίση προαναγγέλλει ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικούς ισχυρισμούς μάρκετινγκ, όπως αυτοί που μεταδίδονται από την TotalEnergies σε διαφημιστικές πινακίδες και σε στοχευμένες διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι εταιρείες πετρελαιοειδών τραγουδούν όλες τον ίδιο ύμνο της «αειφορίας» – ενώ συνεχίζουν να εξερευνούν και να επεκτείνουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων – ακόμη και με την επικείμενη νομοθεσία της ΕΕ να πλησιάζει στο greenwashing.

«Οι καταναλωτές έχουν ένα καθιερωμένο νόμιμο δικαίωμα στην αλήθεια για τα προϊόντα που τους προσφέρονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι περιβαλλοντικές κρίσεις και η προστασία των καταναλωτών απαιτούν την επιβολή αυτού του δικαιώματος. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ισχυρή υπόθεση ενώπιον του δικαστικού δικαστηρίου του Παρισιού και ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε τους εταίρους μας καθώς αυτή η αξίωση προχωρά.

«Μεταξύ αυτής της αγωγής, της συνεχιζόμενης ποινικής έρευνας για τη δημοσιότητα βιωσιμότητας της TotalEnergies και της σύστασης στους επενδυτές να υποστηρίξουν ένα ψήφισμα που προτρέπει την εταιρεία να κάνει περισσότερα για τη μείωση των εκπομπών, ο πετρελαϊκός γίγαντας αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου έλεγχο της πραγματικότητας των δεσμεύσεών του για το κλίμα».

Η απόφαση του Δικαστηρίου ανέφερε επίσης ότι η ClientEarth δεν θα είναι επίσημος παρεμβαίνων που αναφέρεται στην υπόθεση, ωστόσο ως μέρος της προσπάθειάς της κατά των πιο επικίνδυνων μορφών greenwashing η ClientEarth θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους γαλλικούς οργανισμούς καθώς προχωρά η υπόθεση.

Η υπόθεση πρόκειται τώρα να προχωρήσει σε δικαστήριο του Παρισιού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης