Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μανουσάκης: Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης φτάνει στο τέλος της – Πρόοδος στον Great Sea Interconnector

Μανουσάκης: Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης φτάνει στο τέλος της – Πρόοδος στον Great Sea Interconnector
Mε βάση το δεκαετές πρόγραμμα του διαχειριστή τα επόμενα έργα είναι του ΒΑ Αιγαίου και των Δωδεκαννήσων, όπου θα χρησιμοποιηθεί η ίδια τεχνολογία όπως της Κρήτης
Την πρόοδο στα έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης και του Great Sea Interconnector επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης, ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μανουσάκης δήλωσε πως είναι κοντά στο τέλος της η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, μολονότι παρατηρούνται κάποιες αντιδράσεις από πλευράς των κατοίκων, για τις οποίες ίσως χρειαστεί η συνδρομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ώστε να μην σημειωθεί καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου.

Εκτός αυτού, στο τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες ώστε στις αρχές του 2025 να γίνει η δοκιμαστική ηλέκτριση που θα διαρκέσει τρεις μήνες.

Ως εκ τούτου, το καλοκαίρι του 2025 η διασύνδεση θα είναι στη θέση της και η Κρήτη οριστικά ασφαλής.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες εγχώριες διασυνδέσεις, με βάση το δεκαετές πρόγραμμα του διαχειριστή τα επόμενα έργα είναι του ΒΑ Αιγαίου και των Δωδεκαννήσων, όπου θα χρησιμοποιηθεί η ίδια τεχνολογία όπως της Κρήτης.

Ο ΑΔΜΗΕ διενήργησε ένα διαφορετικό διαγωνισμό γιατί έπρεπε να λάβει υπόψη τις διεθνείς συνθήκες στην αγορά των καλωδίων. "Τα πρώτα χρόνια είχαμε μια σειρά από έργα και μας καθιστούσαν σημαντικούς πελάτες. Τώρα όμως ισχύει το αντίθετο, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη διεθνώς που μας είπαν οι παραγωγοί ότι δεν μπορούν να διαθέσουν θέση παραγωγής για ένα μόνο έργο, άρα ενώσαμε τα έργα μαζί γιανα δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό πακέτο".

Όσο αφορά τις διεθνείς διασυνδέσεις και τον Great Sea Interconnector, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι είναι ένα έργο υπό κατασκευή όχι ανάπτυξη.

Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση ζήτηση μια μελέτη κόστους-οφέλους για να εξετάσει τη συμμετοχή της. Αυτό δεν έχει να κάνει με τη στήριξη της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς έχει υπογράψει ότι το στηρίζει. Η εν λόγω μελέτη θα παρουσιαστεί στις αρχές Ιουνίου και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε διάλογο με φορείς της Κύπρου, ενώ θεωρεί ότι όλα θα προχωρήσουν ομαλά. "Τα αποτελέσματα της μελέτης θα είναι πολύ θετικά για το έργο. Η αμερικανική συμμετοχή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και μας κάνει αισιόδοξους ότι δεν υπάρχει γεωπολιτικό ρίσκο", πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το θέμα των περικοπών, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ υποστήριξε ότι σήμερα δεν έχουμε πρόβλημα ηλεκτρικού χώρου, όμως επειδή βλέπουμε το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι βέβαιο ότι σε 3-5 χρόνια θα δημιουργηθεί τέτοιο θέμα.

Σήμερα υπάρχουν στη χώρα ηλεκτρισμένα 14 GW, ενώ το σύστημα χωράει 19 GW. Ως το 2030 με τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για το δίκτυο θα χωράει 29 GW, όμως οι όροι σύνδεσης έχουν ήδη φτάσει τα 21 GW και έρχονται ακόμα περισσότερα.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ήδη ότι αφού υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, θα αφήσει να μπουν περισσότερες ΑΠΕ από όσες χωράει το δίκτυο.

Κατ΄ επέκταση, αφενός θα περικόπτεται μέρος της ενέργειας και θα υπάρξει και ένας διάλογος για τις αποζημιώσεις. Επίσης, μεσοπρόθεσμα η αποθήκευση αναμένεται να περιορίσει το πρόβλημα.

Ο ΑΔΜΗΕ συμμετέχει στην ομάδα εργασίας του ΥΠΕΝ για να δημιουργηθεί ένα πλάισιο περικοπών, αλλά εκτιμά ότι δεν μπορεί να ζητείται να αποζημιώνει ο ίδιος για τις περικοπές αοφύ έχει ήδη δηλώσει ποια είναι τα όρια του συστήματος.

Τέλος, κοιτάζοντας προς το μέλλον, ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει να εργάζεται διαφορετικά για το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του. "Σκεφτόμαστε για τη δεκαετία μετά το 2033 ένα σύστημα που θα χωράει περισσότερες ΑΠΕ από τη ζήτηση ώστε να γίνουμε εξαγωγείς. Είναι σαν να φτιάχνουμε ένα δεύτερο σύστημα", σχολίασε ο κ. Μανουσάκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης