Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Μήνυση της Exxon κατά ακτιβιστών επενδυτών

Reuters: Μήνυση της Exxon κατά ακτιβιστών επενδυτών

Η εταιρεία πετρελαιοειδών στέλνει στα δικαστήρια την Arjuna Capital διότι θεωρεί ότι απέκτησε μετοχές για να μειώσει την υπάρχουσα δραστηριότητά της  

Επαρχιακός δικαστής των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η Exxon (εταιρεία πετρελαιοειδών με έδρα τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ) μπορεί να προχωρήσει στη αγωγή της κατά της ομάδας ακτιβιστών επενδυτών (Arjuna Capital) η οποία ήθελε να την αναγκάσει να αναλάβει πιο προηγμένες δεσμεύσεις καθαρού μηδενός.

 

Όμως ο δικαστής απέκλεισε το «Follow This» που αποτελεί τον άλλο στόχο της αγωγής της Exxon, λόγω εμποδίων δικαιοδοσίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο δικαστής Μαρκ Πίτμαν αποφάσισε ότι επειδή η ομάδα ακτιβιστών επενδυτών εδρεύει στην Ολλανδία, τα δικαστήρια των ΗΠΑ δεν έχουν δικαιοδοσία επ' αυτής.

Τον Ιανουάριο, οι δύο ακτιβιστικές επενδυτικές οντότητες υπέβαλαν πρόταση στους μετόχους της Exxon για να δεσμευτεί η Exxon για περαιτέρω μειώσεις εκπομπών, συμπεριλαμβανομένου του Πεδίου 3 των εκπομπών από το προϊόν που πουλά. Αυτό είναι εφικτό μέσω ψηφοφορίας στην ετήσια γενική συνέλευση της 29ης Μαΐου.

Σε απάντηση, η Exxon κατέθεσε αγωγή στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια του Τέξας, αναφέροντας ότι «Οι κατηγορούμενοι ζητούν από την Exxon Mobil να αλλάξει τις καθημερινές της δραστηριότητες αλλάζοντας το μείγμα ή ακόμα και εξαλείφοντας ορισμένα προϊόντα ότι πουλάει».

Η Exxon υποστηρίζει επίσης ότι οι 2 ακτιβιστές - επενδυτές «έγιναν μέτοχοι αποκλειστικά για να κάνουν εκστρατεία (μέσω προτάσεων μετόχων) για να μειώσουν την υπάρχουσα δραστηριότητα της εταιρείας».


Οι μέτοχοι - υποστηρικτές των ακτιβιστών

Ορισμένοι μέτοχοι, ιδίως η Calpers, δήλωσαν την υποστήριξή τους στους ακτιβιστές επενδυτές, με το συνταξιοδοτικό ταμείο της Καλιφόρνια να απειλεί την Exxon να ψηφίσει κατά της επανεκλογής του διευθύνοντος συμβούλου Darren Woods, εκτός εάν η εταιρεία αποσύρει την αγωγή της.

Πιο πρόσφατα, αφού η Exxon αρνήθηκε να αλλάξει πορεία, η Calpers απείλησε να καταψηφίσει όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Exxon στην επερχόμενη ετήσια γενική συνέλευση.

Προσπάθησε επίσης να επηρεάσει άλλους μετόχους της εταιρείας να ψηφίσουν συντονισμένα μαζί της.

Το συνταξιοδοτικό ταμείο κατέχει μερίδιο 0,19% στην Exxon.

Σχολιάζοντας τα νέα σχετικά με την άδεια να προχωρήσει η αγωγή, ο Mark Frost (Διευθύνων Σύμβουλος της Calpers), είπε ότι «εάν πετύχει το επικίνδυνο νομικό παιχνίδι της Exxon, θα υπονόμευε τα δικαιώματα των μετόχων και θα επέτρεπε στους εταιρικούς ηγέτες να καταπνίξουν τις ιδέες των επενδυτών ατιμώρητα».

Οι μέτοχοι της Shell καταψήφισαν πρόσφατα με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα για το κλίμα που κατατέθηκε από το Follow This, υποδηλώνοντας μια στροφή για τη Big Oil μετά από δύο χρόνια γενναιόδωρων επιστροφών μετόχων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης