Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι τεράστιες ενεργειακές απαιτήσεις των data centers και τα προβλήματα στην αγορά (Energypost)

Οι τεράστιες ενεργειακές απαιτήσεις των data centers και τα προβλήματα στην αγορά (Energypost)
Απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις στην επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του πλανήτη
Μια σημαντική μεταβλητή πρόκειται να αλλάξει πολλά στο πεδίο της ενέργειας, καθιστώντας τον σχεδιασμό της εγχώριας παραγωγής ενέργειας αλλά και τη ρύθμιση των ενεργειακών αγορών ακόμη πιο δύσκολο εγχείρημα. Αυτή η μεταβλητή είναι οι τεράστιες απαιτήσεις ισχύος των μεγάλων data centers που μπορούν και μετατοπίζουν γρήγορα την ζήτηση ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο, με βάση την τιμή, κάτι για το οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΔΕΗ Γ. Στάσσης, μιλώντας στο συνέδριο Power Summit 2024 της Eurelectric.

Ο Ira Joseph, αναλυτής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του του Πανεπιστημίου του Κολούμπια θέτει σε άρθρο του που φιλοξενήθηκε στο Energypost το εξής ερώτημα: Όταν μια τέτοια ζήτηση ενέργειας μπορεί «με το πάτημα ενός κουμπιού» να μεταναστεύει σε μεγάλες αποστάσεις, πώς μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για τις τοπικές ανάγκες δυναμικότητας; 
 
Η ιδέα μιας παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ήταν πάντα προβληματική, σύμφωνα με τον αναλυτή.

Μπορεί τα καύσιμα όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, ο άνθρακας μεταφέρονται σε όλο τον κόσμο για να τροφοδοτήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο αντίθετα, η ίδια η ηλεκτρική ενέργεια αφορά τοπική, περιφερειακή βάση.

Τα περισσότερα συστήματα μεταφοράς είναι τοπικής φύσης και το πολύ-πολύ να εκτείνονται σε αρκετές εκατοντάδες μίλια.

Ο παράγοντας Κίνα
 
Ο παράγοντας ο οποίος αλλάζει το τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα data centers έχει όνομα, κι αυτό είναι Κίνα
 
Ο λόγος είναι ότι τα τεράστια ποσά ενέργειας που θα απαιτηθούν για τη λειτουργία τους, δεν μπορούν να καλυφθούν χωρίς τη συνδρομή του Πεκίνου που πρωτοστατεί στην πράσινη ενέργεια.
 
Ο ασιατικός γίγαντας που απειλεί ευθέως την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, ανατρέπει το status quo στην παραγωγή ενέργειας, αποτελώντας πρωταθλητή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οπότε η συνδρομή του στην κάλυψη αναγκών των data centers από πράσινες πηγές είναι σίγουρη.
 
Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ξεκάθαρο. Η Κίνα χρησιμοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανεξαρτήτως περιθωρίων κέρδους, για να πάρει την πρώτη θέση στο παγκόσμιο ενεργειακό τραπέζι.
 
Ταυτόχρονα, ως προς το κομμάτι της ζήτησης, υπάρχει μεγάλη εστίαση στη διαλείπουσα παραγωγή και στην μικρή αξιοπιστία των δικτύων.

Απαιτούνται συνεπώς τεράστιες επενδύσεις στην επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του πλανήτη.
 
Οι προβλέψεις
 
Από τα απανταχού data centers και τους miners των κρυπτονομισμάτων έως τους χρήστες τεχνητής νοημοσύνης (AI), η αυξητική χρήση ενέργειας μετακινείται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο, σε αναζήτηση της φθηνότερης κιλοβατώρας (KWh), υπονομεύοντας τον παραδοσιακό σχεδιασμό σχετικά με την αύξηση του φορτίου, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εκτιμήσουν τους κινδύνους.
 
Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Goldman Sachs αναφέρει ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ για εκσυγχρονίσει τα δίκτυά έως το 2030 της ώστε να μπορέσει να καλύψει την προσδοκώμενη ζήτηση από τα κέντρα δεδομένων, η οποία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο λόγω του AI, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και η Morgan Stanley υπολογίζει ότι συνολικά, η χρήση ενέργειας από τα data centers αναμένεται να τριπλασιαστεί παγκοσμίως από λιγότερες από 15 τεραβατώρες (TWh) το 2023 σε 46 TWh φέτος.
 
Μεταξύ 2023 και 2033, χάρη στην επέκταση των κέντρων δεδομένων, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40% και ίσως ακόμη και 50%, σύμφωνα με την έρευνα της Goldman Sachs.

Σήμερα, περίπου το 15% των κέντρων δεδομένων στον κόσμο βρίσκονται στην Ευρώπη. Μέχρι το 2030, οι ανάγκες σε ενέργεια αυτών των κέντρων δεδομένων θα είναι ανάλογες με την τρέχουσα συνολική κατανάλωση της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας μαζί.

Screenshot_2024-05-24_182022.png
 
Μεγάλες οι ανάγκες για επενδύσεις
 
Η Ευρώπη έχει το παλαιότερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, επομένως η διατήρηση των νέων κέντρων δεδομένων ηλεκτρισμένα θα απαιτήσει περισσότερες επενδύσεις.
 
Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν σχεδόν 800 δισ. ευρώ σε δαπάνες για μεταφορά και διανομή την επόμενη δεκαετία, καθώς και σχεδόν 850 δισ. ευρώ σε επενδύσεις σε ηλιακή, χερσαία αιολική και υπεράκτια αιολική ενέργεια.
 
Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρο δεδομένων πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2026, σύμφωνα με μια νέα έκθεση, η οποία κατηγορεί την αύξηση του φόρτου εργασίας υψηλής έντασης ενέργειας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων για αυτήν την αυξανόμενη ζήτηση. 
 
Η ετήσια έκθεση ηλεκτρικής ενέργειας από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) αναφέρει ότι τα κέντρα δεδομένων κατανάλωναν 460 TWh το 2022, ένα ποσοστό που θα μπορούσε να ανέλθει σε περισσότερες από 1.000 TWh έως το 2026 στο χειρότερο σενάαριο.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης