Ενέργεια

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου - Όλα τα βλέμματα στρέφονται στον ΟPΕC+

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου - Όλα τα βλέμματα στρέφονται στον ΟPΕC+
Η Goldman Sachs προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση της μακροπρόθεσμης πρόβλεψής της για τη ζήτηση πετρελαίου
Οι τιμές του αργού πετρελαίου ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα με άνοδο μετά από μια εβδομάδα στην οποία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου μήνα λόγω των ανησυχιών για τα επιτόκια της Fed.

Σύμφωνα με το Oil Price, η εβδομάδα αναμένεται να καθοριστεί από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή, η οποία πιθανότατα θα επιβεβαιώσει τις περικοπές παραγωγής που το καρτέλ πετρελαίου αναμένεται να συνεχίσει και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Προς το παρόν, οι προσδοκίες για μια ισχυρή έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου στις ΗΠΑ καλά κρατούν.

Η Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτων αναμένει ότι οι αεροπορικές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του μεγάλου Σαββατοκύριακου θα φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Οι αναλυτές της ANZ ήταν πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων ενδεχομένως να υπονομεύσουν την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παρά την ισχυρή περίοδο.

Ήπια η ζήτηση πετρελαίου

«Ενώ τα ταξίδια αναψυχής στις ΗΠΑ αναμένεται να φθάσουν σε υψηλό αυτό το καλοκαίρι, η βελτιωμένη αποδοτικότητα των καυσίμων και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να δουν τη ζήτηση πετρελαίου να παραμένει ήπια», ανέφεραν οι αναλυτές, όπως αναφέρει το Reuters.

«Με βάση τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να παρατείνει τις περικοπές, οι κίνδυνοι του πετρελαίου είναι στραμμένοι προς τα πάνω», δήλωσε στο Bloomberg Κινέζος αναλυτής της αγοράς από την Qisheng Futures Co.

Αυτή η προσδοκία για παράταση των περικοπών παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ βοήθησε τις τιμές να σταθεροποιηθούν και μπορεί να συνεχίσουν να τις στηρίζουν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ανοδικές προβλέψεις από τη Goldman Sachs

«Ωστόσο, η πορεία των τιμών θα επηρεαστεί σημαντικά από τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) των ΗΠΑ που είναι προγραμματισμένα για την εβδομάδα, τα οποία με τη σειρά τους θα διαμορφώσουν την προσέγγιση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για πιθανές προσαρμογές των επιτοκίων», ανέφερε στο Reuters αναλυτής της SS WealthStreet με έδρα το Δελχί.

Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση της μακροπρόθεσμης πρόβλεψής της για τη ζήτηση πετρελαίου, βλέποντας πλέον τη ζήτηση το 2030 στα 108,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για 106 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η τράπεζα αναμένει ότι η ζήτηση για αργό θα κορυφωθεί το 2034 στα 110 εκατ. βαρέλια ημερησίως και θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο μέχρι το 2040.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης