Ενέργεια

Η Γαλλία θα επανεξετάσει τον κανονισμό πώλησης της πυρηνικής της ενέργειας (Montel)

Η Γαλλία θα επανεξετάσει τον κανονισμό πώλησης της πυρηνικής της ενέργειας (Montel)
Ωστόσο, πολλοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο Montel ότι το σύστημα είναι ανεφάρμοστο δεδομένης της πτώσης των τιμών χονδρικής
Η Γαλλία θα επανεξετάσει τον νέο κανονισμό που διέπει την πώληση της πυρηνικής παραγωγής της κρατικής EDF έως τον Ιούλιο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Roland Lescure.

Σύμφωνα με το Montel, η επανεξέταση του κανονισμού θα συμπεριλάβει τα συμπεράσματα της εν εξελίξει έρευνας υπό τον Philippe Darmayan, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ArcelorMittal, και τον Julien Janes, πρώην επικεφαλής της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας CRE, δήλωσε ο υπουργός σε επιτροπή της γαλλικής άνω βουλής αργά την περασμένη Πέμπτη (23/5).

Αυτό έγινε εν μέσω της είδησης ότι η EDF είχε υπογράψει μόνο τρεις επιστολές προθέσεων για μακροπρόθεσμη προμήθεια συνολικής αξίας 10 TWh με μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του συστήματος, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει το σύστημα Arenh που λήγει το 2026.

Οι κίνδυνοι

Αυτός ο κίνδυνος πρέπει «να μοιραστεί από όλους. Δεν θέλω να επιβαρυνθεί υπερβολικά η EDF, ενώ θα προχωρήσει στην πυρηνική ανάκαμψη της χώρας, και δεν θέλω επίσης να επιβαρυνθεί υπερβολικά και η γαλλική βιομηχανία, καθώς θα ενταθεί ο βιομηχανικός ανταγωνισμός».

Ο Γάλλος υπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι η κυβέρνηση δεν τάσσεται υπέρ της θέσπισης συμβάσεων επί της διαφοράς (CFD) για τη μακροπρόθεσμη προμήθεια πυρηνικής ενέργειας.

«Στις βιομηχανίες αρέσει η ιδέα των CFD επειδή θέλουν ορατότητα. Αλλά αν το κράτος πρέπει να πληρώσει για όλη αυτή την ορατότητα, δεν νομίζω ότι είναι καλή χρήση του δημόσιου χρήματος», δήλωσε ο υπουργός.

Είναι απίθανο να διατηρηθούν οι χαμηλές τιμές χονδρικής τα επόμενα 15 έως 20 χρόνια, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως στόχος του νέου συστήματος ήταν η EDF να πουλάει την ατομική της παραγωγή σε μέση τιμή περίπου 70 ευρώ/MWh μετά τη λήξη της υφιστάμενης τιμής Arenh 42 ευρώ/MWh.

Μικρότερες συμφωνίες

Εκτός από τις συμφωνίες μακροχρόνιας προμήθειας, η εταιρεία είχε υπογράψει περισσότερες από 600 συμβάσεις διάρκειας 4-5 ετών συνολικής αξίας 20 TWh με μικρότερες εταιρείες.

Το νέο σύστημα βασίζεται σε μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας με βιομηχανίες, δημοπρασίες για συμβάσεις τριών και τεσσάρων ετών και φόρο επί των όγκων χονδρικής.

Ωστόσο, πολλοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο Montel ότι το σύστημα είναι ανεφάρμοστο δεδομένης της πτώσης των τιμών χονδρικής από την αρχή του έτους, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει τις επιχειρήσεις να υπογράψουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης