Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ευ. Μυτιληναίος στη Φλωρεντία: Συνδυασμός πράσινης μετάβασης και υγιούς βιομηχανίας το ζητούμενο για την επόμενη μέρα της Ευρώπης

Ευ. Μυτιληναίος στη Φλωρεντία: Συνδυασμός πράσινης μετάβασης και υγιούς βιομηχανίας το ζητούμενο για την επόμενη μέρα της Ευρώπης
Ο κ. Μυτιληναίος, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Eurometaux, άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές πολιτικές που πλήττουν τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας

Την Παρασκευή 24 Μαΐου, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS και Πρόεδρος της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίος, συμμετείχε στο 14ο Συνέδριο «State of the Union 2024» που διοργάνωσε το European University Institute στο Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας.

Συγκεκριμένα, μίλησε στο πάνελ «Climate change green transition» ανάμεσα στους Kurt Vandenberghe, Director-General, της Γενικής Διεύθυνσης Climate Action της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Laurence Tubiana, CEO του European Climate Foundation.

Μήνυμα απηύθυνε η Πρόεδρος της European Investment Bank, Nadia Calviño, ενώ συντονιστές ήταν oi Jos Delbeke, EIB Climate Chair και η δημοσιογράφος των Financial Times, Pilita Clark.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες όπως η ΑΕ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Josep Borrell Fontelles, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιρροής και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Enrico Letta.

Ο κ. Μυτιληναίος, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Eurometaux, άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές πολιτικές που πλήττουν τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, σχολιάζοντας πως το ενεργειακό κόστος είναι κατά πολύ υψηλότερο στην Ευρώπη, δημιουργώντας άνισους όρους ανταγωνισμού.

«Έχουμε τη χειρότερη Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1956! Το μόνο που συζητούν είναι η πράσινη ανάπτυξη έτσι γενικά και αόριστα χωρίς να προτείνουν τίποτα. Και τώρα πρόσφατα τους ακούμε να μιλάνε ξαφνικά για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Τα ακριβώς αντίθετα δηλαδή», δήλωσε.

«Μπορώ να πω πολλά, αλλά σίγουρα αυτό που λείπει από την παρούσα ηγεσία της είναι το accountability».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απερχόμενη Επιτροπή ήταν όσο πιο «πράσινη» θα μπορούσε να είναι. Νομίζω ότι η «πράσινη» μετάβαση ήταν νούμερο 1 στη λίστα στην αρχή, τώρα δεν ξέρω αν η «πράσινη» μετάβαση είναι καθόλου στη λίστα. (…) Πρέπει να συνδυάσουμε την πράσινη μετάβαση, την απεξάρτηση της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές με μια υγιή βιομηχανία γιατί έτσι θα προχωρήσουμε περαιτέρω.».

Επί του ίδιου θέματος, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε την ανάγκη η πράσινη μετάβαση της Ευρώπης να είναι αποδεκτή από τους πολίτες της. Ωστόσο, τόνισε πως για να μπορεί να υπάρχει αυτή η αποδοχή, θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν ότι το κόστος της μετάβασης είναι ιδιαίτερα υψηλό και αυτό θα τους επηρεάσει.

«Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αυτή την στιγμή, είναι ότι πολλά κράτη της, παράγουν περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ, σε σχέση με αυτή που μπορούν να καταναλώσουν», δήλωσε ο Ευ. Μυτιληναίος, ενώ πρόσθεσε ότι ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι η αδυναμία του ηλεκτρικού δικτύου να υποστηρίξει στην παρούσα φάση αυτή την παραγόμενη ενέργεια.

Σχολιάζοντας επίσης την ανάπτυξη της τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως έχουμε πολλά βήματα ακόμα να διανύσουμε στον τομέα των μπαταριών και πως είμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Κλείνοντας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι το κλιματικό πρόβλημα είναι παγκόσμιο και όχι αμιγώς πρόβλημα της Ε.Ε. Πρέπει να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή διπλωματία, προκειμένου και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό παράδειγμα, αν θέλουμε πραγματικά να βάλουμε τις βάσεις για ένα μέλλον βιώσιμο για όλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurometaux, μέχρι τώρα η Ευρώπη χάνει σε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τους άλλους μεγάλους παίκτες της βιομηχανίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΕΔΩ όλη την συζήτηση

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης