Ενέργεια

Το Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου σε 4 εκατομμύρια βαρέλια (Oil Price)

Το Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου σε 4 εκατομμύρια βαρέλια (Oil Price)
Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν τον Απρίλιο ήταν περίπου 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως
Το Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου σε 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Αν και δεν δόθηκαν συγκεκριμένες πηγές για το σχέδιο, εντούτοις το αρχικό δημοσίευμα του Tasnim ανέφερε ότι «το οικονομικό συμβούλιο κάτω από την επίβλεψη του προσωρινού προέδρου του Ιράν Μοχάμαντ Μοχμπέρ ενέκρινε σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου της χώρας από 3,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως».

Το Ιράν είναι πρόθυμο να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν μειώσει σημαντικά την αγορά του ιρανικού πετρελαίου.

Ακόμα κι έτσι, το Ιράν ανέφερε αύξηση των εξαγωγών αργού πρόσφατα, με τη μέση ημερήσια για το πρώτο τρίμηνο να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, στα 1,56 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vortexa.

Το 2023, η χώρα εξήγαγε κατά μέσο όρο 1,29 εκατ. bpd, δηλαδή 50% περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

«Οι Ιρανοί έχουν κατακτήσει την τέχνη της παράκαμψης των κυρώσεων», δήλωσε τότε στους FT ο Fernando Ferreira, επικεφαλής της υπηρεσίας γεωπολιτικών κινδύνων της Rapidan Energy Group.

«Αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει πραγματικά να έχει αντίκτυπο, πρέπει να μετατοπίσει το επίκεντρο στην Κίνα».

Η παραγωγή πετρελαίου τον Απρίλιο

Η είδηση για τα σχέδια αύξησης της παραγωγής ακολουθεί προηγούμενη αναφορά ότι η Τεχεράνη είχε συνάψει σχέδια ανάπτυξης πετρελαϊκών έργων συνολικής αξίας 13 δισ. δολαρίων.

Αυτά αναμένεται να προσθέσουν 350.000 βαρέλια στην ημερήσια παραγωγή του Ιράν.

Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν τον Απρίλιο ήταν περίπου 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου.

Το ποσό αυτό συγκρίνεται με πάνω από 4,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πριν από την επιβολή εκ νέου κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη, αλλά υπάρχει περιθώριο για αύξηση.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό πετρελαίου Bijan Zanganeh, η αύξηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τον μέσο ημερήσιο όρο σε 7 εκατομμύρια βαρέλια σε λιγότερο από δέκα χρόνια.

Η ενίσχυση αυτή θα κόστιζε περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε πρόσφατα ο Zanganeh, όπως αναφέρει το Iran International.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης