Ενέργεια

Η ΕΕ ενέκρινε νόμο για την επιβολή ορίων εκπομπών μεθανίου στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η ΕΕ ενέκρινε νόμο για την επιβολή ορίων εκπομπών μεθανίου στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου

 

Από το 2030, η ΕΕ θα επιβάλει «μέγιστες τιμές έντασης μεθανίου» στα ορυκτά καύσιμα που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τη Δευτέρα νόμο για την επιβολή ορίων εκπομπών μεθανίου στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης από το 2030, πιέζοντας τους διεθνείς προμηθευτές να περιορίσουν τις διαρροές του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου.

Το μεθάνιο είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου των χωρών που καίγονται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και για τη θέρμανση των σπιτιών. Είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα και τροφοδοτεί την υπερθέρμανση του πλανήτη όταν διαφεύγει στην ατμόσφαιρα από διαρροές αγωγών και υποδομών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι υπουργοί Γεωργίας των χωρών της ΕΕ - οι οποίοι, όπως όλοι οι υπουργοί, έχουν την εξουσία να εγκρίνουν νόμους για οποιοδήποτε θέμα - έδωσαν την τελική έγκριση των κυβερνήσεών τους για την πολιτική σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να τεθεί σε ισχύ. Μόνο η Ουγγαρία το καταψήφισε.
Από το 2030, η ΕΕ θα επιβάλει «μέγιστες τιμές έντασης μεθανίου» στα ορυκτά καύσιμα που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σχεδιάσει τα ακριβή όρια μεθανίου μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Επιβολή κυρώσεων

Οι εισαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου που παραβιάζουν το όριο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις.
Οι κανόνες εισαγωγής είναι πιθανό να πλήξουν σημαντικούς προμηθευτές φυσικού αερίου όπως οι ΗΠΑ, η Αλγερία και η Ρωσία. Η Μόσχα μείωσε τις παραδόσεις στην Ευρώπη από την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 και έκτοτε έχει αντικατασταθεί ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης με αγωγούς από τη Νορβηγία, η προμήθεια της οποίας είναι μεταξύ της χαμηλότερης έντασης μεθανίου στον κόσμο.

Η κυβέρνηση Biden - η οποία μαζί με την ΕΕ έχει συσπειρώσει τις χώρες για να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030 για να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή - χαιρέτισε τον νόμο της ΕΕ για το μεθάνιο.

Οι ΗΠΑ πέρυσι έθεσαν τους δικούς τους κανόνες που απαιτούν από τις πετρελαϊκές εταιρείες να περιορίζουν τις εκπομπές μεθανίου.
Από το 2027, η ΕΕ θα απαιτήσει επίσης να υπογράφονται νέες συμβάσεις εισαγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα μόνο με ξένους παραγωγούς που ακολουθούν κανόνες αναφοράς εκπομπών μεθανίου ισοδύναμους με αυτούς της ΕΕ.
Αυτοί οι κανόνες περιλαμβάνουν ότι οι ευρωπαίοι παραγωγοί πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις δραστηριότητές τους για διαρροές μεθανίου, σε χρονοδιαγράμματα που κυμαίνονται από τέσσερις μήνες για τερματικούς σταθμούς LNG έως κάθε τρία χρόνια για ενεργειακή υποδομή κάτω από τον βυθό της θάλασσας.
Η πολιτική της ΕΕ απαγορεύει επίσης τις περισσότερες περιπτώσεις καύσης και εξαερισμού, όταν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου καίνε σκόπιμα ή απελευθερώνουν ανεπιθύμητο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης