Ενέργεια

Ενδιαφέρον χωρών της Αν. Μεσογείου για εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας

Ενδιαφέρον χωρών της Αν. Μεσογείου για εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας

Επίσκεψη του Προέδρου του “East Mediterranean Gas Forum” στη Ρεβυθούσα

 

Οι προοπτικές για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ως σημαντικού κόμβου στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθαν στο επίκεντρο στην επίσκεψη του Προέδρου του “East Mediterranean Gas Forum” στη Ρεβυθούσα που πραγματοποιήθηκε χθες.

Εκφράστηκε μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγή φυσικού αερίου από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Με τη λειτουργία του Κάθετου Διαδρόμου θα τριπλασιαστεί η δυνατότητα εξαγωγής αερίου από την Ελλάδα προς την Ευρώπη, απαντώντας σε μια ανάγκη που θα είναι επιτακτική από το τέλος του 2024 με το κλείσιμο του αγωγού τροφοδοσίας με αέριο μέσω Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι σήμερα τα slot της Ρεβυθούσας είναι κλεισμένα για το 2024 και το 2025 αλλά οι ποσότητες LNG που εισάγονται είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Εκφράζεται ωστόσο η εκτίμηση, ότι θα αυξηθεί η ζήτηση LNG τους επόμενους μήνες.

Κοιτάσματα αναζητέι η Αίγυπτος

Το ενδιαφέρον των χωρών του “East Mediterranean Gas Forum”, όπως εκφράστηκε χθες για εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας συνδέεται με το ενδιαφέρον τους να εξάγουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Αίγυπτος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητά κοιτάσματα φυσικού αερίου για να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις που διαθέτει για υγροποίηση αερίου και εξαγωγή LNG και αναμένει σε 1,5 χρόνο να έχει και δική της παραγωγή.

Η Ελλάδα προεδρεύει φέτος στο “East Mediterranean Gas Forum” (EMGF), που πραγματοποιείται και σήμερα στο ξενοδοχείο Grand Hyatt, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή στελεχών της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η συζήτηση εστιάζει στο πεδίο της ενίσχυσης των συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο για την ανάπτυξη τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης, εν όψει και της λειτουργίας του Κάθετου Διαδρόμου, που δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη.
Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την Γραμματεία του EMGF.

Ξεκίνησε η διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ για τις δημοπρασίες για την κατανομή Μεταφορικής Ικανότητας στα Σημεία Διασύνδεσης και Εισόδου του ΕΣΜΦΑ

Χθες η ΡΑΑΕΥ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την εισήγηση του Διαχειριστή του ΕΣΦΑ, ΔΕΣΦΑ Α.Ε., σχετικά με τις δημοπρασίες για την κατανομή Μεταφορικής Ικανότητας στα Σημεία Διασύνδεσης και Εισόδου του ΕΣΜΦΑ για τα Έτη Αερίου 2024-2025 και ύστερα.
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΑΕΥ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση gasconsultation@raaey.gr ή εγγράφως, με κοινοποίηση στον ΔΕΣΦΑ Α.Ε., εφόσον το επιθυμούν.
Η ΡAΑΕY θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ή/και των απόψεων του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης