Ενέργεια

Τι θα επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου - Εν αναμονή της Fed οι επενδυτές

Τι θα επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου - Εν αναμονή της Fed οι επενδυτές
Οι τιμές είχαν σκαρφαλώσει περίπου 3% σε υψηλό μιας εβδομάδας τη Δευτέρα, ενισχυμένες από τις προσδοκίες ότι η καλοκαιρινή περίοδος στο βόρειο ημισφαίριο θα ενισχύσει τη ζήτηση καυσίμων
Rebound σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα (11/6), ύστερα από μια πτώση που κατέγραψαν τις πρωινές ώρες, καθώς οι επενδυτές περίμεναν τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και τα αποτελέσματα της συνεδρίασης πολιτικής της Fed για να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα για το πού οδεύει η οικονομία και πώς αυτό θα επηρεάσει τη ζήτηση καυσίμων.

Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent υποχώρησαν κατά 13 σεντς ή 0,16% στα 81,50 δολάρια ανά βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 7 σεντς ή 0,04% στα 77,67 δολάρια.

Οι τιμές είχαν σκαρφαλώσει περίπου 3% σε υψηλό μιας εβδομάδας τη Δευτέρα, ενισχυμένες από τις προσδοκίες ότι η καλοκαιρινή περίοδος στο βόρειο ημισφαίριο θα ενισχύσει τη ζήτηση καυσίμων, ένα κέρδος που ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι είναι πιθανό να είναι βραχύβιο, δεδομένου ότι η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων παραμένει.

Υπενθυμίζεται πως η ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Μάιο και η ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη.

«Η ευρύτερη τάση για τις τιμές του πετρελαίου εξακολουθεί να κλίνει προς τα κάτω με μια σειρά υψηλότερων υψηλών τιμών από τον Απρίλιο», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής αγοράς της IG Yeap Jun Rong.

Επιφυλακτικότητα λόγω Κίνας

Οι traders ήταν επίσης επιφυλακτικοί ενόψει της δημοσίευσης μακροοικονομικών στοιχείων από την Κίνα την Τετάρτη.

«Ο πιθανός αρνητικός μακροοικονομικός παράγοντας για τις τιμές του πετρελαίου θα είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας που θα δημοσιευθούν αύριο», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς της OANDA, Kelvin Wong.

«Οι αναμενόμενες εκτιμήσεις αναζητούν περαιτέρω επιβράδυνση της αποπληθωριστικής τάσης των εργοστασιακών τιμών της Κίνας... αλλά αν τα νούμερα του PPI απογοητεύσουν, αυτό υποδηλώνει ότι το σπιράλ αποπληθωριστικού κινδύνου παραμένει εδραιωμένο στην ασιατική χώρα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί πιθανότατα να δει μικρότερη ζήτηση πετρελαίου», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ένα «απογοητευτικό» νούμερο θα ήταν στο - 2% σε ετήσια βάση ή πολύ χαμηλότερα.

Οι εξαγωγές από Σαουδ. Αραβία προς την Κίνα

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές αργού από τη Σαουδική Αραβία προς την Κίνα για τρίτο συνεχόμενο μήνα άσκησαν επίσης περαιτέρω πιέσεις στις τιμές.

Τα υψηλότερα περιθώρια διυλιστηρίων συνέβαλαν στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου, όπως και το ενδεχόμενο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις αγορές αργού για το πετρελαϊκό τους απόθεμα, δήλωσαν ορισμένοι αναλυτές.

Τα περιθώρια κέρδους για ένα τυπικό διυλιστήριο της Σιγκαπούρης που επεξεργάζεται αργό από το Ντουμπάι ήταν κατά μέσο όρο περίπου 4 δολάρια το βαρέλι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, από τον μέσο όρο του Μαΐου που ήταν 2,56 δολάρια το βαρέλι, όπως έδειξαν τα στοιχεία τιμολόγησης της LSEG.

Η προοπτική ότι εάν το WTI παραμείνει κάτω από τα 79 δολάρια, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στη δημιουργία των στρατηγικών αποθεμάτων τους, παρείχε στήριξη στην τιμή του πετρελαίου, δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μιας μονάδας της Nissan Securities.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης