Ενέργεια

Γαλλία: Ανακοινώνει την κατασκευή 14 νέων αντιδραστήρων έως το 2050

Γαλλία: Ανακοινώνει την κατασκευή 14 νέων αντιδραστήρων έως το 2050
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Bruno Le Maire ήταν επιφυλακτικός σχετικά με το ενδεχόμενο κατασκευής επιπλέον οκτώ αντιδραστήρων
Στην κατασκευή οκτώ νέων πυρηνικών αντιδραστήρων έως το 2050 στοχεύει η Γαλλία, πέρα από τους έξι που έχει ήδη ανακοινώσει, δήλωσε την Τετάρτη (12/6) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης θα είναι αρκετά πυκνό, περιλαμβάνοντας για παράδειγμα οκτώ νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες, που είναι απαραίτητοι για την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με το Μontel, στην ομιλία του, ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναζητήσει «συμβιβασμούς» με τα μετριοπαθή κόμματα για να νικήσει το ακροδεξιό Κόμμα του Εθνικού Συναγερμού στις εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου, για να διαφυλάξει μεταξύ άλλων την πορεία της χώρας προς την ενεργειακή μετάβαση.

Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς

Μια νίκη της ακροδεξιάς στις επικείμενες εκλογές θα ήταν «καταστροφική» για τους στόχους της χώρας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών, δήλωσαν αναλυτές στο Montel, καθώς η Λεπέν έχει ολότελα διαφορετική ατζέντα για τα ενεργειακά ζητήματα, ενώ την ίδια στιγμή και η αριστερά θέλει το Παρίσι να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια μέχρι τουλάχιστον το 2050.

Κριτική στην αντιπολίτευση

Ο Μακρόν επέκρινε τις ενεργειακές ατζέντες των πιο ριζοσπαστικών κομμάτων, λέγοντας ότι θα «αποδυναμώσουν τη χώρα».

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Bruno Le Maire ήταν επιφυλακτικός σχετικά με το ενδεχόμενο κατασκευής επιπλέον οκτώ αντιδραστήρων, λέγοντας ότι η κρατική EDF θα πρέπει πρώτα να αποδείξει την «ικανότητά της να φέρει σε πέρας την πρώτη παρτίδα, εγκαίρως και εντός του προϋπολογισμού».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος κατασκευής των πρώτων έξι νέων αντιδραστήρων θα είναι σημαντικά υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις των 51,7 δισ. ευρώ, με μια πηγή να λέει στο Montel ότι θα μπορούσε το κόστος να ξεπεράσει τα 67,4 δισ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης