Ενέργεια

Απλούς κανόνες εσωτερικής πληροφόρησης ζητούν από την ΕΕ τα ενεργειακά λόμπι (Montel)   

Απλούς κανόνες εσωτερικής πληροφόρησης ζητούν από την ΕΕ τα ενεργειακά λόμπι (Montel)    
Οι συμμετέχοντες στην αγορά ζήτησαν να είναι απλοί στην εφαρμογή οι κανόνες για την αναφορά εσωτερικών πληροφοριών βάσει της αναθεωρημένης νομοθεσίας της ΕΕ για τη διαφάνεια των αποστολών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει τεχνικούς κανόνες, που ονομάζεται κατ' εξουσιοδότηση πράξη, για να προσδιορίσει λεπτομερώς τα ελάχιστα όρια για τον εντοπισμό γεγονότων που, εάν δημοσιοποιηθούν, θα επηρεάσουν σημαντικά τις τιμές χονδρικής ενέργειας.

 «Θα θέλαμε ένα απλό πλαίσιο ΕΕ… όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο», είπε ο Karl-Peter Horstmann από το λόμπι Energy Traders Europe σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ρυθμιστική υπηρεσία ενέργειας της ΕΕ, Acer την Τρίτη.

Ένα σταθερό όριο, όσο το δυνατόν πιο εναρμονισμένο σε επίπεδο ΕΕ, θα απλουστεύσει την υποβολή εκθέσεων και θα διευκόλυνε τη συμμόρφωση με αυτό για μια εταιρεία οποιουδήποτε μεγέθους, επεσήμανε.

 Ο Bernhard Walter από την Eurelectric συμφώνησε. «Πρέπει να σταματήσετε τις συναλλαγές ενώ αξιολογείτε εάν πρέπει να αποκαλύψετε εμπιστευτικές πληροφορίες. Εάν η αξιολόγηση είναι περίπλοκη και χρονοβόρα, αυτό είναι πρόβλημα», είπε στην εκδήλωση.

 Το επίπεδο για το όριο αποκάλυψης είναι λιγότερο σημαντικό από το να γίνει «απλό, γρήγορο και διαφανές ώστε όλοι να μπορούν να το ακολουθήσουν», τόνισε.

Η νέα νομοθεσία περί αποστολής, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα, απαιτεί από την ΕΚ να λαμβάνει υπόψη τις «εθνικές ιδιαιτερότητες» κατά τον καθορισμό των ορίων.

 

Εξουσιοδοτημένες πλατφόρμες

 

Η νομοθεσία θα απαιτεί επίσης από τους συμμετέχοντες στην αγορά να χρησιμοποιούν εξουσιοδοτημένες πλατφόρμες εσωτερικής πληροφόρησης (IIP) κατά την αποκάλυψη συμβάντων.

Αυτό θα ήταν πρόβλημα «αν δεν μπορείτε να αποκαλύψετε εσωτερικές πληροφορίες επειδή το IIP σας είναι μειωμένο και επομένως δεν μπορείτε να κάνετε συναλλαγές για να κλείσετε μια θέση», δήλωσε ο Maximilian Rinck από το λόμπι φυσικού αερίου Eurogas.

«Έχουμε δει πολλές ρυθμίσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς να εισέρχονται σε φυσικές αγορές – αλλά πρέπει να ισορροπήσετε σε μια φυσική αγορά», σημείωσε.

Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Lukasz Lisicki δήλωσε ότι άκουσε την έκκληση να εναρμονιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα όρια αποκάλυψης εσωτερικών πληροφοριών, αλλά η  Κομισιόν θα πρέπει να αξιολογήσει τι σημαίνει αυτό για τις μικρές και μεσαίες εταιρείες.

Η  ΕΕ σχεδιάζει να εκδώσει την κατ' εξουσιοδότηση πράξη για τα κατώτατα όρια στις αρχές του 2026.

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες θα εξετάσουν εάν τα κατώτατα όρια πρέπει να είναι σε επίπεδο ΕΕ, περιφερειακό ή εθνικό, και τα ίδια ή διαφορετικά για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.

 

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης