Ενέργεια

Η Κίνα στην αντεπίθεση – Δασμοί και στα αυτοκίνητα της ΕΕ (Reuters)

Η Κίνα στην αντεπίθεση – Δασμοί και στα αυτοκίνητα της ΕΕ (Reuters)
Κινεζικό ερευνητικό κέντρο που συνδέεται με την κυβέρνηση πρότεινε στις αρχές να αυξήσουν τους εισαγωγικούς δασμούς στα μεγάλα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα στο 25%
Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες προέτρεψαν το Πεκίνο να ανταποδώσει την απόφαση των Βρυξελλών να θέσουν περιορισμούς στις κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνοντας τους δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, ανέφερε σήμερα (19/6) η εφημερίδα Global Times.

Σύμφωνα με το Reuters, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση την Τρίτη, στην οποία συμμετείχαν και Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι βιομηχανικές ομάδες πρότειναν στις αρχές της χώρας να αυξήσουν τους δασμούς στα μεγάλα βενζινοκίνητα οχήματα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εμπορική πολιτική της ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο προστατευτική λόγω των ανησυχιών ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας με επίκεντρο την παραγωγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλημμύρα του μπλοκ των 27 κρατών μελών με φθηνά ασιατικά  προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς οι κινεζικές επιχειρήσεις στρέφονται στο εξωτερικό λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 12 Ιουνίου ότι θα επιβάλει από τον Ιούλιο δασμούς έως και 38,1% στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα EV, ακολουθεί την αύξηση των δασμών των Ηνωμένων Πολιτειών στα κινεζικά αυτοκίνητα τον Μάιο και ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο της Δύσης με το Πεκίνο, ο οποίος ξεκίνησε το 2018.

Δασμοί 25% η πρόταση κινεζικού φορέα

Οι Global Times ανέφεραν για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου μήνα ότι ένα κινεζικό ερευνητικό κέντρο που συνδέεται με την κυβέρνηση πρότεινε στις αρχές να αυξήσουν τους εισαγωγικούς δασμούς στα μεγάλα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα στο 25%, επικαλούμενη έναν εμπειρογνώμονα του κλάδου.

Να σημειωθεί ότι ο τρέχων δασμός εισαγωγής αυτοκινήτων στην Κίνα είναι 15%.

Οι κινεζικές αρχές έχουν προηγουμένως υπαινιχθεί πιθανά αντίμετρα μέσω σχολίων στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και συνεντεύξεων με παράγοντες του κλάδου.

Η ίδια εφημερίδα τον περασμένο μήνα άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις σχεδίαζαν να ζητήσουν από τις αρχές να ξεκινήσουν έρευνα αντιντάμπινγκ για τα ευρωπαϊκά προϊόντα χοιρινού κρέατος, την οποία το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναλάβει.

Επίσης, έχει ζητήσει από το Πεκίνο να εξετάσει τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης