Επικαιρότητα

Αυστηρότερα μέτρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Ψώνια μόνο σε ακτίνα 2 χλμ, μόνο για πεζούς η έξοδος με SMS 6

Αυστηρότερα μέτρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Ψώνια μόνο σε ακτίνα 2 χλμ, μόνο για πεζούς η έξοδος με SMS 6
Νέα μέτρα από αύριο το πρωί στις 6 έως και τις 16 Μαρτίου

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα από αύριο το πρωί στις 6 έως και τις 16 Μαρτίου στις 6 πμ θα ισχύουν τα εξής:

Στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στους κωδικούς 2 και 6. Για τον κωδικό 2 μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά την μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.

Για τον κωδικό 6 η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί να μεταβεί κανείς σε άλλη περιοχή.

Για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα από αύριο θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.

Ο υφυπουργός στην αρχή έστειλε το μήνυμα πως «βλέπουμε το τέλος, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό».

Τα μεταλλαγμένα στελέχη, είπε, φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό και συμμετέχουν στην εικόνα της επιβάρυνσης που βλέπουμε. Έχουν εντοπιστεί σε 1.756 πολίτες μέχρι σήμερα, ανέφερε.

Με τις προσδοκίες
που καλλιεργούσε η κυβέρνηση για άνοιγμα της αγοράς να διαψεύδονται για ακόμα μια φορά, οι ειδικοί επιστήμονες καλούνται εκ νέου να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η οποία τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Με συμπληρωμένο ήδη έναν χρόνο από το πρώτο κρούσμα covid, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο.
Η ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, δεν αφήνει πολλές εναλλακτικές λύσεις.
Οι διασωληνωμένοι, οι οποίοι ανέρχονται πλέον στους 422, αυξήθηκαν κατά 200 μέσα σε έναν μήνα, ενώ καθημερινά αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς τα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών (χθες 2/3 υπήρξε ρεκόρ εισαγωγών από τις αρχές του 2021), με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής.

 

Οι ειδικοί, οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα Τετάρτη 3/3 το πρωί, φέρονται να μην υιοθετούν το σενάριο ενός καθολικού lockdown, για το οποίο άλλωστε από την αρχή υπήρχαν ισχυρές επιφυλάξεις.

Περιορισμοί στον κωδικό 6 και στην κινητικότητα

Ωστόσο, οι επιστήμονες εστίασαν στην ανάγκη να περιοριστεί δραματικά η κινητικότητα των πολιτών.
Οι πληροφορίες θέλουν τους επιστήμονες να αποφάσισαν να «ψαλιδιστεί» η δυνατότητα χρήσης του κωδικού 6, τον οποίο πλέον οι πολίτες θα χρησιμοποιούν μόνο για μετακίνηση με τα πόδια κοντά στο σπίτι τους για σωματική άσκηση ή για βόλτα με το κατοικίδιο τους.
Παράλληλα και όσον αφορά τον κωδικό 4 που αφορά την «παροχή βοήθειας», για τον οποίο θεωρείται ότι και αυτός καταστρατηγείται με αποτέλεσμα να γίνονται αρκετές συγκεντρώσεις σε σπίτια, αποφασίστηκε εντατικοποίηση ελέγχων χωρίς μάλιστα να αποκλείεται ο αστυνομικός που θα κάνει το δειγματοληπτικό έλεγχο, να συνοδεύει το άτομο έτσι ώστε να διαπιστώνει την ορθή χρήση του κωδικού, ενώ όσον αφορά τον κωδικό 2, είναι πιθανό να υπάρξει ένας περιορισμός στην χιλιομετρική απόσταση που θα μπορεί κάποιος να διανύσει.
Εν τω μεταξύ, και σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα 3/3 ένα έκτακτο σχέδιο για τη λειτουργία του συστήματος Υγείας, με πληροφορίες να αναφέρουν πως τα νοσοκομεία ΝΙΜΤΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν» θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των non Covid-19 ασθενών, ώστε να συνεχιστεί χωρίς αναταράξεις η λειτουργία του ΕΣΥ και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών.
Οι έκτακτες ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και με τα μέτρα για την αντιμετώπισή της από το Υπουργείο Υγείας θα γίνουν σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου και ώρα 18:00, από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης