Επικαιρότητα

Στην ΕΥΠ επέρριψε την ευθύνη ο Μητσοτάκης: Δεν γνώριζα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη - «Βλέπει» σχέδιο αποσταθεροποίησης

Στην ΕΥΠ επέρριψε την ευθύνη ο Μητσοτάκης: Δεν γνώριζα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη - «Βλέπει» σχέδιο αποσταθεροποίησης
Νομοθετικές πρωτοβουλίες από τον κυβέρνηση για πιο αυστηρές δικλείδες ασφαλείας
Στην ΕΥΠ επέρριψε την ευθύνη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι δεν γνώριζε την εν λόγω λανθασμένη ενέργεια και δεν θα την επέτρεπε ποτέ.
Ο πρωθυπουργός με δήλωσή του προς τον ελληνικό λαό, τόνισε την πρόθεσή του να βγει η αλήθεια στο φως μέσω εξεταστικής επιτροπής, δήλωσε ανοικτός σε προτάσεις, ενώ έκανε λόγο για «σχέδιο αποσταθεροποίησης» από ξένες δυνάμεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ελλιπή χειρισμό από την ΕΥΠ ξεκαθαρίζοντας ότι «μπορεί να ήταν σύμφωνα με το γράμμα του νόμο αλλά ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση , διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
 
 
"Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας.
Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή.
Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας" είπε ο κ. Μητσοτάκης, στηρίζοντας το έργο της ΕΥΠ στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ο χειρισμός της υπόθεσης υπήρξε ελλιπής και γι' αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο διοικητής της ΕΥΠ καθώς και ο γενικός γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού που ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.
Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε κάθε δημιουργική ιδέα που ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και θα ενισχύει τους μηχανισμούς λογοδοσίας μιας τόσο κρίσιμης υπηρεσίας για την ασφάλεια της χώρας, και τόνισε ότι θα συζητήσει προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών υπηρεσιών χωρίς όμως να εμποδίζουν την αποστολή τους. "Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις.
Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου".

Τέσσερις πρωτοβουλίες για αλλαγές στην ΕΥΠ

Επίσης, προανήγγειλε πρωτοβουλίες για πιο αυστηρές δικλείδες ασφαλείας όσον αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις, οι οποίες θα γίνουν άμεσα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

-Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
-Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
-Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
-Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης