Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου: Σύναξις Αγίων Ισιδώρων - Η απάντηση του Πατέρα Δημητρίου

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου: Σύναξις Αγίων Ισιδώρων - Η απάντηση του Πατέρα Δημητρίου
Πλήθος κόσμου από χθες στον Εσπερινό - Τι λέει η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής

Πατέρας Δημήτριος σήμερα στον  Λυκαβηττό: Είμαι καθαρός, δεν έχω λερώσει το Ράσο!

Έχω θυσιάσει την ζωή μου για το ράσο και την αλήθεια.
Και η αλήθεια είναι το φως, η μοναδική μου χαρά , η Θεία Λειτουργία, η Αγία Τράπεζα.
Όλα τα άλλα είναι ανθρώπινα.
Ένα σταυρό κρατάω στα χέρια μου, τίποτε περισσότερο..

Αυτά είπε μεταξύ άλλων μετά το πέρας της 4ωρης λειτουργίας,  ο Πατέρας Δημήτριος, που έλαβε χώρα σήμερα το πρώι 27/9 στο Ναό των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού.

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τη συμμετοχή χιλιάδων ευσεβών πιστών, χωρίς την παρουσία Αρχιερέα από την Εκκλησία της Ελλάδος, τελέσθηκε σήμερα η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Συνάξεως των Αγίων Ισιδώρων στο ομώνυμο προσκύνημα του Λυκαβηττού προεξάρχοντος του εφημερίου του Ιερού Ναού π Δημητρίου.

Στην ομιλία του στο πολυπληθές εκκλησίασμα, ο π Δημήτριος μίλησε για τον θαυμαστό βίο των Αγίων Ισιδώρων, για την ιστορία του Ναού αλλά και για τον Άγιο Νεκτάριο, τους διωγμούς που υπέστη, τις συκοφαντίες και τα ψεύδη. Υπογράμμισε συγκινημένος, Είμαι καθαρός, δεν έχω λερώσει το Ράσο!

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/ime-katharos-den-echo-lerosi-to-raso-chiliades-dipla-ston-papa-dimitri-sti-giorti-ton-agion-isidoron-foto-video/?utmsource=push.native&utmmedium=notification&ut


Σύμφωνα με  το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE,  σε κλήμα κατάνυξης αλλά και συγκίνησης τελέσθηκε χθες Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της συνάξεως των Αγίων Ισιδώρων στο ομώνυμο προσκύνημα του Λαυκαβηττού.

Παρά των μπαράζ επιθέσεων από παντού, παρά τις συκοφαντίες, παρά τις προσβολές, ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ π Δημήτριος εφημέριος των Αγίων Ισιδώρων και ΠΑΤΕΡΑΣ εκατομμυρίων ορθοδόξων πιστών, με δάκρυα στα μάτια μας ευλόγησε όλους μαζί με τους άξιους, ΗΡΩΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ που στέκουν άγρυπνοι φρουροί δίπλα του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/tora-ton-kitoun-sta-matia-ke-klene-chiliades-mes-ti-nychta-sti-giorti-ton-agion-isidoron-lykavittou-foto-video/

Και σήμερα 27/9 αναμένεται οι πιστοί να συρρεύσουν στο Ναό για να τιμήσουν την Σύναξη των Αγίων Ισιδώρων και ενώ τα δημοσιεύματα πλήθαίνουν με αποκορύφωμα το παρακάτω μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας:

https://www.protothema.gr/greece/article/1288504/teleionoun-ta-thaumata-tou-papa-dimitri/#.YzFRmS3TiX0.whatsapp


Τι λέει η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σχετικά με τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό
21 Σεπτεμβρίου 2022

Για την συνολική αντιμετώπιση και επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει με τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έχει προβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ενέργειες για τις οποίες θα ενημερώσει αναλυτικά την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη διάρκεια των τακτικών συνεδριάσεών της για το Μήνα Οκτώβριο, η οποία και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.


Το ενδιαφέρον σήμερα έγκειται το στίγμα που θα δώσει ο ίδιος ο Πατέρας Δημήτριος.

Οι επιθέσεις που δέχεται πάντως αποδίδονται στο "Hellinika Hoaxes" και δεν υιοθετούνται σαν ρεπορτάζ από τα sites που τα αναδημοσιεύουν.
Επίσης τα δημοσιεύματα που γίνονται περιέχουν ανακρίβειες, καθώς ο Πατέρας Δημήτριος έχει δύο κόρες και όχι γιό και οι δόκιμοι μοναχοί ιεροψάλτες είναι πνευματικά του παιδιά.

Το ζήτημα πάντως πρέπει να διελευκανθεί με δεδομένη την πολύ μεγάλη δυναμική που έχει αποκτήσει ο Ναός του Λυκαβηττού, όπου τελείται καθημερινά θεία λειτουργία και τον κατακλύζουν χιλιάδες πιστοί.
Αναμεσά τους και πολλοί ποιλτικοί αλλά και επώνυμοι που πηγαίνουν για να παρακολουθήσουν τις θείες λειτουργίες.

Το πρόγραμμα της σημερινής εορτής

27 Σεπτεμβρίου @ 07:30 - 09:30
Η ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΙΣΙΔΩΡΩΝ
Ιερός Ναός Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού Λυκαβηττός, Αθήνα, Αττική

ΟΡΘΡΟΣ & ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Τρ 27
27 Σεπτεμβρίου @ 19:00 - 20:00
ΜΕΘΕΟΡΤΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
Ιερός Ναός Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού Λυκαβηττός, Αθήνα, Αττική

ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΙΣΙΔΩΡΩΝ, Ο ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ


Ποιοί είναι οι Άγιοι Ισίδωροι

Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης

O Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης γεννήθηκε στην Αίγυπτο περί το 360 μ.Χ. από γονείς θεοφιλείς, και ήταν συγγενής των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Θεοφίλου (385 - 412 μ.Χ.) και Κυρίλλου Α' (412 - 444 μ.Χ.). Σε νεαρή ηλικία έλαβε μεγάλη και θαυμαστή θεολογική και φιλοσοφική γνώση. Στην αρχή εργάσθηκε ως διδάσκαλος και κατηχητής της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας. Επιζητώντας όμως την ησυχία για να δύναται να ασχοληθεί με το έργο της ζωής του, τη μελέτη των Αγίων Γραφών, αποσύρθηκε σε κάποιο μοναστήρι στο όρος Πηλούσιο, γι' αυτό έλαβε και το όνομα Πηλουσιώτης. Αργότερα δέχεται την πρόταση να γίνει ιερέας και στη συνέχεια εκλέγεται πανηγυρικά ηγούμενος στο μοναστήρι του.

Λόγω της τεράστιας θεολογικής του κατάρτισης, απέκτησε μεγάλο κύρος και φήμη, ώστε να θεωρείται μοναδικός στις ερμηνείες περίπλοκων γραφικών χωρίων.
Κατά την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στην Έφεσο το έτος 431 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Θεοδοσίου Β΄ του Μικρού (408 - 450 μ.Χ.), ο Άγιος αναφαίνεται με μεγάλη υπόληψη και σπουδαίο κύρος στην Εκκλησία.
Έλεγχε με παρρησία τους αμαρτάνοντες, φώτιζε τους πάντες με τον θείο του λόγο, νουθετούσε τους άρχοντες, υπεστήριζε τους κλονιζόμενους και ήταν η «μούσα της ημετέρας αυλής», όπως αποκαλούσε αυτόν ο ιερός Φώτιος (Επιστολή 2, 44). Συνέγραψε αρκετές πραγματείες, ως και πλήθος επιστολών, από τις οποίες σώζονται 2.012, με τις οποίες νουθετούσε, συμβούλευε και συγχρόνως εξηγούσε τις θείες και σωτήριες Γραφές. Εκοιμήθη ειρηνικά το 440 μ.Χ.

Άγιος Ισίδωρος ο Χιοπολίτης είτε Σρατηλάτης

Ο Άγιος Ισίδωρος ήταν ναύτης του βασιλικού στόλου, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια.

Κάποια μέρα που η μοίρα του στόλου ήταν αγκυροβολημένη στη Χίο, καταγγέλθηκε από τον κεντυρίων Ιούλιο στο Ναύαρχο Νουμέριο ότι ο Ισίδωρος είναι χριστιανός. Ο Νουμέριος δεν άργησε να ακούσει το ίδιο και από τον ίδιο τον Ισίδωρο, όταν τον προσκάλεσε να ομολογήσει. Τότε τον έδειραν σκληρά και κατόπιν τον έριξαν στη φυλακή.

Ο πατέρας του μόλις έμαθε το γεγονός αυτό, αμέσως κίνησε για τη Χίο, πολύ στενοχωρημένος, διότι ο γιος του εγκατέλειψε την πατροπαράδοτη ειδωλολατρική θρησκεία. Όταν έφθασε στη Χίο, δε δυσκολεύτηκε να δει το γιο του. Ο Ισίδωρος, μόλις αντίκρισε τον πατέρα του, με πολλή ευλάβεια και στοργή τον ασπάσθηκε συγκινημένος. Το ίδιο έκανε και ο πατέρας του, αλλά δεν άργησε να εκφράσει και τη θλίψη του γι' αυτόν. Ο Ισίδωρος του είπε ότι μάλλον έπρεπε να χαίρεται, διότι είδε το φως που προσφέρει ο Ιησούς Χριστός. Ο πατέρας του τον παρακάλεσε θερμά να επιστρέψει στην ειδωλολατρία, αλλά ο Ισίδωρος έμεινε αμετακίνητος στην πίστη του. Τότε, οργισμένος αυτός, τον καταράστηκε και παρότρυνε το Νουμέριο να τον θανατώσει το συντομότερο.

Και πράγματι, ο Ισίδωρος μετά από διάφορα βασανιστήρια αποκεφαλίσθηκε.
Έτσι, επαληθεύεται ο λόγος του Κυρίου, ότι «παραδώσει εἰς θάνατον πατὴρ τέκνον» (Ματθαίου Ι' 21). Δε θα είναι, δηλαδή, μόνο οι ξένοι εναντίον των αγωνιζομένων χριστιανών, αλλά και οι άνθρωποι του σπιτιού τους. Και θα παραδώσει στο θάνατο ο άπιστος πατέρας το πιστό παιδί του.

Το σεπτό λείψανό του το έριξαν σε φαράγγι, για να τον καταφάγουν τα όρνεα, λίγοι δε στρατιώτες φύλαγαν εκεί, μην τυχόν έλθουν οι Χριστιανοί και παραλάβουν το σώμα.
Όμως, μία Χριστιανή, ονόματι Μυρόπη (βλέπε 2 Δεκεμβρίου), ήλθε τη νύχτα και με την βοήθεια δύο υπηρετριών, την ώρα που οι στρατιώτες είχαν πέσει και ησύχαζαν, παρέλαβε το ιερό λείψανο, το οποίο ενταφίασε. Την επομένη, ο Νουμέριος πληροφορήθηκε ότι το λείψανο του Μάρτυρος είχε αρπαχθεί. Υπέθεσε ότι οι στρατιώτες δελεάστηκαν με χρήματα και δώρα και επέτρεψαν στους Χριστιανούς να παραλάβουν το σώμα του Αγίου. Γι' αυτό τους φυλάκισε, ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε την είδηση ότι θα τους φονεύσει , αν δεν του πουν σε ποιον παρέδωσαν το λείψανο. Η Μυρόπη έκρινε ότι θα ήταν άδικο να εκτελεσθούν οι στρατιώτες. Γι' αυτό παρουσιάσθηκε στον Νουμέριο και του δήλωσε την αλήθεια. Εκείνος έδωσε εντολή να την φυλακίσουν. Μετά το μαρτύριό της, οι Χριστιανοί έθαψαν με ευλάβεια το λείψανο της Παρθενομάρτυρος κοντά στον τάφο, όπου προηγουμένως αυτή είχε αποθέσει αυτό του Αγίου Ισιδώρου.

Η ύπαρξη των Λειψάνων του Αγίου Ισιδώρου στη Χίο, μαρτυρείται ήδη κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. από τον αγιολόγο Γρηγόριο Τουρώνη.
Προηγουμένως, τον 5ο αιώνα μ.Χ., ο Άγιος Μαρκιανός, Οικονόμος της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης (βλέπε 10 Ιανουαρίου), είχε μεταφέρει στη Βασιλεύουσα την Κάρα και μέρος των Λειψάνων του Μάρτυρος, τα οποία κατέθεσε σε παρεκκλήσιο του Ναού της Παναγίας στο Πέραν. Τα υπόλοιπα Λείψανα του Μάρτυρος αφαιρέθηκαν από την Χίο το 1125 μ.Χ., με την βοήθεια του Βενετικού Στόλου, από τον Ελληνόφωνο Λατίνο Κληρικό Cebrano Cebrani, με την ευκαιρία στρατιωτικής αποστολής στην Ανατολή του Δόγη Δομηνίκου Michiel. Την 1η Μαΐου 1356 μ.Χ. τα Λείψανα του Μάρτυρος κατατέθηκαν σε Παρεκκλήσιο προς τιμήν του, μέσα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάρκου.

Την 17η Σεπτεμβρίου 1626 μ.Χ. η Κάρα του Αγίου κλάπηκε από την Τουρκοκρατούμενη Κωνσταντινούπολη με την βοήθεια ντόπιου Χριστιανού, ο οποίος πληρώθηκε αδρότατα από τις Βενετικές Αρχές. Η Κάρα έφθασε στη Βενετία την 1η Μαρτίου 1627 μ.Χ. και κατατέθηκε στο Θησαυρό του Αγίου Μάρκου.

Πηγή: Ορθόδοξος Συναξαριστής

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης