Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Επίσκεψη Μπλίνκεν: Αναβολή της συνάντησης των «3+1»

Επίσκεψη Μπλίνκεν: Αναβολή της συνάντησης των «3+1»

Προσπάθεια από τις ΗΠΑ για ίσες αποστάσεις μεταξύ Αθήνας - Αγκυρας

Σε αυστηρά διμερές πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν οι επαφές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου.

 

Παρά τις αρχικές εισηγήσεις από την πλευρά της Αθήνας για επανάληψη σε υπουργικό επίπεδο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία, Ισραήλ και ΗΠΑ), η αμερικανική πλευρά προτίμησε τον περιορισμό της ατζέντας στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου (4ος γύρος) και της –συνδεδεμένης– συζήτησης για την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Το σχήμα 3+1, παρότι υπαρκτό, είναι περιορισμένο εδώ και αρκετό καιρό σε επίπεδο τεχνοκρατικό. Η πλέον πρόσφατη συνάντηση έγινε για θέματα κυβερνοασφάλειας.

Είναι πολιτικά απολύτως σαφές ότι προτεραιότητα της Ουάσιγκτον αυτή την περίοδο είναι να κρατήσει μεν σε υψηλό επίπεδο τις άριστες σχέσεις με την Αθήνα, την ίδια στιγμή όμως η προσοχή των ΗΠΑ είναι στραμμένη και στην Τουρκία, όπου διεξάγεται ένας πολύ σκληρός προεκλογικός αγώνας στον οποίο ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τον διαδεδομένο αντιαμερικανισμό που ανθεί στο εκλογικό σώμα της γειτονικής χώρας.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης