Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

UBS: Στο 2,5% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024 – Μικτά τα μηνύματα για την οικονομία

UBS: Στο 2,5% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024 – Μικτά τα μηνύματα για την οικονομία
Οι βασικοί κίνδυνοι για τις μακροοικονομικές προοπτικές είναι οι καθυστερήσεις στις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ, κλυδωνισμοί στον πληθωρισμό και ασθενέστερο εξωτερικό περιβάλλον, αναφέρει η UBS
Ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2024 φαίνονται οριακά πιο αδύναμες από ό,τι ανέμενε, η UBS εκτιμά ότι τα βασικά χαρακτηριστικά των μακροοικονομικών βελτιώσεων εξακολουθούν να υφίστανται.

Συγκεκριμένα: α) η ικανότητα χρησιμοποίησης των κονδυλίων της ΕΕ (τα διαθέσιμα κονδύλια RRF+ είναι κοντά στα 40 δισ. ευρώ ή 18% του ΑΕΠ ), β) ο ισχυρός τουρισμός, γ) ο χαμηλός πληθωρισμός με τον πληθωρισμό των τροφίμων να έχει επίσης τάση προς τα κάτω, δ) η πειθαρχημένη δημοσιονομική εκτέλεση και ε) η ικανότητα των τραπεζών να αυξήσουν τον δανεισμό με βάση τα δάνεια RRF (μόνο το 60% των ληφθέντων δανείων RRF ύψους 7 δισ. ευρώ έχουν χρησιμοποιηθεί για νέες δανειακές συμβάσεις), κάνουν τη UBS αισιόδοξη για την Ελλάδα.

Μάλιστα, θεωρεί ότι αυτοί οι παράγοντες πιθανώς συνέβαλαν στην πρόσφατη επιτυχία της Ελλάδας τόσο στο μέτωπο του χρηματιστηρίου (IPO Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, έσοδα 1,4 δισ. ευρώ από την αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς) όσο και στην άντληση 4 δισ. ευρώ από πώληση ομολόγων 10ετίας.

Οι βασικοί κίνδυνοι για τις μακροοικονομικές προοπτικές είναι παρόμοιοι με εκείνους που ίσχυσαν το 2023: καθυστερήσεις στις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ, κλυδωνισμοί στον πληθωρισμό και ασθενέστερο εξωτερικό περιβάλλον, αναφέρει η UBS.

Ανάπτυξη 2,5% το 2024 μετά από 2% το 2023

Η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 2% πέρυσι, μετά από 5,6% το 2022.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ αυξήθηκε μόνο κατά 0,2% σε τρίμηνο.
Υπάρχουν δύο εξηγήσεις σε αυτό.

Πρώτον, οι δαπάνες για πάγιες επενδύσεις μειώθηκαν κατά -2,6% στο 4ο τρίμηνο του 2023 (στα μηχανήματα και τον εξοπλισμό).
Ως αποτέλεσμα αυτού, ο σχηματισμός κεφαλαίων αυξήθηκε μόνο κατά 4% το 2023 (2022: 11,7%).
Αν και είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι ακριβείς λόγοι, η UBS πιστεύει ότι οι πιο αργές εισροές κεφαλαίων της ΕΕ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.
Επιπλέον, ενώ οι εισροές ΑΞΕ στην Ελλάδα παρέμειναν ισχυρές στα 4,5 δισ. ευρώ το 2023 (περίπου το 45% αυτών αφορούσε ακίνητα), οι εισροές απέτυχαν να φτάσουν τα επίπεδα του 2022 των 7,5 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, η ιδιωτική κατανάλωση κέρδισε 1,8% το 2023 και 1,4% στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν περισσότερο από 3% το 2023.
Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων ήταν κατά μέσο όρο στο 11,7% το 2023 - περισσότερο από 3 φορές υψηλότερος από τον ΔΤΚ - είναι πιθανό να συνέβαλε σε μια πιο προσεκτική συμπεριφορά καταναλωτικών δαπανών.

Έτσι, η μεταφορά ανάπτυξης στο 2024 είναι σχετικά μικρή στις 30 μ.β..

Η UBS εντοπίζει τρεις κύριους παράγοντες ανάπτυξης το 2024: α) ο τουρισμός ξεπέρασε τις εισροές ρεκόρ του 2023 (20,5 δισ. ευρώ) δεδομένης της πρώιμης έναρξης των περιόδων κρουαζιέρας και των θετικών τάσεων στις κρατήσεις, β) ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο πληθωρισμού που βοηθά τον καταναλωτή και γ) υψηλότερα οφέλη από τα κονδύλια της ΕΕ με προγραμματισμένες εισροές 6,9 δισ. ευρώ.

Μικτά τα μηνύματα του 2024

Το 2024 ξεκίνησε με μικτά μηνύματα.

Οι PMI και η βιομηχανική παραγωγή βελτιώθηκαν τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2024, αλλά το επιχειρηματικό κλίμα έχει επιδεινωθεί.
Ως αποτέλεσμα, η UBS μειώνει την εκτίμηση της για το ΑΕΠ το 2024 στο 2,5% από 3% προηγουμένως (σύμφωνα με την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος).

Αυτό διατηρεί την αισιόδοξη εκτίμηση σε σχέση με τη συναίνεση για 1,5%.

Επίσης, υπάρχουν κρατικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό των πιέσεων στις τιμές των τροφίμων.

Ο βασικός πληθωρισμός ήταν ήδη υποτονικός το 2023 στο 3,5% στην Ελλάδα χάρη στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας των νοικοκυριών.
Ωστόσο, ο ΔΤΚ επιταχύνθηκε προσωρινά εκ νέου το 4ο τρίμηνο του 2023 λόγω της επίδρασης των πλημμυρών στον πληθωρισμό των τροφίμων και ορισμένων επιπτώσεων της βάσης στις τιμές της ενέργειας.

Έκτοτε η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αρκετές παρεμβάσεις για τον έλεγχο του πληθωρισμού των σούπερ μάρκετ.
Ο μηνιαίος πληθωρισμός των τροφίμων άρχισε να επιβραδύνεται και σε ετήσιους όρους μειώνεται στο 6,7% ετησίως τον Φεβρουάριο - που είναι ο πιο χαμηλός από τον Ιανουάριο του 2022.

Επιπλέον, τα φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας βοηθούν επίσης τις προοπτικές.

Από την άλλη πλευρά, η UBS σημειώνει ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος βασικός πληθωρισμός (βάσει του ΕνΔΤΚ) ανήλθε σε περίπου 4,5% 3 εκατ. τον Φεβρουάριο, ο οποίος είναι ο ταχύτερος ρυθμός από τον Μάιο του 2023.
Αυτό αντανακλά σχετικά σταθερό πληθωρισμό υπηρεσιών (κυρίως εστιατόρια και ξενοδοχεία, αλλά και αναψυχή).
Η UBS αναμένει 2,5% μέσο πληθωρισμό το 2024, με τον ΔΤΚ στο τέλος του έτους να πέφτει κοντά στο 2%.
Η Τράπεζα της Ελλάδος πρόσφατα τόνισε ότι βλέπει τρεις βασικούς λόγους για σχετικά υψηλές τιμές σε ορισμένα προϊόντα στην Ελλάδα: α) ολιγοπωλιακές δομές, β) μεγάλη παραοικονομία και γ) προτίμηση για επώνυμα προϊόντα.

Δημοσιονομική πολιτική: μια άλλη υπεραπόδοση έναντι των στόχων φαίνεται πιθανή


Ο ελληνικός προϋπολογισμός κατέγραψε έλλειμμα -3,8 δισ. ευρώ (-1,7% του ΑΕΠ) με το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται στα 3,9 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ) έναντι στόχου πρωτογενούς ελλείμματος -0,9 δισ. ευρώ.
Ο επίσημος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 1,1% του ΑΕΠ πέρυσι.

Μέχρι στιγμής, τον Ιανουάριο του 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού έφτασε τα 2,3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο του Ιανουαρίου του 1,1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η UBS πιστεύει ότι είναι πιθανό ότι ο εφετινός στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος του 2,1% θα μπορούσε επίσης να ξεπεράσει.

Το δημόσιο χρέος είναι πιθανό να έχει πέσει κάτω από το 160% του ΑΕΠ πέρυσι και αναμένει περαιτέρω πτώση στο 152% του ΑΕΠ το 2024.

Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν περιορίσει το spread των ισπανικών κρατικών ομολόγων κάτω από τις 10 μονάδες βάσης πρόσφατα.

Το επόμενο σημαντικό γεγονός είναι η αναθεώρηση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους της Moody's στις 15 Μαρτίου, δεδομένου ότι αυτός είναι ο μόνος σημαντικός οργανισμός με αξιολόγηση εκτός IG στην Ελλάδα.

Πηγή: bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης